Дјеца луда за луткама које пију и пуше

Дно дна: Сличице проблематичне барби могу се купити у радњама у Србији, а дозвољавањем продаје нисмо ни свесни какву поруку шаљемо деци, указују из НОПС.

Србија 19.09.2016 | 08:04
Дјеца луда за луткама које пију и пуше
Сличице контроверзне барбике која је трудна, са цигаретом у устима и масницом испод ока, а у колицима испред себе гура троје деце и гајбу пива постале су најновији хит, које деца у Србији покушавају да набаве на разне начине. 

Наводно, могу се сасвим легално купити и у продавницама у Србији!

Ова „модерна“ барбика делује као да се управо враћа из набавке, а на листи купљених намирница нашле су се и паклице цигарета, као и флаша жестине!

Национални савет

Фотографију спорне сличице на свом Фејсбук профилу окачило је удружење Национална организација потрошача Србије (НОПС), чији председник Горан Паповић каже да је ово само још један трагичан пример неуређености српског тржишта.

"Ове сличице се продају пре свега у кинеским радњама, али се могу наћи и у другим продавницама широм Србије. Дозволом да се оне продају нисмо ни свесни какву поруку шаљемо нашој деци којима је барбика узор. Због оваквих и сличних случајева НОПС је, приликом усвајања Закона о оглашавању, тражио да се формира национални савет у којем би се налазили различити стручњаци, од социолога, маркетиншких стручњака, до психолога, који би проценили да ли је и какав садржај погодан за продају. Нажалост, наша иницијатива није усвојена" објашњава Паповић.

Иначе, сличице раскалашне и распусне барбике која пије, дрогира се и оргија на разне начине у САД су популарне већ дуго, а преко интернета се могу купити и лутке.

Психотерапеут Зоран Миливојевић упозорава да се деца током игре идентификују с луткама, а да је барбика сама по себи контроверзна јер представља узор милионима девојчица.



Инфантилна мајка

"Барбика је сама по себи контроверзна лутка јер диктира неке нереалне стандарде лепоте. У свету смо имали примере девојака које су се подвргле бројним операцијама како би личиле на њу. Кад се томе дода овај контекст - инфантилна мајка коју је муж пребио, а она му носи кући алкохол, то заиста представља лош модел за децу" објашњава Миливојевић, који пак каже да држава не може у потпуности да ограничи промет оваквих производа, те да би и родитељи требало да преузму одговорност. 

Како сазнајемо, ове сличице и лутке немају везе с оригиналним произвођачем лутака, али од компаније „Орбико“, која је дистрибутер лутака „барби мател“ за Србију нисмо могли да добијемо коментар.




УЧЕ ДЕВОЈЧИЦЕ ДА ЈЕ НОРМАЛНО БИТИ ПРЕМЛАЋЕНА

Социолог Ратко Божовић каже да овакве сличице уче девојчице да је нормално да ће бити премлаћиване у браку, као и да је зависност од опијата нормална ствар.

"То је потпуно неадекватно за дечји узраст. Форсира се и њихово брзо одрастање, а не нормални раст. Овај тржишни наговор не би смео да дође до дечјих душа" закључује Ратко Божовић.

Извор: Курир

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Болест на све стране!

19.09.2016 07:35

Ово су донијели "слобода и демократија"! Само ви подрзавајте оне болеснике на "оној" паради! Али лепо је кренуло, педери на улици, ...це у скупстини, "средјена Барби" на киосцима...тата и тата усвајају дијете, оли нека ...баца ра роди... ЦЦЦЦ, оде маст у пропаст...

ОДГОВОРИТЕ
Name

?

19.09.2016 11:27

Залосно гдје одосмо. Дајте нам јос мало слободе поцецемо се ми вјенцават и са зивотињама и то це нам се представит као нормално. Да бог сацува само...

Name

МИХАИЛО МИКИЦ

19.09.2016 19:06

За стање у друству су криве дрзавна власти и "политицари" који се попут гладни паса медјусобно кољу око косцуре и подјела привилегије које власт са собом доноси а народ су они препустили његовог судбини и оставили попут јагњади на цување гладним вуцима са Запада!

ОДГОВОРИТЕ