Србија има доказ постојања из ИX вијека

Србија је добила „ново“ најстарије обележје своје државности – печат српског кнеза Стројимира из деветог века, који је доказ о постојању српске државе померио за три столећа уназад. Министарство културе купило је печат кнеза Стројимира за скоро 20.000 евра, на аукцији у Минхену 11. јула. За постојање овог вредног предмета, за који нико из Србије није знао ни да постоји и који је био у приватном власништву, наши колекционари сазнали су од својих руских колега.

Србија 21.09.2016 | 08:01
Србија има доказ постојања из ИX вијека
Печат кнеза Стројимира, из друге половине ИX-X века, представља најстарији материјални доказ о постојању српске државе на Балканском полуострву. Израђен је од злата, купастог облика са алком на врху, висине 1,9 цм, пречника 1,35 цм и укупне масе од 15,46 г.

На његовој предњој страни се налази двоструки крст у кругу перли, око кога је исписано: „Боже помози (исписано грчким писмом) Стројимиру (Строимир, исписано грчким писмом)“.

Стројимир, који се на печату спомиње, идентификује се са истоименим средњим сином кнеза Властимира (око 830 —851), који се сматра творцем српске државе, пошто је он први српски владар на Балканском полуострву о коме има неких података.

Подаци о самом Стројимиру су још оскуднији и своде се на спомињање у спису „О управљању Царством“ византијског цара Константина Порфирогенита (913 — 959), насталог средином X века.

Из њих се може извући закључак да је он, као средњи Властимиров син, након очеве смрти једно време управљао делом државе као удеони кнез.

Сам печат је за 16.000 (20.000 са провизијом) евра купљен 11. јула 2006. године на аукцији уНемачкој и данас се налази у сефу Историјског музеја Србије.

Куповина

Печат кнеза Стројимира се појавио под бројем 281 на 150. аукцији немачке фирме „Горни и Мош“ која је одржана 11. јула 2006. године и на којој је било понуђено 734 објекта који су окарактерисани као Античка уметност.

Пре аукцијске понуде, печат се налазио у једној приватној немачкој колекцији, тако да је немогуће утврдити његов пут.

Свега три дана пре саме аукције, руске колеге су обавестиле доцента др Ђорђа Јанковића, шефа Катедре за националну археологију средњег века Филозофског факултета у Београду и председника Српског археолошког друштва, да печат постоји и да је понуђен на продају.

Он је након тога о томе известио директора Историјског музеја Србије Андреја Вујновића, након чега су послали дописепредседнику владе републике Србије Војиславу Коштуници и министру културе Драгану Којадиновићу, који је одмах о томе обавестио конзулат Србије у Минхену.

Вицеконзул Србије Никола Марковић је успоставио контакт са акционарском кућом и од њих је добио обавештење да су бугарски колекционари одмах понудили 15.000 евра за печат, али је он ипак изнет на аукцију пошто је српска страна показала заитересованост, с тим што је његова почетна цена уместо прописаних 6.500 евра подигнута на 15.000 евра.

На самој аукцији печат је достигао цену од 16.000 евра по којој је продат вицеконзулу Србије, а његова укупна цена са провизијом аукцијске куће је износила 20.000 евра.

Стројимир Властимировић

Стројимир је био средњи син кнеза Властимира, који је владао првобитном Србијом на Балканском полуострву и успео да је одбрани од бугарских покушаја да је заузму. Након његове смрти, врховну власт је преузео његов најстарији син Мутимир (851 — 891), док су млађи синови Стројимир и Гојник добили делове државе на управу, као удеони кнезови.

Бугари су покушали да искористе промену на српском престолу и поново су напали Србију. Међутим и овог пута њихов напад је одбијен здруженим снагама сва три брата, а о тежини њиховог пораза најбоље сведочи чињеница да је у борбама заробљен син бугарског кана Бориса (852 — 889) Владимир (889 — 893) са дванаест највећих великаша.

Односи међу браћом су се времено погоршали и дошло је до борбе око власти, из које је као победник изашао Мутимир. Он је узео сву власт за себе, док је млађу браћу са породицама послао у Бугарску као таоце, задржавши крај себе Гојниковог сина Петра (892 — 917).

Током боравка у Бугарској, Стројимировог сина Клонимира је бугарски кан Борис оженио једном племенитом Бугарком и он је у браку са њом добио сина Часлава (927—после 950), који ће касније постати највећи владар Првобитне Србије.

