Председник УЕФА-е о регионалним лигама: Потребне су!

Александер Чеферин се, такође, противи новом систему Лиге шампиона.

Фудбал 18.09.2016 | 19:00
Председник УЕФА-е о регионалним лигама: Потребне су!
Председник Европске фудбалске уније (Уефа) Александер Чеферин рекао је данас да би било добро формирати регионалне лиге у којима би наступали клубови који буду елиминисани из европских такмичења пре Нове године.

"О томе смо дуго времена разговарали пре избора. Идеја је да такви догађаји не би заменили националне лиге, јер би то значило смрт за државе као што су Словенија, Хрватска и Шкотска. У првом плану је интерес држава попут Шкотске, Ирске и Белгије, оних држава који имају мало мање лиге", рекао је Чеферин.

По његовом мишљењу, такве лиге требало би да буду под окриљем УЕФА.

"Идеја је да би се те утакмице играле следеће године, али би играле екипе које не играју у европским такмичењима. Утакмице би се играле уторком, средом и четвртком, а награда би била учешће у Лиги шампиона или Лиги Европа. Клубови би онда имали интересе да наступају",казао је Чеферин.

Први човек европског фудбала рекао је да су реформе Лиге шампиона спроведене крајем августа "корак у погрешном смеру" јер, како је оценио, ствара се "затворени систем такмичења".

"Лига шампиона не сме да настави у овом смеру, јер ће довести до тога да ће само клубови из одређених држава моћи да наступају", рекао је Чеферин.

УЕФА је прошлог месеца одлучила да обезбеди гарантована места у групној фази Лиге шампиона за четири најјаче европске лиге: шпанску, немачку, енглеску и италијанску. Према одлуци, те лиге ће од сезоне 2018/2019. имати по четири гарантована места у групној фази.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар