Најпознатији лого на свијету настао је сасвим случајно

Препознатљиви лого златног слова М настао је више случајно него неком свесном одлуком.

Занимљивости 18.09.2016 | 16:11
Најпознатији лого на свијету настао је сасвим случајно
Иако не представљају миленијумску историју или чуда архитектуре, лако су препознатљиви у готово свим државама света. Испод тих лукова сваког дана 68 милиона људи у више од 30.000 ресторана поједе неку варијацију хамбургера с кромпирићима. Препознатљиви лого златног слова М настао је више случајно него неком свесном одлуком.

Све је почело крајем четрдесетих година прошлог века када су браћа Ричард и Морис Мекдоналд одлучили да модернизују свој штанд с хамбургерима. Осмислили су производну траку због које су могли да продају хамбургере за само 15 центи, упола мању цену од конкуренције.

1952. године су браћа отишла на састанак с лосанђелеским архитектом Стенлијем Кларком Местоном како би му показали своју идеју за ресторан који би могли да франшизују. Хтели су да продају право на коришћење јеловника, начина припреме хране и читав визуелни идентитет ресторана. На сваком крају ресторана хтели су да ставе златне лукове који би подједнако добро изгледали с обе стране и привлачили возаче који би путовали у оба смера. Местон је идеју прихватио и рођени су лукови високи седам и по метара. Офарбани у златно, одавали су утисак врхунског луксуза, а не јефтиних хамбургера.

Лукови су се први пут појавили 1953. године с првим франшизираним рестораном у Фениксу. Исте те године, отворен је и трећи Мекдоналдс ресторан и то у Калифорнији. Управо тај ресторан показује како је настао иконски лого Мекдоналдса. Наиме, златни лукови на крајевима ресторана, из одређеног угла, изгледају као стилизовано 'М'.

Браћа Мекдоналдс била су савршено задовољна спорим растом и стабилним развојем компаније. Међутим, продавача папирнатих чаша Реја Крока, споро и стабилно никад није занимало. Док је браћи покушавао да прода машине за израду милкшејкова, увидео је колико простора за раст постоји у ланцу ресторана јефтине хране с препознатљивим изгледом. Почетком шездесетих година за нешто мање од 3 милиона долара откупио је читаву компанију од браће Мекдоналдс. Све остало је историја.

Данас готово не постоји земља на свету у којој не постоји Мекдоналдс. Иако су изгубили нешто од свог елегантног дизајна, ресторани послују боље него икад и чак ни мноштво негативног публицитета не спречава отварање све више и све модернијих ресторана, пише ББЦ.

Б 92
фото:МцДоналдс

Коментари / 0

Оставите коментар