'Гласао сам за 100 КМ на изборима у БиХ'

„Што се тиче куповине гласова на изборима у Босни и Херцеговини, ја сам у томе учествовао на једним од претходних избора”, почиње своју причу један држављанин Босне и Херцеговине из Сарајева који нам се јавио након што је прочитао нашу тему о куповини и продаји гласова за локалне изборе без обзира што то закон оштро санкционише, и описао нам свој случај.

Босна и Херцеговина 20.09.2016 | 13:49
'Гласао сам за 100 КМ на изборима у БиХ'
“Дали су ми 100 КМ”, наставља своје свједочења овај директни учесник у куповини гласова коме нећемо наводити име, додајући да је након гласања за странку којој, док се не провере ови наводи не откривамо назив, морао два мјесеца да “гања паре које су му обећали”.

“Не знам како су провјерили да сам за њих гласао. Када сам након избора дошао да тражим обећане паре у странци, извадили су списак од око 150 људи из општине у којој сам живио и нашли моје име. Био сам означен зеленим маркером, а они који су се пријавили за гласање, а нису заокружили ту партију, били су обиљежени црвеном бојом”.

Наш саговорник описује да је све почело када је од далеког рођака сазнао да та странка плаћа гласове. Након што се пријавио и прихватио да гласа за новац, назвала га је једна дјевојка са којом се нашао испред Општине Стари град у Сарајеву:

“Дала ми је инструкције како да гласам и рекла да ћу добити новац седам дана након избора. Дала ми је један папирић са којег је требало да препишем имена која треба да заокружим у случају да их заборавим.”

Ту почињу дуготрајна настојања нашег саговорника да добије новац, “шетања” од телефона до телефона, избјегавање сусрета, пребацивање са једне на другу особу која би требала да му исплати своту за гласање док им он, како тврди, у једном тренутку није у оштром тону поручио “да га престану правити будалом”, послије чега је стигао позив да се јави у једну канцеларију на Илиџи.

“Дођем тамо, унутра сједи он и неки његов пријатељ, иначе крупан момак, обријан до главе. Он му дође као неки бодигард, сједи и шути. Овај са којим сам разговарао каже ми да није у реду то што сам му пријетио, ја му кажем, ‘човјече, мене ништа не интересује осим 100 КМ, хоћу своје паре одмах’.

Говорили су му како ни они нису примили ту уплату али је, уз повишене тонове, успео наредних дана да добије новац.

„Следећи пут када сам дошао дали су ми паре“, свједочи он.

Наш саговорник каже да је послије чуо како доста људи није добило обећани новац. Њему је до краја остало нејасно како су у тој странци „знали по имену и презимену да ли је неко гласао за њих, када је гласање тајно“. Додаје да је још давно послао маил са тим упитом "онима који су задужени за изборе", али да никада није добио одговор.

На питање, да ли је страховао због тога у чему је учестовао, с обзиром да је куповина гласова противзаконита, он одговара: „Нисам, када није страховао ни тај политичар који је био на челу странке“.

Извор: РСЕ

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Ј*беш политичаре

20.09.2016 11:57

Без лове ни за кога немојте гласати.Вашим гласом они узимају ваше паре наредне 4 године.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђорђе

20.09.2016 12:08

Мислим да су ово глупости. Превише је 100 КМ, да будем фигуативан, исплати се странци или кандидату дати ако на бирачком мјесту има мало бирача. Рецимо два бирача и ти онда као један узимаш 50%. То се ради за око 10 КМ нажалост. Мада мислим да држава законом треба дати дневнице грађанима да изађу на изборе и да се то законом пропише. Повећала би се излазност и гласали би и паметни људи, који поуздано знам ријетко или готово никада не гласају. Народе да знате, који шупљорошци висе на бирачким списковима, они су толико глупи да иово што пише може бити истина. Да знате колико су глупи,али опасни и брутални, ухватила би вас језа и узели оловке и џабе гласали за нове, јер ови су зло. Знам их добро из несретни времена, када су у незаконским условима рата постајали буквално СВИЊЕ - баш СВИЊЕ. Највећи шљам је послије бурних "Балканских времена" испливао на површину и сада талог из "Тартара" се тек сада диже.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Анонимни

20.09.2016 12:36

Народна странка за бољитак ака Лијановићи. Чекао се "поврат" од пољопривредних потицаја.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Глас

20.09.2016 12:38

Поштено, добио си паре

ОДГОВОРИТЕ
Name

НЕРЕАЛНО

20.09.2016 13:24

ИЗБОРИ КОД НАС (БАРЕМ У ПОСЛЕДЊИХ ДЕСЕТАК ГОДИНА) ПОКАЗУЈУ ДА ГЛАС (ОБРАЗ), НЕ ВРИЈЕДИ ВИСЕ ОД ДЕСЕТАК МАРАКА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

крупа

20.09.2016 13:39

Онда је код нас у Крупи на Врбасу сви заокрузени зелено јер Илиц све плаца

Name

Подрињац

20.09.2016 14:26

Па зар је тајна да се купују гласови.100км је добро то обицно иде 20-30км.Система има разних да ти дају лист са заокрузеним кандидатима а ти им вратис празан који добијес.И систем где ставис лицну карту на гласацки листиц и сликас да се види све.Неки су сиротињи давали 25кг брасна за глас.Па кад вас после зајасу 4 године.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Братунац

20.09.2016 19:39

Погледајте бирацки списак Братунцана који гласају постом од њих 2011 уписаних,1335 је продало глас за паре у распону од 15 КМ до 100 КМ за дубл одборник нацелник,око 200 је преваром и уцјеном а онај остатак је регуларна поста медју људима који су продали глас има и полицајаца,дрзавних и опстинских слузбеника,мртвих људи ција су дјеца видјела јос једну сансу да ин мртав тата и мама могу помоци у изборним годинама,уцјењени сколараца...све зарад пролазне оцјене,сви знају ко је то радио...7 кандидата навелико и 10 на мало по 15-20 гласица,сви то знају али нико ниста непредузима ту мислим на цик и полицију,моја бака је лицно насјела на неког мангупа који се претставио као да је испред борацке и који јој је рекао даце јој отписати 100 КМ струје јер је мајка погинулог борца,само је битно да она да копију лицне карте...јос сто је најгоре она јада сама ископирала лицну и њему одњела у апотеку гдје су се и договорили да остави копију...ЛИЦНО ЦУ СЕ ЗАУЗЕТИ ДА ДОТИЦНИ ОСТАНЕ БЕЗ ПОСЛА А МАНДАТ ОДБОРНИКА НЕЦЕ БИТИ ПОТРЕБЕ ДА СЕ САНКЦИОНИСЕ ЈЕР НЕЦЕ ИСПУНИТИ ЦЕНЗУС....ВИДИМО СЕ НА СУДУ ПОСЛЕ ИЗБОРА ПРОФЕСОРЕ

Name

Село

20.09.2016 21:03

Еј јадни народе цим се бавите = тудјом главом о својој судбини катастрофа.

ОДГОВОРИТЕ