Зашто смо зависни од грицкалица

Истраживање на Универзитету Деакин у Аустралији показало је на који начин количина соли у намирницама утиче на гојазност и ствара осећај зависност.

Здравље 12.09.2016 | 10:33
Зашто смо зависни од грицкалица
Једење доста слане хране може да буде повезано са гојазношћу, независно од тога колико храна садржи калорија. Поједина истраживања показала су да је жеља за већом количином соли у храни повезана са преједањем и претераном гојазношћу.

У новој студији објављеној у Магазину о исхрани, истраживачи су посебно обратили пажњу на дејство соли у намирницама.

Истраживачи са Универзитета Деакин у Аустралији спровели су експеримент у коме је учествовало 48 здравих особа. У првом делу експеримента мерили су њихову осетљивост на масноћу у храни, а у другом делу повезаност соли и количине хране коју су појели.

Наиме, испитаници су једном недељно, ручали 4 оброка. Оброци су изгледали прилично исто - макарони са парадајз сосом, али су истраживачи манипулисали количином соли и масноће у различитим порцијама.

Свака порција имала је различите количине односа слано/масно, а поред тога колико је који испитаник појео, мериле су се и реакције испитаника на укус, затим ниво глади и ситости.

Додавање соли повећало је ниво задовољства храном код испитаника, али и утицало на количину хране коју су појели.

Наиме, људи су за 11 одсто више јели сланију храну, која има већи број калорија и без обзира на количину масноће.

Најуверљивији резултати студије потичу од чињенице да су људи који не једу масно успели да се контролишу када је храна била помало слана.

“Али када смо додали со у порцију, одједном је нестало контроле. Људи који су осетљиви на масноћу, што их обично спречава да је конзумирају, појели су исту количину слане, масне хране као и они који нису осетљиви“, каже главни покретач студије на Универзитету, Расел Кист.

Резултати указују на то да људи толико ’уживају’ у сланом укусу, да им у том тренутку отупе сигнали ситости у организму.

„Ова студија не показује да масна храна не утиче на гојазност, већ да већа жеља за сланим значи и већу жељу за храном, без обзира колико је масна или колико калорија садржи. Сетите се тога следећи пут када се будете питали зашто не можете да престанете да грицкате, нпр чипс“, закључује Кист.

Б 92
фото: интернет

Коментари / 0

Оставите коментар