Нови атак хакера: Допинговали се шампиони Тур де Франса и још...?!

Група руских хакера "Фанцy беарс" објавила је нову листу поверљивих докумената Међународне анти-допинг агенције. На њој чак 25 имена!

Остали спортови 15.09.2016 | 12:45
Нови атак хакера: Допинговали се шампиони Тур де Франса и још...?!
Нови удар групе "Фенси берс" (Фанцy Беарс)! 

У ноћи између среде и четвртка "процурели" су подаци који откривају да је још 25 спортиста узимало недозвољене супстанце, а међу њима су и шампиони Тур де Франса, британски бициклисти Бредли Вигинс и Крис Фром.

Уз њихове фајлове, хакери су из система ВАДА нелегално извукли и информације о петоро Немаца, Рускињи, Данцу и још десет Американаца, међу којима је и Мишел Картер, олимпијска шампионка у бацању кугле.

Према "процурелим" документима, спортисти са списка су у више наврата добијали званично одобрење за узимање забрањених лекова у терапеутске сврхе и користили су их у данима такмичења.

Примера ради, Фром је уз дозволу узимао медикаменте са "црне" листе током једне трке у Француској 2013. и током једног такмичења у Швајцарској годину касније. У оба случаја коришћење спорног "преднизолона" одобрила му је Светска бициклистичка асоцијација.

Са друге стране, Вигинс је према документима од јуна 2008. године конзумирао "салбутамол", лек који "отвара" плућа и дисајне канале, а уз то је узимао и лекове за астму као што је "формотерол". Надлежни званичник одобрио му је и лекове за алергију на полен, са којим се бори од детињства.

Када је у питању олимпијска шампионка Мишел Картер, документ открива да је терапију почела да узима 15. јануара 2015. и да је у склопу третмана користила инхалер Брео Елипту, као и лекове који се користе и за лечење реуматских поремећаја Метилпреднизолон и Депо Медрол.

Интересантно је да је Американка поднела захтев за терапеутско узимање недозвољених лекова са ретроактивним дејством. Надлежнима се обратила у јануару 2015 и добила негативан одговор.

Велику пажњу свакако ће привући и име чешке тенисерке Петре Квитове, којој је у септембру 2009. дозвољено коришћење Албутерола, лека за астму који је такође на недозвољеном списку међународне федерације.

Такође, занимљиво је да су хакери открили и злоупотребу олимпијца из своје земље, боксера Мише Алојана, који је у Рију освојио сребро у мува категорији до 52 килограма. У његовом урину је 21. августа 2016. пронађена забрањена супстанца туаминохептан.

Списак спортиста чији су документи објављени протекле ноћи:

САД:

Бетани Матек Сендс (тенисерка, освајачица гренд слем титула у дублу)
Бритни Гринер (кошаркашица, освајачица злата у Рију)
Џон Конџер (пливач, освајач злата у Рију, у штафети 4x200)
Дагмара Вознијак (мачевалка, освајачица екипне бронзе у Рију)
Дијена Прајс (бацачица кладива)
Катлин Бејкер (пливачица, освајачица злата и сребра у Рију)
Барон Меквин (ватерполиста)
Мишел Картер (бацачица кугле, олимпијска шампионка)
Сем Дорман (скакач у воду, освајач сребра у Рију)
Тервел Ивајлов Длагнев (рвач)

ВЕЛИКА БРИТАНИЈА:

Бредли Вигинс (бициклиста)
Чарли Хал (голфер)
Кристофер Фрум (бициклиста)
Хедер Фишер (рагбисткиња)
Сем Таунсенд (веслач)

ДАНСКА

Блум Пернил (пливачица, олимпијска шампионка из Рија)

РУСИЈА

Миша Алојан (боксер, освајач сребра у Рију)

ПОЉСКА

Наталија Мадај

ЧЕШКА

Петра Квитова (тенисерка)

НЕМАЧКА

Роберт Хартинг (бацач диска)
Франциска Хентке (пливачица)
Кристина Обергфол (бацачица копља)
Кристијан Фом Лен (пливач)
Кристијан Рајхерт (пливач)

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар