Брегзит руши снове Балкана о ЕУ?!

Од избегличке кризе до безбедносних претњи, Европа се с највећим изазовима суочава на западном Балкану. Званичници из Брисела сматрају да ће нови талас проблема донети и Брегзит, који је широм отворио врата растућем евроскептицизму и јачању утицаја Русије, пише амерички портал "Базфид".

Регион 20.09.2016 | 15:56
Брегзит руши снове Балкана о ЕУ?!
"Србија ће ући у ЕУ за време председавања Турске", једна је од шала које се могу чути у Београду. Међутим, све већа могућност да Србија уопште неће постати чланица је све само не разлог за смех. Пре две деценије западни Балкан био је терен страшних злочина, који су узроковали до тада највећу избегличку кризу у Европи још од ИИ светског рата.

За државе које су некада чиниле велику Југославију, обећање о чланству у ЕУ постало је звезда водиља. То обећање донекле је допринело привођењу ратних злочинаца правди, пише у европском издању "Базфида".

Две бивше југословенске републике, Словенија и Хрватска, већ су постале чланице, Македонија, Црна Гора и Србија кандидати су за чланство, док се БиХ нада да ће то једног дана постати. Томе се нада и самопрокламована држава Косово, иако је Србија и већина светских држава, од којих су неке у ЕУ, не признају.

"Страх од Русије?"

Међутим, снови наше и осталих балканских држава кандидата врло лако би могли да се распрше, и постану једне од првих "колатералних жртава" Брегзита. Након што су Британци рекли "збогом" Европској унији, многи у региону страхују да би процес проширења могао бити паузиран, ако не и трајно заустављен, у најбољем случају док ЕУ не реши проблем Брегзита.

"Процес проширења је као пиле без главе. И даље трчи около, али је у реалности мртво", рекао је један бивши високи званичник српске владе за "Базфид".

Последице су веома опасне. У том лимбо стању, највећи ризик за регион је ширење руског утицаја, додао је анонимни саговорник.



"Русија осећа слабост. А кад осети слабост, она напада" рекао је један од саветника мађарског премијера Виктора Орбана "Базфиду".

У јеку британског изласка из ЕУ, ентузијазам према ЕУ је спласнуо, нарочито међу младим становништвом у Србији. Фраза "глава нам је у ЕУ, али срце нам је у Русији" често се може чути међу младима. На нивоу целог региона, најмање једна трећина противи се интеграцији са Западом, изјавио је недавно црногорски премијер Мило Ђукановић.

Међу православним светом у Србији, Црној Гори и БиХ, Русија је разумљиво на првом месту. А што се тиче политичара из региона, чини се да је њима далеко привлачнија политика какву води Викотр Орбан, него она коју предлаже Брисел. Лидери у региону све више се окрећу националистичкој реторици како би придобили гласове, пише "Базфид".

Портал се поново враћа на разговор са "неименованим српским званичником", и истиче његове речи које однос Србије и ЕУ описују као "међусобну обману".

"Чак и да је то истина, обмањивање је одговарало обема странама. Стабилност у, и даље фрагилном региону је колико-толико успостављена, а успешни кораци, колико год спори и мали били, су ипак направљени."

Балкан је један од кључних региона за ЕУ, који је Бриселу потребнији него икада пре. Јер, кредибилитет Европске уније је значајно опао. Мигрантска криза, понашање Реџепа Ердогана, Виктора Орбана и других само показују да се Бриселу и те како може рећи "не".

"Русија делује пропагандом"

"Базфид" се у свом тексту, иако говори о Балкану и ЕУ, чини се више концентрисао на жестоку критику Русије, те спомиње и "најмоћније оружје Кремља - медијску пропаганду".

"Москва утиче на срца људи на Балкану, у чему велику улогу играју њихови медији, пре свега Раша тудеј. И према резултатима, такав метод делује. Већина Србија верује да је Русија највећи донатор Србији, а заправо није ни у првих пет. Штавише, Срби руски гас плаћају скупље него Немци, али људи то не виде. Виде само заједничке војне вежбе и ћебад коју Руси донирају", тврди европско издање америчког портала.



"Базфид" се не зауставља на томе, већ спомиње и "Спутњик", руски медиј који назива "продуженом руком Кремља у Србији", као део "стратегије поправљања руског имиџа", иако не спомиње да амерички медији доста дуже раде исто то у Србији.

Поред анонимног српског, мађарског и британског саговорника, "Базфид" је пронашао и једног из Русије. Штавише, државног званичника. Он је за амерички портал испричао да Русија не види ништа лоше у проширењу ЕУ, те да заправно ни нема ништа против Европске уније, већ напротив. Али, сматра да до проширења у овом моменту неће доћи.

"ЕУ је економски и политички веома ослабљена. Сви знају да у скорој будућности неће бити пријема нових чланица", рекао је руски саговорник.

Сукоб Турска-ЕУ произвео је помирење Москве и Анкаре

И док Европска унија и Турска тихо ратују око статуса избеглица, председници Путин и Ердоган решили су да закопају ратне секире и не само поврате добре старе односе, већ их и додатно продубе и побољшају, разговарајући чак и о слободној трговинској зони између две земље. Према неким теоријама завере које се заснивају на "непознатим дипломатским информацијама", руски обавештајци су били ти који су упозорили Ердогана да му се спрема пуч.

Аида Врачић из немачког Института за међународне и безбедносне послове каже да обнављање овог савеза може бити врло лоше за Балкан, и сматра да ове две емље и те како желе свој део колача у овом региону.



"Турска пре свега циља БиХ, где је око половине становника муслиманске вероисповести", рекла је Врачић за "Базфид".

Портал се поново враћа на изјаве "неименованих званичника".

"Чак је и један мађарски званичник истакао да је и сам Ердоган свестан да Турска никада неће ући у ЕУ, па се зато бори за утицај на свим осталим пољима. Штавише, рекао је да Турска жели поновно уздизање Отоманског царства у културолошком смислу. Поред тога, исламски радикализам прети да разори Босну", пише амерички портал, и наставља:

"Регион је у тешкој ситуацији. Македонију потреса корупционашки скандал, БиХ је и даље под протекторатом иако се рат завршио пре две декаде, а ни осталим земљама баш не цветају руже. Додајте Брегзит на све то, и чињеницу да из ћошка стоје популистичке земље попут Пољске и Мађарске, и добићете једну веома незгодну мешавину".

Извор: Буззфеед/Блиц
Фото: буззфеед.цом, Ребецца Хендлин/Промо

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

Драган

20.09.2016 14:01

Па што нам шаљу ове ЕЦОНОМИЦ ХИТ МАНс да нас задужују до грла? Зашто подржавају домаће политичаре и ухљебе, који су ментални полусвијет?

ОДГОВОРИТЕ
Name

СРПСКА

20.09.2016 14:08

Шта си рекао-ништа. Приће типа ЕУ се распада , распст ће се итд, слушамо вјечно, зато наши хрле у ЕУ а колико знам Русију и Турску заобилазе. Типићна комунистичка шупља прића.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Андјеомм

20.09.2016 14:22

Када је Додик рекао да од ЕУ нема ниста зар сте заборавили.То је то 22.09.2016.посјета и послије тога подјела.Бакиру це то саопстити а ко други него Ердоган.Лаку ноц Босно Дејтонска.Сви на референдум да то и озваницимо мирно и достојанствено сто би запад трули рекао ДЕМОКРАТСКИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Невенка

20.09.2016 15:14

Види овога буџетлије ,опет нас наговара , ваља оправдати плату.

Name

БЛ

20.09.2016 16:05

Андјеомм је дезурни СНСД-ов смрад на порталима.

Name

чича

20.09.2016 14:32

Људи, да смо паметни да се ујединимо у БиХ према вањском свијету и да останемо неутрални, боље би нам било.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

20.09.2016 17:17

Никад

Name

СТРАХ ОД РУСИЈЕ?????

20.09.2016 14:45

РУСИЈЕ КОЈА ЈЕ СПРЕЦИЛА НАПОЛЕОНА ДА ПОКОРИ ЕВРОПУ, РУСИЈЕ КОЈА ЈЕ СПРЕЦИЛА ХИТЛЕРА ДА ПОКОРИ ЦИТАВ СВИЈЕТ, РУСИЈЕ КОЈА ЈЕ ЈЕДИНИ БАСТИОН САВЈЕСТИ ЦОВЈЕЦАНСТВА - ПА ЗАР ОД ТАКВЕ РУСИЈЕ НЕКО ИМА СТРАХОВЕ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дон

20.09.2016 16:03

Јака руска зима спријецила,не прицај глупости.

Name

Загор

20.09.2016 16:19

Чуј Дона, стручњака!

Name

КОја

20.09.2016 15:04

Ангелина Јолие и Брад Питт се разводе

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

20.09.2016 15:17

Јел Брад прије тога рефрендум одрзао или анкету?

Name

ре

20.09.2016 15:35

Како ли це дијецу подијелити?

Name

ре ре

20.09.2016 16:39

Њих 6 ко YУ републике. Разице се за коју годину...

Name

Баја

20.09.2016 15:09

Све се распада само Српска, Србија и Русија остају. Не мозе нам нико ниста..

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ Баја

20.09.2016 17:32

Ко је са Русима тикве сијао, о главу су му пуцале, Чести, Словаци, Пољаци, Украјинци, Румуни, Бугари, Хунхари... и даље да не набрајам, питајте их пошто би се вратили у окриље "мајчице" Русије.

Name

зајебант

20.09.2016 16:42

хахаахахах.... јутрос читам како је Русија пред банкротом...како јој се топе резерве... а већ предвечер... ЕУ се распада :Д

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јос један

20.09.2016 17:25

Али зато РС расте сваке године по 12%, рекао Миле :)))

Name

баја

20.09.2016 16:50

Све лаз ово је верватно додик диктиро,а блиц писао само пуста зеља додикова.

ОДГОВОРИТЕ