Од 2017. друге цијене пореза на аутомобиле

За коју год опцију да се определи Министарство финансија, у изради новог закона који регулише наплату пореза на употребу возила, од Нове године ће нас приликом регистрације дочекати нови ценовници. То би значило да ће неки власници аутомобила плаћати ниже износе, док би појединима овај намет могао да се повећа.

Србија 22.09.2016 | 10:10
Од 2017. друге цијене пореза на аутомобиле
У Србији се порез на употребу возила одвајкада плаћа према кубикажи, а не према тржишној вредности, на шта је пажњу скренуо и сам министар финансија Душан Вујовић. Према тренутном законском решењу, најдрастичнији јаз у износима овог пореза је на граници од 2.000 кубика. Они чији су мотори аутомобила тик испод ове запремине плаћају 10.740 динара пореза, а они преко ње морају да издвоје готово пет пута више: 53.070 динара.

Првобитна идеја за измену овог закона ишла је у правцу да се, уместо седам група по кубикажи, уведе укупно 14 група, и да се томе прилагоде суме пореза које се крећу од 1.220 па до чак 222.280 динара. Од ове приче се није одустало, иако је у оптицају и могућност увођења другачијег начина обрачуна пореза, попут оног на тржишну вредност аутомобила.

- У Министарству финансија тренутно је у току израда радне верзије измена овог закона, у оквиру које ће се, између осталог, размотрити и одредити критеријуми и мерила за опорезивање порезом на употребу моторних возила, тако да је рано говорити о предлогу коначног решења - саопштило је јуче Министарство финансија.

Када је реч о начину утврђивања тржишне вредности аутомобила - ни то није непознаница за порезнике. Управо та вредност је минимална основица за обрачун пореза на пренос апсолутних права који се плаћа приликом купопродаје аутомобила. Тачније, основица код тог пореза је уговорена цена, али она не сме бити нижа од тржишне вредности.

И осигуравачи одлично знају да процене тржишну вредност возила, и то сваки пут када некоме продају каско осигурање.



- Начин утврђивања тржишне вредности аутомобила је једноставан. Постоји јединствени каталог АМСС у коме може да се пронађе новонабавна вредност сваког возила по типу, моделу, кубикажи - објашњава за "Новости" проценитељ једне осигуравајуће куће. - Потом се, за конкретан аутомобил, пронађе коефицијент који представља степен амортизације возила по старости, а рачуна се по броју месеци протеклих од године производње. Множењем коефицијента са новонабавном вредношћу добија се тржишна вредност возила. Тако раде порезници приликом обрачуна пореза на пренос апсолутних права, а ми проценитељи код обрачуна штета у осигурању у обзир узимамо још и пређену километражу и опште стање возила.

Иако наш саговорник сматра да би евентуални прелазак обрачуна пореза на употребу возила са кубикаже на тржишну вредност био лако изводљив из угла организовања наплате, истиче да би то донело додатни посао агенцијама за техничке прегледе, које би нове параметре морале да унесу у своје програме за осигур.

СУВИШНИ ТРОШАК

- Ослањајући се на податке из досадашње праксе, водиће се рачуна да се грађани растерете сувишног трошка високих пореских оптерећења и да се обезбеди оптимално и правично опорезивање - истичу у Министарству финансија, додајући да ће закон бити усклађен са најбољом праксом у окружењу и свету.

Извор: Вечерње новости

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

не занима ме

22.09.2016 10:08

извадио Брчко ЛК и тамо региструјем за 500 умјесто у сатанистичкој српској за 1500

ОДГОВОРИТЕ