Нови тероризам уз ножеве и лонце

Напади у САД, са 38 рањених, сведоче о постојању дифузне екстремистичке претње - једноставне, несавршене, којој се службе тешко могу супротставити.

Свијет 20.09.2016 | 11:15
Нови тероризам уз ножеве и лонце

Петнаест година после напада од 11. септембра, које је месецима планирала разрађена мрежа која је деловала споља, антитерористичке службе се суочавају са опасношћу која је променила облик.

Сада су нападачи Американци, појединци или у малим групама које понекад имају контакта са екстремистичким организацијама само на сајтовима или друштвеним мрежама.

Интернет је за њих "ђаволак који им с рамена стално шапуће 'Убиј, убиј!' ", каже директор ФБИ Џејмс Комеј.

Те појединце је "веома тешко открити", нагласио је у понедељак Лоренцо Видино, из Центра за студије унутрашњој безбедности Универзитета Џорџ Вашингтон.

"А чак и ако их откријете, шта радити? Не можемо некога надзирати даноноћно, седам дана у недељи, само зато што је активан на друштвеним мрежама које користе екстремистичке групе да би шириле своје поруке”, рекао је он.

Методе које се данас користе су неразвијене, као напад ножем у Минесоти или експлозије експрес-лонаца у суботу увече у Њујорку.

Али, и такве акције су потенцијално смртоносне и довољне да изазову панику, трауматизују људе и усаде отровну сумњу према муслиманским заједницама.

Мутни су мотиви Ахмада Кана Рахамија, Американца од 28 година авганистанског порекла, осумњиченог за напад у Њујорку у суботу увече, ухапшеног у понедељак ујутро. Верује се да је Рахами поставио и бомбу на траси једне трке у организацији америчких маринаца у суботу ујутро у Сисајд парку, у Њу Џерсију.

"Врло је могуће да ти напади немају никакве везе са Исламском државом или Ал-Каидом", указао је у понедељак ветеран ФБИ Али Суфан, власник компаније за анализу безбедносног ризика.

"Довољно је група и домаћих екстремистичких актера" у Сједињеним Америчким Државама за такве позиве на убиство, додао је он.

"Већ смо видели у Њујорку или Њу Џерсију групице људи који су заједно радикализовани, било је већ неколико истрага" те врсте коју је спровео ФБИ, каже Лоренцо Видино.

Напад ножем у једном тржном центру с деветоро рањених је присвојила Исламска држава, и то баш у Минесоти која је похваљена због напора за спречавање радикализације.

У Минесоти, државне службе САД - полиција, просвета и локалне власти, појачале су контакте са досељеницима из Сомалије који с међу најмање интегрисаним у Сједињеним Државама.

Они настоје да изграде везе поверења са старијима, с родитељима, с вођама те заједнице, и спрече младе да подлегну исламским "сиренама". Али такви програми "могу само ограничити претњу, они је не могу потпуно елиминисати", рекао је Лоренцо Видино.

Пред том дифузном претњом, званичници антитерористичких служби САД траже врло специфичне ствари у ширинама интернета и политичке моћи: да не дозволе ширење технике шифровања, док прислушкују и пресрећу комуникација што има кључну улогу да сазнају више о актерима галаксије џихадиста.

Ту технологија "даје предност" џихадистима, пожалио се почетком месеца Ник Расмусен, директор америчког Државног антитерористичког центра који повезује ЦИА, ФБИ и друге велике агенције безбедности САД.

"Ми смо у мраку док претражујемо пласт" у којем се крију потенцијални екстремисти, воли да каже Џејм Комеј.

Извор: Бета

Фото: Геттy Имагес

Коментари / 0

Оставите коментар