Волстрит журнал: Јеремић једини вриједан похвале

Најбољи избор за реформе у Уједињеним нацијама је српски кандидат за генералног секретара Вук Јеремић, оцењује "Волстрит џорнал".

Србија 19.09.2016 | 13:57
Волстрит журнал: Јеремић једини вриједан похвале
Лист подсећа да је Јеремић заузео треће место на неформалном гласању и види га као "јединог кандидата вредног похвале у овом миксу".

Како се наводи, на листи кандидата за наследника Бан Ки-муна се истиче “фаворит Владимира Путина и доживотни социјалиста који је злоупотребио глобалну хуманитарну организацију”, тиме мислећи на бившег премијера Португала Антонија Гутереша.

Истице се да је Гутереш фаворит западних сила, али се додаје и да због традиције ротирајуцег лидерства предност у односу на њега има словацки дипломата Мирослав Лајчак, за кога се истице да је био то и у комунистицком уредењу, као и да има докторат са Државног института за медународне односе у Москви, преноси Б92.

Такође, много се говорило о томе да би следеци генерални секретар требало да буде жена, али се истице да Бугарка Ирина Бокова и Аргентинка Сузана Малкора не могу да стекну довољну подршку, иако их фаворизују руски, односно америцки естаблишмент.

”То оставља бившег српског шефа дипломатије Вука Јеремица, који је у неформалном гласању заузео треће место, као јединог кандидата вредног похвале у овом миксу. Он има 41 годину, школован је на Харварду, млад је, али је био лидер у друштвеном покрету који је помогао у рушењу диктатуре Слободана Милошевица. Радио је у прозападној власти Бориса Тадица, који је 2010. године изјавио извињење због масакра у Сребреници”, наводи Волстрит џорнал.

Лист пише и да Јеремић разуме да би његов први посао на месту генералног секретара требало да буде контролисање бирократије Уједињениј нација и спрецавање корупције која је завладала у време Кофија Анана.

Неименоване дипломате истакле су да Савет безбедности УН има за циљ да препоруци кандидата генералној скупштини УН до октобра.

Пет сталних цланица СБ УН са правом вета, САД, Русија, Велика Британија, Кина и Француска, морају на крају да постигну сагласност о кандидату за генералног секретара УН, наводи Ројтерс.

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Карадоз

19.09.2016 12:16

Е мозес мислити какви су онда остали

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ас

19.09.2016 14:35

Бас тако и ја контам. Ако им је Вук најбољи онда су остали право смеће.

Name

исмет

19.09.2016 13:31

Ма ни говора

ОДГОВОРИТЕ