Анализа - видео... Вјечита Партизанова дилема: Хала спортова или Пионир?!

Поново се међу навијачима говори о повратку црно-белих на Нови Београд!

Кошарка 24.09.2016 | 13:15
Анализа - видео... Вјечита Партизанова дилема: Хала спортова или Пионир?!
Новобеоградска Хала Спортова, која од ове године носи име легендарног Ранка Жеравице, култно је место за навијаче кошаркашког клуба Партизан. Овај спортски објекат заузима посебно место у срцу сваког којем су црно-беле боје при срцу јер су управо у новобеоградској хали остварени неки од највећих успеха у историји Партизана.

Црно-бели су до 1991. године играли у тој хали, а онда се дефинитивно преселили са друге стране Бранковог моста, у Пионир.

Последњи званични меч одигран пре селидбе био је у сезони 1990/91, када су црно-бели одмерили снаге у финалу домаћег првенства са тадашњим шампионом Европе, Југопластиком.

У новобеоградској кошаркашкој лепотици, Партизан је освојио и међународни Куп Радивоја Кораћа 1989. године, када је екипу у којој су, поред осталих, били Предраг Даниловић, Владе Дивац, Александар Ђорђевић и Жарко Паспаљ, са клупе предводио Душко Вујошевић.

Од поменутог дуела са Југопластиком прошло је 20 година до прве следеће званичне утакмице у којој је Партизан као домаћин играо у Хали спортова. Било је то у октобру 2011, када је Партизан због заузетости Пионира дочекао Крку у Јадранској лиги.

После тога, црно-бели су спорадично играли као домаћини у Хали спортова, углавном мече домаће Суперлиге и готово увек дворана код Фонтане је била пуна.

Такав је случај био и пре два дана када су црно-бели у пријатељском мечу одмерили снаге са белгијским Антверпеном. У хали је било више од 4.000 људи колики је званични капацитет и људи су седели по степеницама и стајали на улазима. Тако је, рецимо било и прошле сезоне у дуелу претпоследњег кола Јадранске лиге са Цедевитом. Уосталом, колико је ова хала важна за Партизан сведочи и чувена навијачка песма из времена када су црно-белих играли ту.



Иначе, Партизан ове сезоне тренира у Хали спортова јер су трошкови закупа знатно нижи него у Пиониру. Како сада ствари стоје, Партизан ће играти као домаћин у хали Пионир, а Хала спортова остаје Б опција за црно-беле. Такође, важна ставка је и већи капацитет Пионира, који прима до 7.000 гледалаца, а Партизанова просечна посета у Јадранској лиги прошле сезоне је била око 5.000.

Има ту инфраструктурних препрека када је у питању здање на Новом Београду и то је посебно важно за мечеве Јадранске, али и новоформиране ФИБА Лига шампиона у којој ће Партизан играти ове сезоне. Рецимо, у Хали спортова не постоје партери као у Пиониру за које се продају посебне, скупље улазнице. Даље, ту је и сала за конференције која би морала да буде проширена, као и свлачионице које би вероватно додатно требало довести у ред за случај да се играју утакмице сваке недеље.

Опет ако се питају навијачи Партизана, поготово они нешто старије генерација, повратак на култно место успеха из 80-тих година прошлог века могао би да представља добар потез и на неки, начин враћање коренима црно-белог кошаркашког клуба. 

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар