Да ли ће путници плаћати улаз у земље ЕУ?

Будући систем регистрације путника Европске уније могао би да донесе до двије милијарде евра годишње, а новац може да буде искоришћен да се надокнаде смањења буџета ЕУ, пише "Еурактив Француска".

Свијет 12.09.2016 | 14:45
Да ли ће путници плаћати улаз у земље ЕУ?
Тарифе ће у оквиру будућег система за одобравање путовања плаћати грађани земаља које нису у ЕУ, а нису им потребне визе за путовања у Шенген, што би се могло односити и на грађане Србије.

Систем ЕУ за информације и одобравање путовања (ЕТИАС) примјењивао би се само за грађане земаља којима нису потребне визе за шенгенску зону, док ће грађани чланица ЕУ бити изузети захваљујући начелу слободног кретања радника.

Ако Велика Британија изађе са јединственог тржишта, ЕТИАС ће важити и за Британце, пише Еурактив Француска.

Британска министарка унутрашњих послова Амбер Рад рекла је за Би-Би-Си да би британски грађани могли да плаћају за посјету ЕУ након што та земља напусти блок.

Рад је коментаришући чињеницу да Европска комисија разматра дозволе за путовања у оквиру безвизног режима истакла да би то било изненађење и то непожељно, "али да не треба одбацити" ту могућност.

Истовремено је Европска комисија одлучила да у пројекат ЕТИАС, који ће бити представљен у новембру, не укључи Лондон.

Наиме, пројекат неће бити под надзором Британца Џулијана Кинга, будућег европског комесара за безбједност, чији избор данас треба да потврди Европски парламент.

Пројекат система ЕТИАС биће повјерен Грку Димитрису Аврамопулосу, европском комесару за миграције и унутрашње послове.

Према британским изворима, интересовање Атине за тај пројекат можда "има више са финансијама него са безбједношћу".

Истовремено је француски извор потврдио да је финансијска страна пројекта главна мотивација јер ће представљати нови извор прихода за ЕУ.

Буџет ЕУ је смањен и блоку у све изазовнијим временима недостају средства, а ЕТИАС би, према рачуницама Еурактива, лако могао да донесе пола милијарде евра годишње до 2020. године.

Америчка ЕСТА тренутно кошта 14 долара по путнику. Приход ЕСТА нарастао је ѕа 177,8 милиона долара у 2013. години на 193,2 милиона у 2015. години са укупно 13,8 милиона путника у тој години, показују амерички званични подаци.

Сличан европски систем могао би да донесе знатно више новца, с обзиром да је Европа највећа свјетска туристичка дестинација.

Према подацима Свјетске туристичке организације, континент је у 2015. године привукао 602 милиона туриста од укупно 1,2 милијарде у свијету.

Комисија процјењује да је у 2014. године у земље Шенгена ушло 30 милиона људи из земаља којима се не траже визе и да ће тај број до 2020. године нарасти на 39 милиона.

Ако ЕУ уведе ЕТИАС тарифе од 13 евра, што је цијена као за америчку ЕСТА, прикупиће више од 500 милиона евра за европски буџет сваке године.

Међутим, један извор је рекао за Еурактив да би сума могла да буде далеко већа, јер о тарифама још није постигнут договор и оне ће вјероватно бити више.

Са цијеном од 50 евра ЕТИАС би до 2020. године доносио више од две милијарде евра годишње.

Тај приједлог се, с обзиром на садашњи буџет ЕУ од 145 милијарди евра годишње, чини добрим.

(Агенције)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Сан

12.09.2016 13:01

Колико ли це бити излазак из ЕУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Божа

12.09.2016 13:11

да зарађују на сиротињи срам их било никад доста немогу их људи спасити све покрадоше политичари

ОДГОВОРИТЕ
Name

РадикалНО

12.09.2016 15:28

ЕУ је прсла ко трешњева г**на.

ОДГОВОРИТЕ