Бивши репрезентативац БиХ на голу Косова!

Адис Нурковић (30), некадашњи голман омладинских селекција и повремени А репрезентативац Босне и Херцеговине недавно је покренуо процедуру промјене (спортског) држављанства како би убудуће стајао међу стативама Косова.

Фудбал 15.09.2016 | 15:30
Бивши репрезентативац БиХ на голу Косова!
Голман федералног прволигаша Травника каже да је сасвим случајно дошао у ситуацију да брани за селекцију самопроглашеног Косова, те како је понуда стигла у право вријеме и није се пуно мислио да ли је прихватити.

"Била је то велика случајност. Оженио сам се и супруга ми је поријеклом са Косова. Њима је у формирању репрезентација за квалификације за Свјетско првенство. Селектор Косова Алберт Буњаку склапао је репрезентацију и тражио је голмане. Пратио је негдје неку моју утакмицу. Свидјело му се како сам тада бранио и потом како ми је рекао је сакупио доста материјала о мени. Контактирао ме посредством мог пунца који живи на Косову. Селектор Буњаку ме питао да ли би играо за Косово, те гарантовао како ће ми путем Фудбалског савеза Косова осигурати све папире", истакао је Нурковић, додавши: "Нисам се пуно мислио. Прихватио сам и драго ми је што ћу наступати за Косово".

Процедура промјене спортског држављанства у Свјетској фудбалској асоцијација (ФИФА) за Нурковића у завршној је фази.

"Очекујем да ћу већ у другом колу квалификација за СП, односно у утакмици против Хрватске 6. октобра у Скадру, у Албанији бити конкурент за мјесто на голу Косова веома добром голману Самиру Ујканију. Дакле, надам се да ћу против Хрватске бити на располагању селектору Буњакуу", рекао је Нурковић.

Пратио је путем интернета комплетну утакмицу првог кола квалификационе Групе И у којој је у Туркуу у првом званичном, историјском мечу за бодове Косово ремизирало за Финском, резултатом 1:1.

"Искрено да кажем био сам изненађен квалитетом косовске репрезентације. У суштини тек су се тада окупили, имали су много папиролошких проблема и поред свега изузетно добро одиграли, па могу рећи и мало је недостајало да побиједе. Уствари, по приказаном на терену требали су побиједити. Одлично су спремни, пуни воље и жеље за доказивањем. Са идентичним амбицијама и ја ћу ићи на прво своје окупљање са репрезентативцима Косова", казао је Нурковић.

Осим са Хрватском и Финском, у Групи И Косово ће играти и против Исланда, Турске, те Украјине.

"Група је изузетно, изузетно тешка. Међутим, не побјеђују увијек фаворити. Биће свакоме тешко против Косова, јер је непознаница и тешко је припремати утакмицу против нове селекције. Косово има доброг селектора, у међувремену прикључили су се и поједини играчи, те се може направити квалитетна репрезентација која ће свима и свугдје моћи помрсити рачуне, почевши од дуела са Хрватском", сматра Нурковић.

Мишљења је да хендикеп може бити то што Косово неко вријеме неће играти утакмица на домаћем тлу, већ у Скадру (Албанија), јер нити један стадион још не испуњава услове да би добио зелено свјетло Европске фудбалске асоцијације (УЕФА) за одигравање квалификационих сусрета.

"Игра се у Албанији. Не сумњам да ће против Хрватске бити пун стадион што навијачима са Косова, што домаћима који ће доћи да бодре 'Косоваре'. На Косову и Албанији протеклих мјесеци влада огромна фудбалска еуфорија и то је сигурно додатни стимуланс за све. Управо у таквој атмосфери и уз беспоштедно залагање попут онога у утакмици одиграној недавно у Финској Косово може доћи до повољног резултата против фаворизоване Хрватске. У сваком случају биће то супер меч”, мишљења је Нурковић, који ће, како је рекао, остати на голу Травника до даљњег и покушати дати пуни допринос да се екипа врати у Премијер лигу БиХ.

"Љетос сам требао у иностранство, па сам преговарао са Челиком и нисмо се договорили. Одлучио сам у разговору са Нихадом Селимовићем помоћи Травнику, али и они мени јер је битно да браним у континуитету. Имам уговор да у сваком моменту могу напустити клуб уколико добијем озбиљну понуду из иностранства".

Промјеном спортског држављанства у његовом срцу се, тврди, ништа промијенити неће. И даље ће пратити сваку утакмицу фудбалске репрезентације БиХ и свим срцем навијати за своју земљу.

"Босна и Херцеговина има одличну екипу и вјерујем да ће то наши најбољи фудбалери показати у текућим квалификацијама. Одлучно смо и отворили квалификације побједом 5:0 против Естоније и у том ритму можемо наставити. Надам се да ће БиХ са Белгијом водити борбу за прво мјесто у групи и директан пласман на Свјетско првенство у Русију 2018. године. Било би сјајно када би се други пут узастопно квалификовали на Мундијал, послије наступа на шампионату у Бразилу 2014. године гдје нам је мало среће недостајало да изборимо осмину финала", рекао је Нурковић, за који дан нови голман Косова, који у конкуренцији Асмира Беговића, Ибрахима Шехића, Јасмина Бурића... објективно у посљедње вријеме није имао мјеста на списку Мехмеда Баждаревића, селектора фудбалске репрезентације БиХ.

Косово није призната држава у Уједињеним нацијама, али су ФИФА и УЕФА направиле преседан и примиле тамошњи Савез под своје окриље, дозволивши им да се такмиче у квалификацијама за Мундијал 2018. године у Русији. Јужну српску покрајину није признала Србија, нити Босна и Херцеговина, али ни неке чланице Европске уније попут Шпаније.

Извор: мондо.ба/Анадолија

Коментари / 0

Оставите коментар