Анализа. ''Ајнштајни'' су претјерали, али претјерао је и Мурињо!

Апсолутно је тачно да се Клопови порази не доживљавају на Острву као Мурињови, да се Гвардиолине "сече" у свлачионици правдају, док се Мурињове осуђују, али томе је Португалац добрим делом и сам допринео.

Фудбал 23.09.2016 | 23:15
Анализа. ''Ајнштајни'' су претјерали, али претјерао је и Мурињо!
Манчестер јунајтед и Жозе Мурињо заиста су имали ужасну недељу, испуњену с три пораза у низу, од чега су два забележена у Премијер лиги.

То никада нису били стандарди ни Јунајтеда, ни темпераментног менаџера, који је пре тога само једном у каријери, прошле сезоне у Челсију, доживео такав низ резултата.

Међутим, количина негативних коментара, колумни које су говориле о проблему и клуба, и менаџера, и играча појединачно, била је неадекватна ако се осврнемо на то о ком периоду сезоне се ради, када је Мурињо преузео нови клуб, када су му се поједини играчи вратили у погон и колико су сви заједно имали времена да се уигравају и упознају.

Са свих страна говорило се о Мурињовој природи, о чему је заправо и сам делом крив, јер је већ два пута напао судије за поразе на клупи Јунајтеда, говорило се и о томе да је превазиђен као тренер, да се његова трећа кризна година претворила у трећи кризни месец, да су фудбалери шокирани количином беса који је Португалац сасуо у њих после везаних пораза од Манчестер ситија, Фајнорда и Вотфорда, итд, итд.

Иако нешто од тога свакако јесте тачно, чињеница је да је у току септембар и да ће се до краја сезоне догодити свашта, као и да није баш за очекивати да ће Мурињо, са свим својим квалитетима и манама, једноставно ушетати на "Олд трафорд" и исправити све оно што је нарушено од дана када се повукао "свемогући" сер Алекс Фергусон.

Но, репутација коју је сам изградио не помаже му тренутно у првом кризном периоду на клупи славног клуба и Мурињо бира само себи својствен начин да се из те кризе избави - нападом, јер је напад увек најбоља одбрана. Док је потпуно јасно да га енглески медији, тако нарочитог и нервозног, не штеде претерано и да за његове резултате немају разумевања као за, рецимо, киксеве харизматичног Јиргена Клопа, биће занимљиво видети како ће се овај рат на релацији Му - новинари завршити.

У Челсију се два пута завршавао отказом за "Специјалног", који је рецимо сурово кажњаван насловницама и колумнама због начина на који је третирао Бастијана Швајнштајгера, док је "сеча" Џоа Харта и Јаје Туреа у истом граду, у истом периоду, на исти начин, представљена као чишћење свлачионице и логичан потез новајлије у енглеском фудбалу, многима драгог Пепа Гвардиоле.

"Знам да поједини фудбалски Ајнштајни, а фудбал је пун Ајнштајна, желе да избришу 16 година моје каријере", рекао је Мурињо за клупску телевизију МУТВ након што је три пораза пресекао победом од 1:3 над трећелигашем Нортемптоном, у Лига купу, а онда сазнао да ће се већ у наредној рунди поново састати са Ситијем и Гвардиолом, који су му у Премиијер лиги однели три бода са "Олд трафорда" и напунили базен критикама и осудама, у којем се Му две недеље купа.

"Они покушавају да избришу невероватну историју Манчестер јунајтеда и да се фокусирају само на лошу недељу испуњену с три лоша резултата. Али, такав вам је данас фудбал – пун је Ајнштајна", одговорио је Мурињо у свом стилу.

Један од оних који је "оплео" по њему био је и Фергусонов претходник на "Олд трафорду", "Биг" Рон Аткинсон, који је у једној колумни написао да не воли оно што Мурињо доноси са собом у клубове, као и да стил Јунајтеда никада није био напад на судије после утакмице.

Али, 77-годишњи Аткинсон само је један у низу "фоотбалл wритера" које је инспирисао Мурињов низ од три пораза.

"Само могу да разумем разочарање прошлом недељом, ако се ради о разочарању навијача", рекао је Мурињо.

"То разумем у потпуности, али сам сигуран да ће они бити стопроцентно иза тима када се будемо вратили кући, као што су увек и били", мало је подишао лукави Португалац Јунајтедовој публици, увереној да је његов долазак догађај који ће вратити титулу на "Театар снова", међутим брзо им је постало јасно да ће на путу ка остварењу снова бити још кошмара и ноћних мора.

Распоред:

Манчестер јунајтед - Лестер (24. септембар, Премијер лига)

Манчестер јунајтед - Зорја (29. септембар, Лига Европе)

Манчестер јунајтед - Стоук (2. октобар, Премијер лига)

Ливерпул - Манчестер јунајтед (17. октобар, Премијер лига)

Манчестер јунајтед - Фенербахче (20. октобар, Лига Европе)

Челси - Манчестер јунајтед (23. октобар, Премијер лига)

Манчестер јунајтед - Манчестер сити (25. октобар, Лига куп)

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар