Милорад Додик: Ја, некад и сад

Боље бити ентитет у БиХ, него провинција у Србији. Ове су биле ријечи, које је Додик изговарао и које су и на папиру и на други начин забиљежене 1997. године.

Република Српска 21.09.2016 | 07:29
Милорад Додик: Ја, некад и сад
Слушајући га данас, изгледа да је Додик и заборавио да је, додворасвајући се такозваној међународној заједници, изговорао: Република Српска није држава. Боље је бити ентитет у БиХ, него провинција у Србији; Кривци за дешавања у БиХ су националистичке странке; Дејтонска БиХ је наш пут; Караџић мора одговарати за своје злочине...

Нису ово актуелни медијски наступи неког заборављеног демократе из Лакташа, који би, због оваквих ставова, данас морао страховати за будућност своје породице и нимало скромне каријере и стеченог богатства.

Све су ово, вјеровали или не, изјаве актуелног предсједника СНСД-а и актуелног предсједника РС, Милорада Додика, који одавно - падајући у жестоку ватру - презире све што је у вези са БиХ, Сарајевом и Бошњацима; политичара, који је 1995. године, дошао на власт уз помоћ тенкова СФОР-а и своја два висока (преко 190 цм) посланика - укључујући себе; човјека који је предао ОХР-у списак људи за острел - списак од 59 политичара Српске…

Неки су суђени, неки пресуђени, некима је забрањен рад за сва времена, а неки су чак, послије дужег боравка у затвору и тражећи начин да се врате у блиставу каријеру, завршили и у Додиковом загрљају, као што је некадашњи предсједник РС, Шаровић. Шаровић је, на крају, добио што људи од каријере и заслужују – добио је ногу у... од Додика.

РС је Република шумска

Ове Додикове ријечи су забиљежене 1997. године, односно 1999. године, када је “демократа” Додик, ентитет - чијим одвајањем од БиХ сада учестало и са самопоуздањем пријети, кад се год над њим надвију тамни облаци оптужнице - некад називао Република шумска!

Додик је тако, у интервјуу датом Сарајевском Дневном авазу 20. јануара 1997. године, истакао да му се чини да је економска ситуација у РС далеко тежа од оне у Федерацији БиХ.

- Што говоре и све анализе које се раде на плану успоређивања. Економски живот у РС је скоро замро, велики је број људи који су у стању социјалне потребе, а чуо сам да на простору Федерације нема више колективних смјештаја док их је у РС на десетине. Ситуација у РС ће доласком прољећа бити још тежа ако не и катастрофална. Сматрам да је то, на неки начин, реалан притисак на власти РС да уђу у процес изградње заједничких институција и провођења Дејтонског споразума у цјелини – рекао је Додик.

Затим, лидер РС је навео да је, што се тиче Радована Караџића и свих који су оптужени “то је ствар која је за нас већ завршена и која само треба да се спроведе”.

- Свако, ко је учествовао у овдашњим дешавањима мора бити подвргнут одређеној процедури преиспитивања властите улоге. Десило се огромно страдање и оно захтијева тако нешто – истакао је тада Додик.

У БиХ, РС има свој потпунији развој

У интервјуу сарајевском Авазу, дајући га 16. новембра 1999. године у Дејтону, али овај пут као предсједник Владе РС, Додик је констатовао да је РС у потпуности отргнута од Милошевићевог режима и да у њој све више превладава свијест да је боље бити ентитет у БиХ, него провинција у Србији.

- То је моје дубоко мишљење које, вјерујем, дијели велики број грађана РС. Српски народ, у дејтонски конструисаној БиХ, има више шансе за свој потпунији развој него ако би био дио Србије, што желе неки националисти – сматрао је тада Додик.

Суочен с чињеницом да је његов тадашњи коалициони партнер из Коалиције Слога - Живко Радишић, посјетио Милошевића, од ког се РС наводно дистанцирала, Додик је тврдио да он не може утицати на то ко ће с ким сједити и разговарати, а поготовуо- политичари.

- Али, знам да су резултати тог разговора такви да Милошевићева позиција у РС није ојачана, већ смо успјели да још једном дефинитивно кажемо да желимо да радимо на дејтонској БиХ и да је то наш пут – констатовао је Додик, напомињући да СДС има проблема са радикалима којих се мора ријешити.

Карла дел Понте, у својој књизи Госпођа Тужитељица каже: “С невјерицом сам слушала Додика који је предвиђао да ће Слободан Милошевић пасти сљедеће године. Рекао је да ће Милошевићева опозиција у Србији окренути незадовољство против њега, те да ће она (опозиција) из тога извући политичку корист; изразио је и незадовољство и разочарење због тога што суд већ није подигао оптужницу против вође СРС, Војислава Шешеља.”

Околности мијењају политику

Тако је некад говорио Додик, а која му је политика и реторика у посљедњим годинама његовог политиковања, најбоље говори очајно економско, криминално и свако друго стање у РС – стање створено моделом, на којем би му завидјела и сама покојна Коза Ностра…

Изгледа да Додик, нити жели бити дио БиХ, нити провинција у Србији, јер би му и једно и друго везало руке у његовим, не баш увијек најчистијим пословима; стално се правдајући моделом америчког либерализма – узми злата колико ти драго, а поштујући и библијска начела - ни ближње своје никад не заборави!? Разум изнад свега, а овако је и једноставније; нема ауторитета да му соли памет, а још мање да контролише “легалне” послове његове и његових другова.

Извор: Фронтал.рс

Коментари / 33

Оставите коментар
Name

Сапун

21.09.2016 05:33

Немам висе зиваца цитати о њему. као лоса мексицка или турска сапуница ми ово све изгледа. Знате оно кад се одједном појави син главног јунака, који мајку тог сина никад није ни упознао, а она је затруднила тако сто је сједила на wц сољи послије његове нузде. Ето тако ми ово све изгледа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xy

21.09.2016 05:37

Па људи тај цовјек тад није ниста украо а и мали је тад био сувисе млад и није могао отворити зирорацун али сад је изгуби контролу па конта брацо глупи срби недај те ме и мог малог. А срби ко срби вели недајте их али морацете их дати у Зеницу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

21.09.2016 05:38

Ово пису они који појма немају о политици. Ово је промјенљиво подруцје и оно сто је јуце било добро за нас, данас мозда није. А 1997.бити у Србији сигурно није било добро. Данас нам је све боље осим БиХ и Бакија. Политика је то. Небитно ко је води. Околности и прилике се мјењају и тако је са овим. И охладите мало. Нисам присталица Додика и тога али мало претјерујете са овим пљувањем и стварате контраефекат. Сваки други прилог о Додику. Ви и дајете медијску пазњу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РадикалНО

21.09.2016 09:06

У којој ти недођији живиш?

Name

нас јунак

21.09.2016 05:39

Насем Додику Република Српска додје као некад сто неки зељни брзе и лагане зараде и лаковјерности људи, скупљали прилоге за Мајку Незнаног Јунака.

ОДГОВОРИТЕ
Name

киза

21.09.2016 05:42

Ето засто у Краљевини нису могли бити сведоци на суду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милутин

21.09.2016 05:53

Милорад Додик је висе пута јавно изјавио да је био млад,глуп и и наиван и да није разумио политику.Синоц је на ртрс код Лазанског исто поновио да није разумио многе процесе и ствари Ко призна пола му се праста. Назалост пуно је данас слицних некадасњем Додику, људи који плитко мисле на политицкој и медијској сцени РС.Људи уразумите се и престаните сјеци грану на којој сједите

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

21.09.2016 06:45

Ето људи,све сто сам покрао пола ми опростите,а пола ћу дијеци оставити.Опростите ми био сам млад и глуп.

