Зашто министра не интересује Универзитет?

Реагујући на информације и тврдње да је Универзитет Источно Сарајево пред финасијском колапсом, министар просвејете и културе у Влади Републике Српске Дане Малешевић разговарао је са ректором Универзитета и представницима локалне власти. Резултат састанка су нова обећања и одбијање министра да да изјаву новинарима.

Република Српска 14.09.2016 | 22:45
Зашто министра не интересује Универзитет?
Универзитет Источно Сарајево је у кризи и за то је одговорна Влада Републике Српске, јер врши финасијску дискриминацију нашег Универзитета у односу на Бањалучки. Јасно сам рекао министру да ако остане овакав буџет и оваква финансијска ситуација, за двије године ми нећемо имати фекултете у Палама. За то ће бити одговорна првенствено Влада, па онда сви ми остали сразмерно нашим обавезама и надлежностима према Универзитету", тврди начелник општине Пале Миодраг Ковачевић и напомиње да је општина Пале у протекле четири године из свог ионако малог буџета издвојила 200 хиљада марака за Универзитет Источно Сарајево.

"Имам морално право да говорим о Универзитету Источно Сарајево, јер смо помагали његов рад и јер је Универзитет национални интерес Републике Српске, града и општине Пале на чијој територији се налазе четири факултета. Желим да знам шта се догађа са тим факултетима и наставићу да инсистирам на рјешавању проблема", каже Ковачевић.

Влада за Универзитет у Источном Сарајеву годишње издваја 27 милиона марака, а за бањалучки 34. Та је подјела утврђена 2006.године и до данас се није мијењала, иако је на Универзитету Источно Сарајево од тада отворено десетак нових студијских програма. Градпоначелник Источног Сарајева Ненад Самарџија сматра да је овакво стање на Универзитету очигледно последица неких ранијих времена.

"Није се водило довољно рачуна о овом Универзитету и то мора да се поправи. Треба имати у виду посебна значај града и Универзитета Источно Сарајево за Републику Српску", истиче Самарџија. И ректор Универзитета Источно Сарајево Радослав Грујић инсистира да се направи нова прерасподјела финасијских средстава. "Треба то урадити на бази неких нових критеријума. Нама су из Владе обећали да нећемо имати проблеме са платама, те да се очекује ребаланс буџета", каже Грујић.

Да ли ће од најновијег кредита ММФ-а претећи која марка за повећање буџета Универзитета Источно Сарајево показаће вријеме, а до тада ће се са рачуна факултета узимати новац за плате и тиме онемогућавати развој тих факултета и побољшање квалитета наставе. Ректор Грујић не негира да се новац узима са рачуна факултета, али тврди да није потрошен за плате него је замрзнут.

"То је резерва у случају да не буде за плате. Знате да су плате приоритет. Закон јасно каже да ако два мјесеца не исплатите плату, неко мора да одговара. Значи са једне стране нема пара за плате, а са друге плате морате да исплатите. Нормално је да средстава која имамо трошимо у те сврхе", истиче Грујић.

Финасијска ситуација вјероватно утиче и на број уписаних студената, али ректор Грујић твди да је у односу на Бањалучки на његовом Универзитету процентуално уписано више бруцоша. Ипак под лупом ће се наћи шефови студијских програма на којима је ситуација критична.

"Имамо шефове студијских програма који су декани на неким приватним универзитетима у Србији. Морамо да поставимо питање њихове одговорности. Они снимају филмове који се врте на сајтовима приватних универзитета и рекламирају упис на те институције, а овдје код нас примају пуну плату", упозорава ректор Грујић.

Финансијска дискриминација Универзитета Источно Сарајево,пад уписаних студената, гашење студијских програма, али и све тежа ситуација у основним и средњим школама на подручју Источног Сарајева којима Министарство просвјете не уплаћује материјалне трошкове, за министра Малешевића изгледна нису битни, јер је на малибу новинара да да изјаву одговорио:"Добар дан и довиђења. Пустите ме да прођем."

Како незванично сазнајемо министар просвјете и културе Републике Српске заузет је писањем тужби против оних који га, како каже, олајавају и причају да штити интересе приватних факултета у Српској.



БН телвизија

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Ми сами

14.09.2016 19:36

Па ста га брига за то,он није ни исао на фаx.Салу на страну ову сподибу кад видим и кад се сјетим да је Зељка премијер људи буде ми зло.Да ли се мозе дубље потонути питам се ја.Ова два дегенерика нису ни за мјесне заједнице..

ОДГОВОРИТЕ
Name

гогон

14.09.2016 21:04

Јадна је она странка којој је овај кадар за министра. Браво!

ОДГОВОРИТЕ
Name

реално

14.09.2016 21:36

Он подржава све оно гдје има заграбити а за све остало га баш брига.Ускоро стиже нова влада са Шпирићем на челу.Сподоба Дане одлази у историју и заборав.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КОЈО

15.09.2016 07:15

Молим, зар вам ови људи личе на министре:Малешевић, Трнинић, Решић идр.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НОВО

15.09.2016 10:03

ОВАЈ МИНИСТАР ЈЕ ОГЛЕДАЛО РС, НЕКУЛТУРНИЈУ И ОДВРАТНИЈУ ФАЦУ НИСАМ У ЖИВОТУ ВИДИО, УОСТАЛОМ НИ ДРУГИ НИСУ ПУНО БОЉИ, ФУЈ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мали Принц

15.09.2016 11:10

Влада годинама дискриминише Универзитет у ИС. Неће се смирити док га не угасе. А "господин" министар се не удостоји ни да се обрати јавности. Браво "министре".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Принцеза

15.09.2016 14:47

Господине мали принце, Влада не дискриминисе универзитет И.Сарајево. Не слазем се са вама. Оцигледан је пад броја становника. Сходно смањењу броја младих у популацији потребно је смањити и трансу из владе. Са друге стране ако погледате ранг листе универзитета и факултета на интернету видјецете да су факултети Универзитета Истоцно Сарајево модју 200 најлосије рангираних, а рангирано је 22000 високосколских установа. Знате ли ста то знаци? То знаци да те установе немају снагу високосколских установа, а истина је за многе од нас бол,а.

Name

Кен

15.09.2016 17:45

Он и такви као он су натјерали дрзавне факултете да спусте критеријуме ради конкуренције. То је оцигледно. Пустили су приватницима да нас прегазе!!

Name

Бас фино

15.09.2016 13:17

Знаци истоцна енклава крепава, дијагноза канцер, одумирање слиједи, масала

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДартхИнвадер

15.09.2016 16:39

Министра не занима Универзитет јер он никада није тамо био. Он не зна шта је Универзитет.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дадо

15.09.2016 20:18

Министар је тотални кретен штити директоре из днс даје им трећи мандат мимо закона.Сад ће нова влада па ће овај кретен добити ногу,најлошији министар икад .

ОДГОВОРИТЕ