Изетбеговић и Додик један другог хране

Позив СНСД да закупљени медијски простор из кампање уступимо Комисији за провођење референндума у РС представља предизборну манипулацију. То је у интервјуу Еуроблицу тврди предсједник СДС Младен Босић и истиче да је провођење референдума на основу одлуке НСРС, у надлежности извршне власти и надлежне комисије, а никако не политичких странака.

Босна и Херцеговина 21.09.2016 | 22:59
Изетбеговић и Додик један другог хране
"Институције треба да изврше одлуку, а због лоших припрема референдума, СНСД жели кривицу за евентуалне пропусте да пребаци на локалне заједнице и опозицију. Уосталом, не знам коме вршити кампању када сви у РС знају за референдум и нема никакве дилеме да су сви Срби за 9. јануар", каже Босић.

Након посљедње одлуке Уставног суда БиХ о референдуму у РС, изјавили сте да ће СДС о томе заузети став. Да ли то значи да ће СДС кориговати или измијенити став о одржавању референдума у РС?

Предсједништво странке је размотрило актуелну ситуацију и донијело став по овом питању. СДС је свјестан да је Додик заказао референдум седам дана прије одржавања локалних избора да би му он послужио као изборна платформа, али поштујемо одлуку Народне скупштине РС за коју су гласали и сви посланици СДС-а и Савеза за промјене. СДС је позвао све своје чланове и симпатизере да изађу на референдум.

Посланици СДС су подржали референдум, али сте сада тврдите да је он у функцији предизборне кампање СНСД. Зашто референдум не може на исти начин да користи и СДС?

Ми смо договорили у НСРС да се прво иде на промјену Закона о празницима којим би поново 9. јануар био дефинисан као дан државности РС, а ако би из Сарајева и то оспоравали, да се иде крајем године на референдум. Додик је због локалних избора расписао референдум седам дана прије избора, а након тога ћемо промијенити закон у НСРС. За пројену закона нам није потребан референдум који нема законску снагу. Због тога је јасно да је ово предизборни референдум СНСД-а.

Како се осјећате као дио власти на нивоу БиХ у којој је СДА, чијег лидера Бакира Изетбеговића сте оптужили да „игра игру са Милорадом Додиком“?

То су старе игре и они један другог хране. Од одлуке Уставног суда БиХ или референдума неће нико боље живјети ни у ФБиХ ни у РС. Напротив, таквим играма се производи дубља политичка криза, а у земље са политичком кризом нико неће улагати ништа. Продубљујући конфликт, они хомогенизују народе око симболичких питања и очекују да на томе добију подршку сународника. То се тако до сада дешавало много пута. У БиХ заступамо интересе РС и Срба, а СДА интересе ФБиХ и Бошњака. Не утичемо на то која странка има подршку Бошњака или Хрвата.

Треба ли РС да иде на референдум без подршке Србије?

Ја сам био шокиран када сам чуо на састанку код предсједника Николића и премијера Вучића да Додик није обавио консултације о ставу Србије прије одлуке о провођењу референдума. Невјероватно је да доносите тако важне одлуке без ширих консултација са околином, а посебно Србијом.

Србија је у ствари рекла да не може да подржи референдум, али да прихвата било какву одлуку РС о томе. Иза свега тога стоји много опаснија игра. Много је оних који желе отварање Дејтонског споразума, а сада се тражи повод и кривац за то. Чини ми се да се Додик сам нуди да уради тај посао и то би могао бити и разлог овако умјерене реакције међународне заједнице.

То је опасно за РС и ми стално упозоравамо на то. Чини ми се да су у том правцу ишле и поруке које је слао премијер Вучић. Не вјерујем да Додик то не зна. Нису ми познати његови мотиви, али могу да наслутим да би они могли бити личне природе. Пошто није добио отворену подршку из Србије он сада иде у Русију чији став је да РС има право на референдум. То ставља у незгодан положај власти у Србији које су изразиле резерву.

Може ли, у смислу спрјечавања референдума, међународна заједница у БиХ да уради ишта више, осим позива власти у Српској да одустане од изјашњавања грађана?

Референдум ће бити одржан пошто НСРС није промијенила своју одлуку и то нико други не може да спријечи. Са друге стране, не видим да могу да примјене било какве санкције пошто нису примјењивали санкције када нису испоштоване раније одлуке Уставног суда БиХ као што је била она о граду Мостару.

