Бијели лук чак за 40% смањује ризик од рака

Популарна култура може тврдити да бели лук држи вампире далеко, али све више научних доказа говори да ова биљка може помоћи у томе да држи рак плућа и друге врсте рака на одстојању.

Здравље 12.09.2016 | 20:28
Бијели лук чак за 40% смањује ризик од рака
Студија спроведена у Покрајинском центру за контролу и превенцију болести Ђангсу у Кини обухватила је више од 1.400 пацијената оболелих од рака плућа и 4.500 здравих одраслих особа. Откривено је да људи који једу сирови бели лук најмање два пута недељно, имају 44 одсто мање шансе да оболе од рака плућа. Чак и они који пуше, што је највећи узрок ове болести, су имали изузетних 30 одсто мање шансе да оболе од рака плућа ако редовно једу бели лук.

Претходне студије су показале да бели лук има заштитни ефекат на плућа.

Студија са Универзитета Јужне Аустралије је, у међувремену, указала на смањење од скоро једне трећине опасности од тумора црева, као резултат редовног конзумирања белог лука.

Кључ успеха белог лука је вероватно хемијски садржај познат као алицин, који се ослобађа када се чен белог лука исецка или издроби. Верује се да смањује упале и да је такође и антиоксиданс. Бели лук такође има антибактеријска својства и може да побољша репарацију ДНК.

Безброј студија показују лековита дејства белог лука

Према подацима Националног института за рак, бројне студије становништва су показале повезаност између уноса белог лука и смањењог ризика од рака дебелог црева, желуца, једњака, дојке и панкреаса. Аналзиа података узетих од седам студија становништва указује да су веће количине конзумације белог лука повезане са смањеним ризиком од рака дебелог црева и желуца.

У једној од бројних студија које подржавају ову идеју, Женска студија Ајове је показала да су жене које су јеле највише белог лука имале 50 одсто мањи ризик од добијања рака дебелог црева од оних које су јеле најмање количине белог лука.

Сирови бели лук се користи хиљадама година за лечење безброј болести у распону од импотенције до стомачних бактерија. Друге студије су показале да може да помогне код маларије, болничких супербактерија, па чак и обичне прехладе.

Професор епидемиологије и исхране на Универзитету Северне Каролине у Чапел Хилу, Ленор Араб, је рекао: “Изгледа да постоји јак, конзистентан заштитни ефекат на људи који редовно конзумирају бели лук.“

Др. Араб је био део тима истраживача који су прегледали стотине студија које су обухватале способност белог лука да спречи рак.

Препорука Светске здравствене организације је да се конзумира од 2 до 5 мг алицина сваки дан. Ово би био еквивалент од 2 до 5 мг свежег белог лука сваки дан, што је око једног чена; 2 до 5 мг уља белог лука; или 300 до 1.000 мг екстракта белог лука.

Гајење свог сопственог белог лука је изненађујуће лако

Највећи део белог лука који се продаје у Америци је заправо узгајан у Кини, где преовлађују загађења. То је разлог зашто се многи људи који једу бели лук из здравствених разлога одлучују да га узгајају, а изенађујуће је лако то постићи.

Засадите неколико ченова добијених од поузданог извора у рупу у неку земљу са кореном окренутим надоле, а затим га покријте земљиштем. Поставите га у сунчаном прострору и редовно га заливајте. Право време да га ископате је када половина листова постане жута.

Бели лук је такође користан за одбијање штеточина као што су ваши из вашег врта. Добро је прилагођен за вертикална баштенска решења, пошто може бити посађен у близини другог воћа и поврћа укључујући парадајз, шаргарепу, броколи, кељ, карфиол и паприке.

Извор: Wебтрибуне.рс

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

само напред

12.09.2016 19:44

Зато га ми увозимо из Кине. Садња лука се код нас не исплати..

ОДГОВОРИТЕ