Не зна се када је умро, али је то било сигурно пре897. године, када је његов син Клонимир покушао да потисне Петра Гојниковића са власти.

Порекло и време настанка печата

На основу натписа на печату, да се закључити да је припадао кнезу Стројимиру и да је настао у другој половини ИX века. Направљен је у некој од византијских царских златара у Солуну, Атини илиЦариграду. Постојање печата само по себи доказује да је у ондашњој Србији постојала администрација, архива и придворска канцеларија које су карактерисале једну државу.

Присустводвоструког крста на печату, указује на чињеницу да је његов наручилац био хришћанин, а Јанковић сматра да се на основу њега може претпоставити да су и његови преци били хришћани, што је противно досадашњем схватању да су српски кнезови примили хришћанство између 867. и 870. године, пошто се тада међу рођеним принчевима (млађи Мутимиров син Стефан и Гојников син Петар) по први пут јављају хришћанска имена.

Контроверза

Археолог и историчар уметности др Радмило Петровић изнео је хипотезу, која није наишла на подршку у научној јавности, да је печат настао касније и да није направљен по налогу кнеза Стројимира, већ његовог унука Часлава који је њиме покушао да се одржи на власти и обнови срушену српску државу.

Он полази од (нетачне) премисе да је Стројимирово име исписано старословенском ћирилицом, и указује на чињеницу да је Моравскопанонска мисија пропала тек Методијевом смрћу 885. године те да се тек након ње њихови ученици селе на југ и формирају центре словенске писмености у којима настаје ћирилица (она је 893. године прихваћена као званично писмо у Бугарској).

На основу тога он сматра да је ћирилица у Србију могла стићи тек са Чаславом који је одрастао у Бугарској и обнављао разорену Србију уз подршку Византије, па је печат могао настати тек за његове владавине због тобожњег ћириличног натписа Строимір.

Он овакав Часлављев потез оцењује покушајем да себи преко свог деде прибави легитимитет за владавину српском државом.

Извор: wебтрибуне.рс

Коментари / 22

Оставите коментар
Name

МИХАИЛО МИКИЦ

21.09.2016 06:09

Историја СРБа је пуно старија него сто данасње ПОКОЛЕЊА национално неупуцених СРБа могу и да замисле. Проуцавајмо зато ДРЕВНУ ИСТОТИЈУ СРБА која говори и сведоци да су СРБи један од најстаријих народа на свијету!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Таксират

21.09.2016 07:15

Ста бисмо ми, просла и будуца поколења без твоје реинкарнације мултипли-микајло.

Name

Мујо хрсуз

21.09.2016 06:11

Српски печат на грчком језику?........Послије су Срби научили босански језик и дали му име - српски!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Семберија

21.09.2016 06:46

Е мој Мујо, не причају џаба о теби вицеве...

Name

сасарс

21.09.2016 07:14

Зашто мораш свакоме показивати колико си глуп?

Name

Бејзбол палица

21.09.2016 07:17

Печат је на српском језику, али исписан грчким писмом. Глагољица и ћирилица тада нису постојале, све до појаве Св. Ћирила и Методија. Дај, образуј се мало. Али драго ми је да се интересујеш за историју својих предака, Мујо. Ако већ тражиш штиво за препоруку, прочитај како се најмоћнији босански краљ Твртко И крунисао по православним канонима у православном манастиру Милешева за Краља свих Срба на Митровдан 1377. године. То ти је онај краљ чији је грб са љиљанима користила Армија БиХ.

Name

за Бејзбол палицу

21.09.2016 08:12

Немаш ти појма, а некога би да "едуцираш", Твртко ти јр крунисан у Високом од потомка цркве босанске тзв. "дјед цркве босанске" и није Твртко био краљ свих Срба већ "краљу Србљем и Босне и Поморију и Западним странам ..." , а у Босни ти иначе тада није било Срба већ Бошњака православаца, јаране "едуцирај се" данас то бар није проблем,а немој ширит пропаганду Добрице Ћосића "нас Србе је лаж толико пута спасила"....

Name

Бејзбол палица

21.09.2016 10:36

"У изворима се спомиње да се Тврткова крунидба за краља одиграла у српском самостану Милешева код Пријепоља, који је подигао краљ Владислав Немањић, у којем су сахрањени краљ-оснивач и његов стриц Свети Сава. Мавро Орбин у своме дијелу "Краљевство Словена" наводи да је окруњен "од стране метрополита самостана Милешеве и његових монаха у цркви споменутог мјеста". "Међу хрватским и босанскохерцеговачким повјесничарима опће је прихваћено мишљење да се крунидба одиграла 1377. године у мјесту Миле (данашњим Арнаутовићима), недалеко од Високог, у средишњој Босни, али за то нема никаквих повјесних извора." Чини ми се да само ви тако тврдите, па сад не знам ко ту измишља ХАЈДУЧКУ историју. Прочитај мало Јиречека, ватиканске списе, угарске посланице, а не само сарајевске новопечене "академце". Сама чињеница да су Тврткови поданици плаћали "Дмитровдански данак" довољно говори, знајући да богумили нису признавали свеце. А то да у Босни није било Срба, питам се ко је и када направио Манастире Озрен и Тавна и шта пише на њима? Нађи ми и један страни релевантни извор у којем се помиње реч "Бошњак" пре доласка Турака у етничком смислу.

Name

Бејзбол палица

21.09.2016 10:52

А у међувремену, ево ти пар мапа од Схепхерда и Цолбецка са Тексашког универзитета, па ти пронађи где су ту "Бошњаци". Ако успеш, добијеш десетку за труд на Сарајевском универзитету. хттпс://www.либ.утеxас.еду/мапс/хисторицал/схепхерд_1911/схепхерд-ц-054-055.јпг хттпс://www.либ.утеxас.еду/мапс/хисторицал/еуропе_814_цолбецк.јпг хттпс://www.либ.утеxас.еду/мапс/хисторицал/схепхерд_1911/схепхерд-ц-057.јпг хттпс://www.либ.утеxас.еду/мапс/хисторицал/схепхерд_1911/схепхерд-ц-058-059.јпг хттпс://www.либ.утеxас.еду/мапс/хисторицал/схепхерд/еуропе_медитерранеан_1097.јпг

Name

Дон

21.09.2016 06:18

На основу натписа "Боже помози Стројимиру", који је написан на грчком језику и бугарским писмом, сматрате да је некаква првобитна Србија имала ознаке државности. Дај уозбиљите се и птестаните фабриковати блесаве митове.

ОДГОВОРИТЕ
Name

меха

21.09.2016 07:04

Мала назнака:девети век 9 век ПРИЈЕ ХРИСТА

Name

Дуро

21.09.2016 07:55

Ма одакле ти ово: пре Христа ?

Name

Босански витез

21.09.2016 07:57

Бејзбол палица. Мани се ти српске ХАЈДУЦКЕ историје и нивоа знања академика Милета Екмецица

Name

Бејзбол палица

21.09.2016 08:26

Босански витеже, узимаш себи за право да носиш титулу коју је носио војвода Влатко Вуковић, командант босанске војске која се борила против Турака 1389. у бици на Косову, а да немаш појма шта она значи. Није то српска хајдучка историја, већ једноставно историја. Иста она која се може прочитати и на Истоку и на Западу. Узми, па прочитај о тој теми из француских, шпанских, мађарских, немачких, ватиканских књига и извора, исто ћеш наћи. Боље се ти мани писања о теми о којој немаш појма.

Name

јах

21.09.2016 06:27

мислим да ће садашња политика србије ускоро објелоданити да су нашли и мојсијеве плоче које му је бог дао и да су неким правом припадале неком глигорију из шабца који их је на крају поклонио мојсију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

марко

21.09.2016 13:56

Прије него сто поцнес писати овако "паметне" коментаре, могао би несто и процитати (Куран се не рацуна).

Name

Хасоније

21.09.2016 07:23

Како презиви пад са комтеом и диносауре?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србија

21.09.2016 07:24

Србија је била Деспотија (грч. кнежевина) у склопу Римског Царства стотинама година, у преводу = имала је 10 пута већи суверенитет него данашња Србија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цy

21.09.2016 07:45

Сјецам се кад оно Радио београд синтетизовао Глас вука карадзица. Кад се превара открила био глумац љуба тадиц. Лази , лази, лази.....,.

ОДГОВОРИТЕ
Name

небојса

21.09.2016 13:54

Ста лази?

Name

Аxxе

21.09.2016 07:51

Бозе ме сацувај !!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Небојса

21.09.2016 13:53

Ово је прастара вијест. Цини ми се да је прстен купљен 2006. Ови сто ср исцудјавају, то раде из цисте охолости, а неки и из мрзње, јер постојање кнеза Стројимира потврдили су и други исторојски извори. Бy тхе wаy, у вријеме кнеза, босњаци се помињу ни у бозицној плецци.

ОДГОВОРИТЕ