Ту је интересантан једино став референдумске комисије око Брчког гдје је супевизор забранио провођење и они то поштују, а не поштују одлуку за РС. Да ли је то порука Србима из Брчког да их се власт РС поново одрекла? Сада држављани РС у Брчком треба да оду у друге општине у Републици Српској да би гласали. Могли су то урадити бар дописно, било би мање последица.

На који начин би референдум могао да утиче на излазност грађана на изборе, који се одржавају само седам дана после?

Мислим да је СНСД процијенио да му користи мања излазност. Није лако мотивисати грађане да изађу два пута у року од седам дана.

Извор: Блиц/ БН Телевизија

Коментари / 27

Оставите коментар
Name

Стрелац

21.09.2016 09:48

Па организуј Босицу гласање у Брцком...ти си у власти на дрзавном нивоу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

кока

21.09.2016 10:01

Референдум није на државном него на ентитеском нивоу ,поштено би према томе било прозивати додика,а не господина Босича.

Name

Зајебант

21.09.2016 09:50

Завукао вам га Додик, до грла...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милос

21.09.2016 10:00

Завукао је он народу и онако све сто ради завлаци народу ститеци свој лицни интерес!?

Name

Све јасно

21.09.2016 10:00

Неце бити мање излазности. Једноставно само це дио цланова СНСД изаци на референдум (ако га буде), а они који су до сад излазили (три пута висе од ових првих) це изаци на изборе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоол

21.09.2016 10:06

Ја лично никада не излазим на изборе али на референдум ћу изаћи.И ако је фарса овај референдум начисто да се види шта мислимо јер је то вазна порука за следећи који це бити када нам буду хтјели оспорити име Републила Српска.

Name

Кики

21.09.2016 10:36

Следеце је, Крсну славу неце висе имати ни поста,сколе,полиција,ватрогасно,зељезнице..итд. Све це то суд укинути јер су то институције градјана а не православне цркве. Питање је само ко це и кад подњети апелацију суду. Тако хода,свидјело се неком ил не.

Name

ре Зоол

21.09.2016 12:00

Народ је свјесно и плански неинформисан или му се информације сервирају у неком компликованом и несхватљивом облику. Уставни суд Босне и херцеговине је већ одлучивао о називу РС-а,апелацију је чини ми се поднио покојни Тихић,уставни суд БиХ је ту апелацију одбацио као неосновану. То се одлука крије а народ нема појма,ево и ти си чист примјер,како је могуће да ту информацију не знаш?

Name

Не вјерујем

21.09.2016 14:10

Да ће гласачи опозиције изаћи на анкету 25. То је довољан тест да се наслути резултат избора. Остаје времена за притиске.

Name

Озбиљно

21.09.2016 10:24

Поредити једног озбиљног и угледног дипломату и политичара са једним пијачарем је стварно неозбиљно...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

21.09.2016 11:20

Добро, није баш Бакир пијачар... Човек само тако изгледа.

Name

Ре

21.09.2016 12:01

Зато јесте Мићко

Name

yугословен

21.09.2016 10:44

ЉУДИ КАК СТЕ СЛИЈЕПИ ОВУ ДВОЈИЦУ ЈЕ ЈЕДНА МАТИ РОДИЛА А ДВА ОЦА ИХ ПРАВИЛА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

21.09.2016 10:48

Хвала Богу, буди се и Босић! Ове изјаве већ личе на оно због чега сам СДС давао глас годинама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања лука

21.09.2016 10:52

Засто ви не позивете своје гласаце и бираце да не изадју на референдум и манете се и додика и бакира

ОДГОВОРИТЕ
Name

ем

21.09.2016 11:38

Какав референдум? то је циста лаз народа, мозе бити референдум, али нема никаквог знацаја, осм сто це костати пар милиона КМ

Name

емцо

21.09.2016 11:01

Само лазу и варају народ, БиХ је пуна сиротиње и незапослености. ко мени да 600 € плату да храним зену и дијецу гласацу ја и сва моја обитељ за њега!! без обзира на вијеру и нацију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОСЊАК

21.09.2016 11:06

Како нас ови политицари је.. Па ми смо стока сви скупа!!! Гледам јутрос комсију Србина, саље дијете у школу и пакује му сендвич са сиром... Туга, туга бре, а они се возе у скупим аутомобилима и летују у лицним вилама. Јадни смо брацо моја и ми и ви. Завадисе нас 90-тих па бих хтијели опет. Поздрав свим цасним Србима а знам да је таквих већина!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србин

21.09.2016 12:29

Свака ти цаст на коментару. Надам се да си стварно Босњак

Name

Босњак

21.09.2016 16:09

Поносни Босњак, који своје комсије Србе постује и воли. Прави српски кум! Морамо једни друге помагати, морамо градити сколе у којима це наса дјеца уцити од добрих професора, морамо градити болнице у којима це лекари гледати на пацијенте као на богове, мирамо имати једину могуцу заједницку будуцност!!!

Name

Мили Буха

21.09.2016 11:22

Ово су њих двојица све режирали и темпирали референдум пред изборе. Хај нађите ми човјека у Федерацији кога је брига шта и када се слави у РС? Ех Бакир поднесе апелацију уставном суду БиХ, и када је опозиција у РС била повалила Додика и доказала му сав његов криминал тада се умијеша Уставни суд и својом пресудом спаси кожу Милораду. Милорад одма за референдум и све се стиша, уједини Бакир Србе ко краљ Петар Мркоњиц. Људи не будите луди Дејтонски споразум је потписан прије 25.година пред великим силама и такав је какав је нити Бошњаци могу да укину РС нити се РС може отцијепити од БиХ. Ово је народу угоњење страха у кости и сада сви говоре добро је само да не пуца, недај Боже рата итд. И тај народ ће поново да гласа исто и тако 25 година, а нада се да ће му бити боље. Е хоће ку**ц!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈЕСТ

21.09.2016 11:22

Босићу, али нико није расписивао референдум у Мостару. Исто сте и ви могли само непоштивати одлуку суда, него хоће ваш Еxтра Пресједник референдум. Па и птице на грани знају да је то обично анкетирање, и да је то урадио да се сакрију многобројни лоповлуци и немоћ политичара и Бакија да народу помогну. Сваки изубори иста срања и паметовање, а народ ко народ, неписмен до бола.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сонy

21.09.2016 12:39

Исто као што је предан списак 59 дужносника када је први пут дошао на власт. Исфингиране изјаве о побачају на изборима у србији, активна улога у предаји милошевића и караџића. А све то попраћено милинонским профитима. Какав Путин. Нема он времена за све своје колхознике. Али треба одстрјелити побачај који се спетљао са западом. Тражећи најбоље рјешење. Лаж има дуго памћење а кратке ноге. И сада треба све извући и поравнати а капитал осигурати.. А да ништа није свето показује и прича о томе како не слави, а сада окупља по петсто узваника, како је народ стока, а од народа добија пуну подршку. Давно су усташке аусторугарске и друге власти сасјекле кнезове, побиле ученије људе ставиле на спискове све писмене. А они подобни и сада доказујући да нису били у тим војскама примају екстра плаће, запошљавају жену брата и другу родбину у опћини а Игор је дебело стао у заштиту свега тога, а сада кобајаги невинашце које незна ништа од свега...Јадни срби у српској. Биједа морала, биједа примања, биједа покушаја да ишта промјене...Има још божје воље....

Name

ДОМИ

21.09.2016 13:59

СЛАВЕ ИСТЈЕРАТИ ИЗ ЈАВНИХ ПРЕДУЗЕЦА<ОПСТИНА И ДРУГИХ ЈАВНИ УСТАНОВА!!УКИНУТИ ВЈЕРОНАУКУ,А ПОПОВЕ ВРАТИТИ ТАМО ГЈЕ ИМ ЈЕ И МЈЕСТО!!САМО СЛАВЕ И ЛОМЕ КРСНЕ ЉЕБОВЕ БАРАБЕ И СЈЕЦИКЕСЕ И ТРОСЕ НАРОДНЕ ПАРЕ!!СЛАВА ЈЕ ПОРОДИЦНА ТРАДИЦИЈА И ТРЕБА ДА ИОСТАНЕ ТАКО!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

пп

21.09.2016 18:33

Тачно је то,али и ви из опзиције сте ко длаке предузмите нешто ане само ко бабе трачарите.

ОДГОВОРИТЕ
Name

благоје

21.09.2016 21:13

Тацно ме некад забрине сто цу морат дати глас ов8м босицу... ал боље и то него милораду, ил да одем пецати 2.10. пекла би ме савјест сто бар нисам недто покусао промијенити...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дримтим

22.09.2016 06:03

Док је тебе харизматицни Босцу Додик не треба да брине.

ОДГОВОРИТЕ