Нереално високе плате у јавном сектору

Просечна плата у јавној управи у Републици Српској је око 600 КМ већа од просечне плате администрације у приватном сектору.

Република Српска 17.09.2016 | 07:47
Нереално високе плате у јавном сектору
Државни службеник је у јулу зарадио 1.126 КМ, док је његов колега запослен у администрацији код приватника са платом од 521 КМ био на последњем месту по зарадама у Српској. У поређењу са платом у привреди, трговини, грађевинарству и другим делатностима у реалном сектору, плата јавној управи је у просеку за око 500 КМ већа.

На неуједначеност плата у јавном и приватном сектору упозоравају и из ММФ. Према њиховим подацима, просечна плата у јавном сектору БиХ је за преко 40 одсто већа у односу на просечну плату у БиХ, што је далеко више негу у другим земљама из окружења. На пример, просечна плата у јавном сектору Македоније је испод просечне плате у земљи.

- Ако у БиХ поредимо просечне плате између јавног и приватног сектора, онда је разлика још већа. Према нашим калкулацијама, ова разлика је износила чак 64 одсто, те се може рећи да је кроз овакво стање јавни сектор постао „држава у држави“ - каже Огњен Ђукић, програмски директор Центра за истраживање „Геа“ из Бањалуке.

Због тога је јавни сектор као послодавац постао и нефер конкуренција приватном сектору.

- Велика атрактивност запослења у јавном сектору је довела до сузбијања предузетничке иницијативе, посебно код младих, који често наводе запослење у јавном сектору као прву опцију у пословној каријери - истиче Ђукић.

Систем утврђивања плата би требао бити базиран на принципу да свако радно место у јавном сектору буде плаћено максимално онолико колико је плаћено упоредиво радно место у приватном сектору.

- Зашто би један рачуновођа у Влади био више плаћен него рачуновођа у неком приватном предузећу - пита Ђукић.

Владимир Благојевић, портпарол Привредне коморе РС каже да плате у јавном сектору треба везати за плате у привреди.

- Плате у јавном сектору су нереално високе у односу на стање у привреди. Имамо ситуацију да нам, због високих примања и сигурног радног места, радници из приватног сектора “беже” у јавну управу, а све више их уопште не размишља да ради у привреди, него траже искључиво посао у државној служби - каже Благојевић.



Захтев ММФ, без обзира што власт у БИХ то не жели да призна, јавно је смањење броја запослених у администрацији и новца који се из буџета издваја за њихове плате, те стављање мораторијума на пријем нових радника у администрацији. Циљ је управо да приватни сектор постане значајнији актер на тржишту рада.

У Привредној комори кажу да службеници у јавном сектору не сносе одговорност ако не раде добро.

- Потребно је дефинисати одговорност и санкције, као и накнаду штете од стране јавних службеника за непоступање у законским роковима и злоупотребе положаја - каже Владимир Благојевић, портпарол ПКРС.

Извор: Блиц.рс

Коментари / 30

Оставите коментар
Name

петко

17.09.2016 06:09

Колико је зарадио опстински слузбеник у Бањалуци или Бијељини? И они су у јавном сектору.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неко из масе

17.09.2016 06:36

Погресно је размисљање смањивање плата администрацији Управе, зар није логицније да нападате приватнике сто дају мале плате и богате се абнормално. Дефинисати законом плате у јавном и приватном сектору. Јадно је да обуцари раде за 380км, од те плате мозес само да презивис. Зивот се свео на презивљавање,нема напретка!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ацо

17.09.2016 06:49

Цистацица у Аустрији има 1200 еура. Код приватника у коверти добијају паре, а пола на рацун. Сад ми сви луди ММФ паметан. Нек они додју и зиве са 500 КМ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драж

17.09.2016 06:53

Чаша је полупразна или полупуна? Зар нико нема петљу да ову државу изведе из мрака. Не треба смањивати плате у јавном сектору (оне су таман) него подизати у приватном. Не треба јавном укидати нерадну суботу,21 дан годисњег,регрес,13 плату,него то све омогућити раднику у реалном сектору.Побогу, радници су на ивици . Дај престаните лупати глупости.И да,у конкурс за пријем радника у јавни секторбтреба додати,овавезно радно искуство од 3 године у приватном сектору. Овако запослите и куку и мотику,радили би људи ал не знају одакле да почну(из кладионице носе искуство).

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драско

17.09.2016 07:00

Најбоље да приватници одреде плате људима који раде у јавном сектору, па нек онда сви будемо гола биједа. Невјероватно како нас праве лудима, па нашим приватницима је мало и 10.000 КМ мјесечно а радницима би најрадије дали 300 КМ. Као да се ми, који имамо плату око 1000 КМ, убишмо од доброг живота и високог стандарда.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драж

17.09.2016 07:06

Наравно,није ми јасно да неко стави овакав наслов. Боље би звучало: Нереално ниске плате у приватном сектору.

Name

СВЕ ГОРЕ И ГОРЕ

17.09.2016 07:37

Читам ове коментаре и сам себе питам. Ко је овдје луд? Пара нема, нема привреде, нема посла итд. Држва се сваки мјесец задужи да би исплатила плате, пензије и остале обавезе. Привредник неможе да добије кредит, банке су стране, њиме не треба производња... Истина је сурова, биће још горе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

всс

17.09.2016 08:08

И треба бити горе. Народ је себи изгласао најгоре. Остали не излазе на изборе. Дипломирани инжењери техничких струка, те добри мајстори, не би требали ово дозвољавати него се организовати и макнути више те економисте, правнике, социологе, политологе итд. Они то могу врло једноставно. Оснују "Партију техничких радника и симпатизера", ПТРС, и на изборима преузму власт. Паралелно оснују и "Синдикат техничких струка" и једноставно обуставе рад ако им се не испуне услови. Доста је више да једни стварају а други деценијама купе кајмак.

Name

Приватник

17.09.2016 07:41

Плата од 1.000 КМ није астрономски висока. Јабих прије рекао да су плате у приватном сектору нереално ниске, јер се газде зеле обогатити за годину дана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

милан

17.09.2016 10:28

Потпуно се слажем са вама. Класична замјена теза!

Name

С.П. у д.о.о.

17.09.2016 11:03

Нема довољно новца у оптицају, па је прерасподјела тотално мимо логике.

Name

#

17.09.2016 08:12

Највећи проблем су политичке и управне структуре. Градоначелници, политичари, судије, итд имају више него превисоке плате. Градоначелник Бањалуке има више од 5000КМ мјесечно. Истот ако ови делегати у органима БиХ. Мајкићка има 7000КМ. А корупција цвјета. Адвокати енормно зарадјују. Посебно они који су у шемама. Срамота на сваком кораку. ММФ може причати приче али им упорно дају новац који онда ови арче како им је воља. Главница вртоглаво расте. То и јест циљ ММФа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Невен

17.09.2016 08:21

Нека нама насег Миле...Док је СДС владао плате су биле низе и касниле...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

17.09.2016 08:36

Мислим да смо заварани овом власцу. Милино водство је у периоду задузења РС. Кад се добије кредит сви се раскаласимо и постајемо постовани, а кад се враца нико нас не постује. Зато треба дозволити другима да додју на власт, јер ако неко буде знао све ово контролисати.Постаце мо права дрзава.

Name

коЛектор

17.09.2016 08:53

Слијепцима као што си ти, плату не треба ни исплаћивати! Свима вама који се кунете у једне, друге или неке треће, одузео бих сва примања и на тај начин омогућио редовну исплату радном народу! Истовремено, својом жртвом и одрицањем у корист идеолошких вођа, доказали би сте своју искрену љубав "релаксирану" било какве користи...

Name

Бл

17.09.2016 08:29

Ово стање у глобалу води у пропаст ове дрзаве и народа. Нама треба неутрални водја или цовјек који це радити као нпр.предсједник Филипина. Па да бар сити и постени људи узивају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мами

17.09.2016 08:31

Несто ми је снесно: Вуцић као не подрзава Додика, руски амбасадор подрзава, знаци Русија, западни амбасадоти , тј западне земље не подрзавају са америцким амбасадором се не разговара а паре од ММФ-а долазе! Јасно да не мозе бит јасније. Дрзава то сам ја и не мозе ми нико ниста!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дјордјо

17.09.2016 08:32

Није то ништа Саша Лазић прима око 3 хиљаде мјесечно, а кв радник је, Шврака има 10 хиљада и напада људе. Крсмановић ко зна колико.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

17.09.2016 09:29

Кад службеник у јавној управи има већу плату од напримјер љекара специјалисте шта очекивати од таквог друштва?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Супер Хик

17.09.2016 09:56

Плате у јавном сектору треба да зависе од "јаке"привреде.Плата је висока у јавном сектору.Нека господа политицари доведу јаке производне фирме у БиХ.Гле цуда неце нико.Поставите питања засто неце велики капиталисти у БиХ.Ко мисли да је лако бити приватник нека залози стан и дигне кредит.Паре саме долазе.

