Јељцинова кћерка биће противкандадат Путину?

Богаташ Михаил Ходорковски тражи личност која би на предсједничким изборима 2018. изашла "на црту" руском предсједнику Владимиру Путину.

Свијет 13.09.2016 | 11:45
Јељцинова кћерка биће противкандадат Путину?
На списку тренутно има 14 особа, међу којима и Јељцинова кћерка Татјана Јумашева.

Бивши власник највеће руске нафтне компаније "Јукос", па онда најпознатији затвореник и на крају "дисидент на дистанци" који живи у Швајцарској, Ходорковски је понедељак почео преко Интернета да тражи супарнике Путину на наредним предсједничким изборима.

Ходорковски је обећао да ће помоћи новчано и организационо човјеку који буде конкуренција садашњем Путину, мада је он у посљедњем интервјуу "Блумбергу" казао да још није одлучио хоће ли се уопште кандидовати на изборима кроз двије године.

Користећи друштвене мреже Ходорковски је у понедјељак пустио пројект "Умјесто Путина", а на посебном сајту ће бити сви потенцијални кандидати. Циљ је да корисници Интернета гласају за кандидате и онај ко се покаже као најпопуларнији добиће подршку Ходорковског.

Што се тиче трошкова, Ходорковски преузима на себе информациону подршку, организацију изборног штаба и скупљања потписа као и ако затреба правну помоћ.

“Засада је на списку 14 људи али тај списак ће се полако ширити, каже руководилац ‘Отворених избора’" Тимур Велејев. Међу њима је предсједник Партије народна слобода бивши премијер Михаил Касјанов који ће ускоро провјерити своју популарност на изборима за Думу (парламент). Али ако добије довољну подршку преко друштвених мрежа, Ходорковски ће подржати и Григорија Јавлинског лидера "Јаблока" који такође покушава да се врати у руски парламент.

Највеће изненађење је да се на списку Ходорковског налази и Јељцинова кћерка Татјана Јумашева, која је једно вријеме оцу била "имиџмејкер" а у ствари се бавила кадровском политиком и наплаћивала "улазнице" бизнисменима који су хтјели да дођу до Јељцина или утицајних људи у предсједничкој администрацији.

Многи од кандидата уопште не знају да су на листи. Јавлински је одбио да коментарише идеју Ходорковског, а многи „први пут чују“ да ће бити супарници Путину.

(Вечерње новости)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Цица

13.09.2016 14:32

Дали це и она као тата за саку доларс потписати све

ОДГОВОРИТЕ
Name

РУС

14.09.2016 07:54

Треба пореска да је упита где је зарадила паре а после тога да се кандидује