Name

Добој рс

21.09.2016 05:56

Па изволите гласајте за додика. Мислим да је ово паметно цовјеку сасвим довољно да процита ко је у ствари милорад додик.ста је радио И прицао некад а ста сад.свака цаст за текст. И ово би требало да савез за промјене користи у кампањи.па нек види народ коме даје подрску И ко је за њих патриота.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

21.09.2016 05:57

Тад 97 год.сам био будала и сверцер,нисам знао у политику па сам зато тако прицао. Е сад сам се опаметио

ОДГОВОРИТЕ
Name

@..

21.09.2016 06:59

Да си се опаметио, не би хеликоптером млатио сљиве.

Name

легија

21.09.2016 06:02

Не могу схватити ово теорију о г Шаровићу.Претпостављам да се ради о Крајишнику или Калинићу.Ако је то онда је велика грешка,јер Шаровића никако не видим као Додиковог слугу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пушијона

21.09.2016 06:04

То је нај већи дволичњак 21 вијека треба га хапсити и на голи оток послати

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

21.09.2016 06:57

Битно је да си ти написао "пусијона".

Name

СРПСКА

21.09.2016 06:20

За 10 так година, када се смире страсти а ови политичари оду с власти моћи ће се видјети размјере лоше владавине. Само тада ће бити касно за многе од нас, прође нам живот у надмудривању, пакости и гледајући а дјецом како одлазе у западне земље да поћну нови живот. Штета што немамо храбрости и памети да промјенимо ствари на боље већ сада, како би штете по народ биле мање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Његос

21.09.2016 06:21

Није крив овај несрецник, него они који то заборављају, а посебно Крајисник, Калиниц, Андан и остали мали људи који су се продали за саку сребрењака...

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИХАИЛО МИКИЦ

21.09.2016 06:32

Од комуниста и југославена до СРБина: Православца и Светосавца је био тезак пут. Неко је пресао тај пут спорије а неко прецицом пуно брзе. Свима њима јесте заједницко да су они дјеца комунизма која тек сада после распада Југославије и пропасти комунузма тразе Бога, вапију за њима као зедни и пустињи који трази кап воде а они своје СВЕТЕ СРБске корене. Због тога оставимо коров и псеницу да заједно расту а када додје време зетве лако цемо тада да раздвојимо псеницу оф корова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

за микиц

21.09.2016 07:10

Мики науци прво писати па онда коментариси.

Name

ауди

21.09.2016 06:45

Ста је мислио прије исто тако мисли и сад само на други нацин се изјасњава .Али на насу залост нас народ то не мозе да сконта. јер сви виде и мисле његовом главом.Али коста це нас све као сто и коста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИШТА КОНКРЕТНО!?

21.09.2016 06:52

Имате ли коначно ишта КОНКРЕТНО, што би указало, ИЗВАН СВАКЕ РАЗУМНЕ СУМЊЕ, да је ДОДИК ДИРЕКТНО У ОДРЕЂЕНИМ КРИМИНАЛНИМ РАДЊАМА!? Ако немате, онда ПРЕСТАНИТЕ САМО ТРАЧАТИ. Изгледа да су сви СУДОВИ по ДОДИКОВОМ КОНТРОЛОМ, а да је САВЕЗ ЗА ПРОМЈЕНЕ "УДРУЖЕЊЕ ГРАЂАНА"!

ОДГОВОРИТЕ
Name

У ЧЕМУ ЈЕ ПРОБЛЕМ?

21.09.2016 07:03

Нема ништа спорно у тим изјавама. И јест боље бити ентитет у БиХ него провинција у Србији. И остале изјаве су сасвим коректне,незнам шта се хтјело са поредјењем. Од тада је прошло скоро 20 година и неке ставри су се промјениле на геостратешком плану. Узмите само положај Русије из 1997. и сада. Свијет се мјења а самим тим и политичке прилике. Неможе се све гледати црно-бијело.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

21.09.2016 07:13

Нас српски народ је јефтин и купљив и многи који ово знају подрзавају Додика неки за само изборну фесту јад и биједа неки опет имају велику корист јер припадају мафији најгори си они глупи који невјерују овом писању а лицно незнају ниста е тако це им бити и њиовој дјеци па изволите.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мујо хрсуз

21.09.2016 07:51

На предизборном скупу СНСД-а у Шипову предсједник ове странке се са говорнице посвађао са локалном реалитy звијездом Змајем од Шипова. хттп://www.клиx.ба/вијести/бих/свадја-додика-и-змаја-од-сипова-ти-да-сутис-ово-је-мојих-пет-минута/160921020

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пресједнице

21.09.2016 08:06

Само постоје добри људи српски муслимани или босански срби свеједно добри и постени вриједне и марљиве пцелице СУ добре и као сведске и српске и босанске и федерацијске и европске à лоси плацени људи који убијају друге погресно мисле да им је то богом дано јер бог воли све и све је створио à кад СИ вец предсједник буди праведан вец према свима који ту зиве било да СУ родјени ту одселили се силом прилика или доселили јер не мрзе никога границе бих СУ богом дане и не треба их и не мозе их Нико прекрајати јер и европи је доста лудјака и хускаца рата јер само постоји добар цовјек било које да је вјере па цак ако је и атеиста

ОДГОВОРИТЕ
Name

Змај од шипова

21.09.2016 08:39

Милорад Додик у Шипову, успио да ућутка свог колегу по професији Змаја од шипова. Погледајте: хттпс://www.yоутубе.цом/wатцх?в=п4ТуБАY6xГ8

ОДГОВОРИТЕ
Name

yугословен

21.09.2016 10:53

БАЈА СТО У СНАЈКУ ИСТРЕСЕ ЈАЈА ПА ДОБИ СИНА А НЕ УНУКА

ОДГОВОРИТЕ
Name

реално

21.09.2016 11:46

Садасња БиХ и српска су простори из којих сваки нормалан млади човјек , жели да бјежи, а не да живи јер нити једно грађанско право неможете остварити, ако нисте члан неке партије или ако немате , неког, или новац, нажалост....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стаљин

21.09.2016 12:55

Зауставите Банку Српске а.д. и Агенцију за банкарство РС у криминалним и корупцијским радњама! :-)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тузлак

22.09.2016 19:44

Пратећи сва ова дешавања око најављеног референдума и читајући коментаре на разним порталима никако не могу да се отмем утиску да су најгрлатији заговорници одбране српства,бошњаштва и хрватства ови из дијаспоре.Они су спремни ратовати до посљедњег србина,бошњака и хрвата у БиХ!!!Еее па дао би им један савјет.Лијепо закупите шуме и чуке по Аустрији,Канади,Америци,Њемачкој етц етц набавите оружје и бујрум оплетите једни по другима.Ми ћемо вам одавде из Босне повремено слати пакете, при томе пођахкад закукати како се и овдје тешко живи али ето ипак некако нађемо начина да вам помогнемо.Еее кад се лијепо поубијате између себе јавните нам ко је побједио да знамо!

ОДГОВОРИТЕ
Name

@

22.09.2016 20:42

Тузлак, опет ти са изједнацавањем свега и свакога.

Name

@

22.09.2016 20:48

Тузлак опет се увлацис у дупе, и изједнацавас све и свакога,...љигавце.

Name

Истина

22.09.2016 20:23

Баја је био у праву те не тако давне 1997. године, а то стоји и сада, боље је бити равноправан ентитет у БиХ, него провинција у Србији, само неки то никако не могу да схвате...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

23.09.2016 02:47

Није ми јасно КАКО један ОДРОН од "политицара" попут Додика мозе побиједити на изборима?! Да ли су ови сто гласају такодјер одрони, или је опозиција Српске (а Бога ми и БиХ) љигави мекусац?!

ОДГОВОРИТЕ