Name

СДС

17.09.2016 09:52

Нека нама насег Миле. Само да Бог да да сто дузе позиви. Ови сто га мрзе имају и право. Нека цекају док не додју њихови на власт. Зивио Додик..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мејо

17.09.2016 09:59

Портир у термоелектрани има 30% вецу плату од специјалисте у болници. Исто вази и за остала добростојеца предузеца цији власник је дрзава или ентитет.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аааааа

17.09.2016 10:45

Нису проблем производна предузећа која добро стоје и зарађују новац, њима и треба дати добру плату, проблем су јавне службе које не зарађују него само троше новац пореских обвезника.

Name

Ацо

17.09.2016 11:12

Само сто портир вози голфа а доктор бмw.

Name

Драганче

17.09.2016 11:12

Добра власт је она код које се народ умножава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

алф

17.09.2016 11:43

Полицајац,она особа коју кривимо сто нам није пронасла украдени ауто.осба од које оцекујемо да нам са улице склони нарко дилере хулигане и наслнике,90окм у просјеку,медицински техницари особе од којих оцекујемо да са возилом хитне помоци додју до нас када попијемо коју висе у рекордном року и унердјене нас збрину,у просјеку 800км,доктори мдицине они на које се деремо сто цекамо у цекаоници 30'атк минута да нам дају рецепт и упутнице и слусају насе небулозе,они који приме дневно 70,ак пацијената 1200км,љекари спецјалисти оникоји нам оперису стомаке,мозгове.дјеци килице,крајнике они у које гледамо са надом.зебњом и исцекивањем када нам је најтезе,они којима у руке препустамо зивоте насе и насих нај милијих 1700км у просјеку,просветни радници они од којих оцекујемо да насу дјецу изведу на пут пренесу им знања и науце вјестине од којих наса дјеца треба да зиве и формирају своје породице 950км,професори у високом образовању они који треба да нам створе будуце ињзињере љекаре који имају задатак да обезбједе опстанак насе нације и просперитет и будуцност они који су за то сколовани по двадесет и висе година 1500км,и то ви називате не реално високе плате у јавном сектору,срам нека буде онога ко је овоме тексту дао овај наслов и онога ко је овај текст наруцио.нису плате и јавном сектору не реално високе него су плате у реалном сектору понизавајуци мале и требају се у реалном сектору повецати а не у јавном смањити ту је проблем.али реални сектор припада тајкунима,муљаторима који хоце да се богате на рацун несрецних радника и никада не треба узети реални сектор као параметар за одредјивање плата професорима докторима полицији,него треба послодавце у реалном сектору натјерати доносењем сета закона да сат рада радника плацају износом достојним људског бица да плацају порезе доприносе као сви свугдје у свијету а не да туку раднике који затразе плату која касни неколико мјесеци као сто је то уцинио власник трзног центра у добоју,а о томе не писете,него о наводно високим платама у јавном сектору.срамота.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

17.09.2016 11:46

Па нека приватници одријесе кесу па лијепо плате и радника и порез. Не мора се куповати БМW док радници у фирми гладују. А ове НВО, па ко је од њих видио какве користи...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пери

17.09.2016 11:50

Ма док је кредита, бице и плата. Баја само дизи кредите, један је зивот, а неко це да их врати. Шишај баја, само шишај....народ це ти опет дати подрску на свим изборима, јер ти си Баја за њих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дуги

17.09.2016 12:41

Кад це неко изњети информације колике су плате у НВО...никад, само критикују по директивама оних који их плацају. Некад по позицији а некад по опозицији...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Роки

17.09.2016 21:45

Не реално јесте то свак зна, али којој будали то мозес реци да би несто подузео.

ОДГОВОРИТЕ