Капитални значај присуства Србије на Самиту несврстаних

Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас да је присуство Србије на самиту Покрета несврстаних од капиталног значаја и да је задовољан разговорима са министрима спољних послова о актуелним темама, билатералним односима, али и ономе што Србију највише "боли", питању Косова и Метохије. Дачић је то рекао у Венецуели где учествује на 17. самиту Покрета несврстаних земаља, у контексту посматрача.

Србија 17.09.2016 | 13:05
Капитални значај присуства Србије на Самиту несврстаних
"На свим састанцима истицао сам наше билатералне односе и потребу за сарадњом и пријатељством. Наравно, интересаовао ме је став о Косову и Метохији, јер је то наш витални национални интерес. Веома сам задовољан разговорима и резултатима тих разговора", рекао је Дачић на затварању министарског дела окупљања Покрета несврстаних.

Дачић је подсетио да несврстани окупљају 120 земаља чланица и 17 посматрача, као и да се од укупно 86 држава, које нису признале једнострано проглашену независност Косова, 61 налази међу чланицама Несврстаних.

"Веома је важно наше присуство овде зато што Венецуела, као домаћин није признала Косово, и самим тим није ни било дозвољено косовским властима да пошаљу своју делегацију", истакао је Дачић.

Он је додао да је у протеклим годинама то готово редовно био случај - да Србија није била присутна, а да су преставници Приштине били присутни и лобирали, што је, како је навео, недавно био случај у Гвајани када су лобирали код карипских замаља.

Српски министар се током окупљања састао са својим колегама из Венецуеле, Ирана, Палестине, Еквадора, Азербејџана, Бурундија и Камеруна.

Дачић је рекао да је врло задовољан разговорима и резултатима тих разговора чиме је завршен министарски ниво окупљања, који је имао за циљ припрему за долазак председника и шефова влада који настављају разговоре наредна два дана.

Посебан утисак на министра Дачића је оставило обраћање званичника у којима је свако друго или треће обраћање почињало са подсећањем на прву конференцију Несврстаних.

"Било је лепо ових дана слушати о првој конференцији Покрета несврстаних која је била одржана у Београду. На видео зиду у сали где се одржава конференција, налази се, између осталих, и слика Јосипа Броза Тита, тадашњег поредседника Југославије и оснивача Покрета несврстаних земаља", рекао је Дачић.

Извор: Агенције

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Тито

17.09.2016 13:23

Сад ти ваљам а до јуче би ме с радикалима и сличним на глогов колац набили!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дуро

17.09.2016 16:41

"Посебан утисак на министра Дачића је оставило обраћање званичника у којима је свако друго или треће обраћање почињало са подсећањем на прву конференцију Несврстаних." Нормално и њима је под Тилетом било боље него сада...

ОДГОВОРИТЕ