"Угљевик" ће да ради и наредних 30 година!

Руководство Рудника и Термоелектране (РиТЕ) "Угљевик" потписало је данас уговор са компанијама из Чешке за изградњу и реконструкцију електрофилтерског постројења, вриједан 19 милиона КМ.

Република Српска 12.09.2016 | 17:55
"Угљевик" ће да ради и наредних 30 година!
Свечаности потписивања овог уговора присуствовао је и министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић. 

"За Владу и Министарство ово је изузетно важан догађај, јер смо дефинитивно, потписивањем овог уговора отклонили могућност да ће РиТЕ ‘Угљевик’ за само неколико година бити заустављен и избачен из производње", рекао је Ђокић. 

Он је додао да се на овај начин побољшава и укупно инвестирање у привреду Српске. 

"Узимајући у обзир данашњи уговор, као и уговор о одсумпоравању који смо потписали прије два мјесеца, укупна инвестиција у РиТЕ ‘Угљевик’ је око 180 милиона КМ, чиме обезбјеђујемо њен знатно дужи период рада, обезбјеђујемо инвестиције које ће ревитализовати производњу", рекао је Ђокић. 

Он је навео да је чешка компанија, која је преузела посао на реконструкцији електрофилтера у Угљевику, преузела обавезу да у периоду реализације ове инвестиције омогући много радних мјеста. 

"Реализација овог уговора почиње сљедеће године у мају и трајаће три мјесеца, а пројекат одсумпоравања реализоваће се у наредне три године, што значи да ћемо само за три године имати инвеститање у РиТЕ ‘Угљевик’ од 180 милиона КМ, у овај дио РС, што је за нас веома важно", рекао је Ђокић и нагласио да је много важнија чињеница да се чини корак за добробит РиТЕ. 

Он је навео да ће у овај посао наредне године ући и РиТЕ "Гацко".

"Ово је велики подухват за Владу Српске, као и `Електропривреду Српске`" рекао је Ђокић, честитајући и руководству РиТЕ на послу који су започели. 

Замјеник директора "Електропривреде Републике Српске" Бранислава Милекић рекла је да су РиТЕ "Угљевик" и "Електропривреда" у посљедњих 15 година уложили значајна средства како би се извршила ревитализација и модернизација постројења, у складу са европским еколошким стандардима. 

Она је рекла да је овим пословима рад РиТЕ "Угљевик" постао неупитан у наредних 20 до 25 година. 

Директор РиТЕ "Угљевик" Ђорђе Поповић истакао је да је овај догађај веома значајан за угљевичку регију и за Републику Српску. 

"Ријеч је о потписивању уговора за изградњу и реконструкцију електрофилтерског постројења, а све у оквиру активности на реализацији обавеза које је Република Српска преузела на основу међународних докумената који се тичу емисије загађивача", рекао је Поповић. 

Он је додао да ће овим постројењем бити снижена концентрација чврстих честица на ниво испод 50 милиграма по метру кубном, а у комбинацији одсумпоравања то ће бити и испод 20 милиграма по метру кубном.

"Веома је важно, поред еколошког аспекта, који је несумњив, да је РиТЕ ушла у фазу отклањања свих пријетњи за евентуално затварање рада РиТЕ ‘Угљевик’", рекао је Поповић. 

Он је указао и на огроман значај потписивања овог уговора, с обзиром на то да електрофилтерско постројење није мијењано од изградње термоелектране и да више не задовољава ни тадашње пројектоване вриједности емисије чврстих честица на излазу из димњака. 

"Реконструкцијом електрофилтерског постројења и изградњом система за одсумпоравање емисија чврстих честица, прашина ће бити сведена на стандарде који су прописани европским еколошким директивама, а енергија коју ће производити Термоелектрана ‘Угљевик’ биће чиста", напоменуо је Поповић.

Извор: Срна

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Зајебант

12.09.2016 16:16

Таман толико ће и СНСД владати

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

12.09.2016 16:25

Петар потпише ове Уговоре, узме своје и може у други ресор одмах.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ранко

12.09.2016 19:51

Колико це се само директори уградити у ове послове? колико станова купити? Колико нових кола? Колико цланова породице запослити? Да ли це моци све потици?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Семберац али прави

12.09.2016 20:20

Хахаха који циркус. Уградиће филтере и продужити вијек ТЕ за 30 година. А нико не спомиње генератор који је на оздисају и електро - енергетска постројења. Ово је само добра прилика да се поново украде која десетина милиона.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крајишник

12.09.2016 21:55

Па ако је Уговор комплетан и нема додатних радова гдје су они у свему томе?

Name

постен и праведан

13.09.2016 04:34

Добро је сто имамо људе који се разумију у генераторе сад це они помоци да се и то поправи цијела термоелекрана. Ко казе да ми нисмо паметни. Ми знамо најбоље. Имал ко ста против.

Name

хахах

14.09.2016 00:01

Људи власт у УГ је имала сваке године 7 милиона рудне ренте, која је требала да се преусмјери у диверзификацију привреде и да смањи економски утицај ТЕ на овај регион, она је та средства тросила на асфалтирање путева по селима гдје зиве по 20 становника,, страсно људи колики се мора бити кретен за тако несто, након 20 година кад се затвори ТЕ јесцете путеве, толико.

ОДГОВОРИТЕ