Бајлс и Венус: Добиле смо дозволу за лијекове!

Америчка тенисерка Венус Вилијамс те гимнастичарка Симон Бајлс тврде да су добиле дозволу (WАДА) за терапеутску употребу забрањених лекова.

Остали спортови 15.09.2016 | 11:15
Бајлс и Венус: Добиле смо дозволу за лијекове!
Бајлс, која се уз сестре тенисерке Серену и Венус Вилијамс нашла у документима који су процурели из WАДА захваљујући руским хакерима у вези са спортистима који су наводно били позитивни на допинг, а нису кажњени, освојила је у августу четири златне и једну бронзану медаље на Олимпијским играма у Рио де Жанеиру.

Бајлс је истакла да је увек поштовала правила и да верује у чист спорт без допинга, а истакла је да има хиперактивни поремећај, што обухвата немогућност концентрације, хиперактивност и непредвидиво понашање, и да има неопходну дозволу Светске антидопинг агенције (WАДА) да узима лек који је на листи забрањених.

"За то узимам лекове још од детињства. Молим вас да знате, ја верујем у чист спорт, увек сам поштовала правила и тако ћу да наставим пошто је фер-плеј веома важан за спорт и веома важан за мене", навела је деветнаестогодишња Бајлс на друштвеним мрежама.

WАДА је саопштила да је једна руска хакерска група хаковала њену базу података и објавила поверљива документа америчких спортисткиња на интернету, али није навела о коме се ради. WАДА је навела да је напад извела "руска група за сајбер шпијунажу" под називом "Фенси берс" (Фанцy Беарс).

Хакери су на интернету објавили документа о процедури која се зове Изузеће за терапеутску употребу (ТУЕ), што је процедура под којом се спортистима дозвољава унос супстанци са списка забрањених у медицинске сврхе.

WАДА није навела имена, али је група објавила да су то тенисерке Серена и Венус Вилијамс, гимнастичарка Симон Бајлс и кошаркашица Елена Деле Дон.

Венус Вилијамс, која је прошлог месеца освојила сребрну олимпијску медаљу у Рију у мешовитом дублу са Раџивом Рамом, рекла је да је добила дозволу за ТУЕ "када је дошло до озбиљног медицинског стања" и да је те изузетке прегледала "анонимна, независна група лекара и одобрила употребу из легитимних медицинских разлога".

Она је навела да јој је 2011. године утврђено да има Сјогренов синдром (Шегренов синдром), који између осталог карактерише поремећаје чула вида, усне дупље, плућа, нервног система, бубрега, срца, ендокриног система.

"Разочарана сам што су приватни медицински подаци објављени без моје дозволе. Поштовала сам правила које је установио тениски антидопинг програм, тражила сам и и дозвољено ми је изузеће за терапеутску употребу", рекла је Вилијамс.

Портпарол председника Русије Владимира Путина рекао је да су неосновани наводи WАДА да иза свега стоје руски хакери.

"Не може бити говора о умешаности владе или умешаности било које руске агенције у те акције. То апсолутно не долази у обзир. Такве неосноване оптужбе не пристају ниједној организацији, ако немају доказа", рекао је портпарол руског председника Дмитриј Песков.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар