Вучић: Не маштајте да ће Српска икад нестати

Онима који маштају о урушавању Дејтонског споразума и нестанку Републике Српске поручујем да се то неће десити, рекао је премијер Александар Вучић за РТС.

Србија 21.09.2016 | 21:35
Вучић: Не маштајте да ће Српска икад нестати
Вучић је рекао да је важно да Србија сачува стабилност у земљи, јер, како каже, све што се код нас дешава, утиче и на регион.

"Ако то успевамо да сачувамо, нећемо имати проблема са економијом", истакао је Вучић и додао да ће Србија уложити све да сачува мир.

"Рећи ћу онима који маштају о урушавању Дејтона и нестанку Републике Српске: Република Српска је установљена вољом народа, Дејтонксим споразумом, а Србија има одређене обавезе по том споразуму. Република Српска неће нестати", поручио је премијер.

Како је рекао, Србија поштује Босну и Херцеговину и сматра да је однос Срба и Бошњака од виталног значаја за будућност.

Не плашимо се економске будућности Србије, каже Вучић истичући да сви виде резултате које су грађани Србије постигли у расту и фискалној консолидацији. С друге стране, додао је српски премијер, Београд је забринут за стање у региону.

Одговарајући на опаску да се чини да ипак постоји неки "камен у ципели" у односима са светом, премијер је рекао да "имамо више тих каменчића у ципели".

"Мој је посао да урадим све што могу за нашу земљу и чини ми се да се боримо за Србију и не само ја, већ цела делегација, сви раде свој посао", истакао је Вучић.

Када је реч о састанку са шефом НАТО Алијансе Јенсом Столтенбергом, премијер је рекао да је то био важан разговор за Србију, те да ће ускоро уследити одлазак у Брисел, у седиште НАТО-а и нови разговор са Столтенбергом.

Истакао је да је током јучерашњег разговора шеф британске дипломатије Борис Џонсон исказао апсолутно пријатељски и разумевајући однос од стране британске владе.

Говорећи о улози Србије на Балкану, Вучић је рекао да нама треба да звучи добро то што многи говоре да је управо Београд кључан играч у региону. "Волео бих да будемо мање кључни", додао је премијер.

"Важно је да се боримо"

Када је реч о учешћу на панелу фондације Била Клинтона, посвећеном помирењу у региону 20 година након Дејтонског споразума, Вучић је рекао да је присуство било врло важно.

"Не можете да бежите из арене. Ја сам се осећао много лепо и дивно ми је било?! Долазите у ситуацију да одговорите кад вам неко каже да му је неко од Срба убио оца", напоменуо је Вучић.

"Говорио сам да смо нормални људи и нормална земља, да хоћемо да живимо у миру. Мислим да су се Срби у Америци осећали поносно и видео сам многе Американце који су рекли да је то трбало више пута да радимо, а ми смо у прошлости бежали од прошлости и српски глас се није чуо", указао је премијер истичући да је важно да Србија присуствује на таквим панелима и да се бори.

Како је рекао, на панелу је била врло тешка атмосфера, а већи део публике није био наклољен Србији. Ипак, сматра Вучић, озбиљношћу и аргументацијом Србија је успела да део публике приволи "на страну одговорног понашања".

Према његовим речима, било је битно да кажемо да је било случајева где су људи изгубили своје ближње због Срба.

"Поштујемо туђе жртве и волели бисмо да други поштују наше. Разумемо да је мир оно што је важно. Срби и Бошњаци треба да живе заједно и да решавају проблеме заједно и то је одговор на све изјаве", рекао је премијер, коментаришући изјаву некадашњег начелника ратног штаба такозване Армије БиХ Сефеар Халиловића, који је запретио нестајањем Републике Српске ако референдум о Дану Српске буде одржан.

"За то је постојао лек, требало је да реагују бошњачки званичници, а тога није било. Наше је да добро разумемо да постоје и тензије и погрешне тежње у нашем региону и то данас сви разумеју", напоменуо је Вучић и додао да никада не верује у случајност у политици, поготово када је реч о изјави Сефера Халиловића.

Извор: РТС/Агенције

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Прљави Хари

21.09.2016 19:45

Када ,,Инспектор Блаза,, казе то мора да буде тако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ццввв

21.09.2016 19:57

Зато ради за добробит србије а не постици дудука јер он распакује Дејтон и не пријети обицети се од главу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Змај од Лакташа

21.09.2016 20:04

Цлинтон како нареди тако ће и да буде, мој Вучићу...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кики

21.09.2016 20:16

Будала мозе поквари и веце ствари него сто је Српска. Вуциц би, као провјерени редикал,требао то да зна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

србин у дуси

21.09.2016 20:26

Нисте могли Косово да сацувате највецу србску колијевку а сада би да браните нас у РС иако нерадо признајем али Халиловиц је био у праву да сте могли Косово би бранили пусте ту прицу за јавност

ОДГОВОРИТЕ
Name

зумба

21.09.2016 20:29

Увијек уздигнуте главе,погледа негдје у даљину,изиграва визионара,а у ствари највеци глумац и злопамтило.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Весна

21.09.2016 20:40

РС неце унистити ни САД ни Русија него браца Срби сами. Нема спаса. Ми пакујемо кофере због тренутне власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

е мој Вучићу

21.09.2016 20:45

Ти очекујеш да неко од водећих Бошњака реагира на изјаве Сефера Х, а гдје сте ви кад Шешељ пали Хрватску заставу у сред Београда, кад пријети новим ратовима итд.. Па јел мислиш да су људи глупи да не куже ту лицемјерну политику коју форсирас..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милица

22.09.2016 04:35

Управо тако,Шешељ свашта изјављује а он ћути.Рехабилитују Дражу, а он ћути, е па....

Name

Зеро

21.09.2016 21:08

Брате погледај га мало боље, па онда онај Јеремиц, Стефановиц, Вулин..ја не знам ста се то догадја у Србији. Сто би Бора Цорба реко, мала група педера.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кога фолирас

21.09.2016 21:12

Вук длаку мијења,ал цуд никада

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бане

21.09.2016 21:14

Постао је као Додик,једва цека да неки безнацајни лик несто казе и он се надје одмах ту као бранилац.Није он политицар који има визију,него влада од данас до сутра.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дал је могуће

21.09.2016 21:38

Можда је Баја из Бакинаца погодио оно за побачај

ОДГОВОРИТЕ
Name

Купрешак

21.09.2016 21:41

Сви сте ви паметни али ( РАД ) сте давно заборавили од рада се живи а не од политике

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кобац

22.09.2016 05:04

Гледај своја посла да неби добио по носу !

ОДГОВОРИТЕ