Александар Чеферин, кандидат за предсједника УЕФА: Балканска лига је улазница за Европу!

Фудбалска мапа се мења, наследник Мишела Платинија биће познат у среду, а велике шансе да то буде има председник ФС Словеније. Александар Чеферин (48) има подршку водећих сила испред противкандидата, Холанђанина Михаела ван Прага.

Фудбал 14.09.2016 | 11:00
Александар Чеферин, кандидат за предсједника УЕФА: Балканска лига је улазница за Европу!
- Жеља да постанем председник УЕФА последица је велике подршке колега из више од 30 држава. Мислим да имам знање да сви заједно направимо много доброга за европски фудбал. У исто време показује се потреба за новим лицем и поносан сам што толико људи мисли да би то требало да будем ја - каже Чеферин за „Блиц“.

Шта ћете прво урадити ако будете изабрани?

- Један од циљева је мењање Статута УЕФА, у којем желим увести ограничење броја мандата за место председника и места у Извршном одбору. Тешко можеш да будеш на таквој позицији 20 година, а да се не изједначиш са организацијом, што није добро. Не смемо да дозволимо затворена такмичења и више се треба бавити борбом против намештања утакмица јер то је болест светског фудбала. УЕФА треба одељење за заштиту фудбала и борбе против намештања и допинга. Морамо више да се бавимо и сигурношћу јер је ситуација у Европи из месеца у месец све гора. Морамо да радимо и на финансијском фер-плеју, транспарентности... УЕФА је потребна еволуција, не револуција.

Да ли бисте и како реализовали идеју балканске лиге?

- За сада смо само разговарали о томе на регионалним састанцима са 13 држава. Регионална лига не сме да буде ту уместо националних лига, али добра је идеја да клубови који испадну из европских такмичења у првој фази након тога играју у неком регионалном такмичењу и као награду добију пласман у неко од европских такмичења. Тако би клубови имали интерес. Не желимо да се догоди нешто слично као у кошарци, да домаћа лига пати због регионалне. Ако до тога дође, УЕФА би преузела организацију таквог такмичења.

Шта Србија може да очекује од вас ако будете изабрани?

- Имам веома добру сарадњу с Фудбалским савезом Србије и председником Славишом Кокезом, и сигуран сам да ћемо наставити ту традицију. Желим да уведем у УЕФА више осећаја за средње и мале савезе. Зато што долазим из малог савеза, добро разумем све проблеме малих и средњих савеза и мислим да тако могу помоћи развитку. Битно је да се разлике између великих, средњих и малих савеза не повећавају и да фудбал остане најзанимљивији спорт на свету.

Како бисте решили проблем хулигана?

- Ситуација у Европи је комплексна. Нажалост, има и утакмица где људи због безбедности и проблема с хулиганима не желе да долазе. И на том аспекту је потребно радити. Репресија није једино средство. УЕФА треба да се повеже са свих 55 савеза, потребна је и сарадња државних институција, посебно полиције. Само тако можемо бити успешни, УЕФА сама не може да реши проблеме.

Подршка водећих сила

- Подршку великих земаља попут Немачке, Француске, па и Русије и Турске добио сам на исти начин као подршку свих осталих, само презентацијом себе и програма. Видели су се у мојим идејама. Ако победим у Атини, бићу председник свих 55 земаља. Европи треба јединство.

Извор: блиц.рс

Коментари / 0

Оставите коментар