Сјеверна Кореја поново лансирала ракету

Северна Кореја испалила је са копна ракету за лансирање сателита, са новим типом мотора велике снаге, а тестирање је надзирао севернокорејски лидер Ким Џонг-ун, јавила је данас севернокорејска новинска агенција КЦНА.

Свијет 20.09.2016 | 07:37
Сјеверна Кореја поново лансирала ракету
Ким је предводио тестирање у Космичком центру Сохае на западу земље, наводи се у саопштењу.

Нови мотор даје ракетном носачу способност да лансира разне врсте сателита, укључујући сателите са осматрање површине земље, наводи КЦНА, додавши да је лансирање наложио Ким.

То је било прво пријављено Кимово јавно појављивање на неком војном догађају откако је Пјонгјанг извео пету нуклеарну пробу 9. септембра, примећује јужнокорејска агенција Јонхап.

Ким је тражио од научника и инжењера да "припреме лансирање сателита што је пре могуће на бази успешног теста", навела је КЦНА, наговестивши да би Пјонгјанг ускоро могао да лансира још једну ракету дугог домета, преноси Ројтерс.

Најновије тестирање изведено је у јеку глобалних осуда пете нуклеарне пробе Северне Кореје раније овог месеца, али и после позива САД, Јапана и Јужне Кореје ове недеље на већи притисак на Пјонгјанг због непоштовања резолуција УН којима се забрањују његови ракетни и нуклеарни програми.

Северна Кореја тестира нукеларно оружје и балистичке ракете темпом без преседана ове године под Кимовом управом, закључује британска агенција.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Мислим-Ман

20.09.2016 06:16

Ово није ниста. Мозда булазним, али ово нам мозе бити непријатељ и овдје це бам дјецу слати када удјемо у ЕУ и Нато. Несто изгледа позурују у задњи вакат, треба Нату војске па видим да осиромасавају народ деценијама да би се сиротиња под њиховом униформом играла полиције по свијету... Јадан је Балкан пост`о

ОДГОВОРИТЕ