Обавеза Србије да штити Републику Српску

Први потпредсједник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић, изјавио је у недјељу да је обавеза Србије да штити Републику Српску и оцијенио то да је Хрватска антисрпство усвојила као иделогију што се, како је рекао, види и из напада на младе ватерполисте.

Република Српска 12.09.2016 | 09:01
Обавеза Србије да штити Републику Српску
Хрвати говоре да је у питању реторика,"није реторика проблем, проблем је што они стварно мисле антисрпски, што су антисрпство усвојили као идеологију што се види и по нападу на младе српске ватерпоолисте", рекао је Дачић на преизборном скупу Коалиције СПС - ЈС за локалне изборе.

У Хрватској се рехабилитује усташка идеологија која је убијала Србе, Јевреје, Роме, рехабилитују људи који су починили злочине деведесетих година, дижу споменици усташком терористи који је убио југословенског амбасадора у Шведској, подсјетио је Дачић и оцијенио да то нису поруке за 21.вијек и поруке ЕУ.

"Неколико ствари наш народ никада неће прихватити. Прво, ако су Хрвати ти који треба да дозволе да уђемо у ЕУ, онда нам не треба таква ЕУ. Оваква Хрватска, са оваквом политиком, треба да буде мета критике ЕУ а не да нам они одређују да ли ми можемо да отварамо неко поглавље или не", рекао је Дачић, а пренијела је јагодинска телевизија "Палма плус".

Друга ствар коју Србија не смије допустити је да услов за улазак у ЕУ буде признање независности Косова, јер "ми то сигурно никада нећемо урадити, зато што имамо свој национални и државни интерес", истакао је Дачић, који је и лидер СПС.

Према његовим ријечима, није Србија та која има нереалне захтјеве, већ има нереалну ситуацију да је један дио њене територије нелегално прогласио независнот.

"Када је помоћница америчког државног секретара Керија била у Београду, реклу ми је какао су САД 20 година улагале у независност Косова. Ја сам јој рекао, ја сам мислио да сте ви за интегритет Србије а она ми каже јесмо али без Косова. Ја јој кажем лијепо је што ми то кажете, занимљиво је", испричао је Дачић.

Он је додао да му је исто тако руски министар спољних послова Сергеј Лавров рекао да они јесу за суверенитет Украјине али без Крима. "Шта ћемо сад, када нема принципа већ постоје аргумант силе. Свет треба да ради по принципима а не како ко хоће зато што има иза себе неку силу", рекао је Дачић.

Он је подсјетио на покушај паљења храма Христа Спаса у Приштини напомињући да је у том граду осамдесетих године живело 45.000 Срба а сада их има неколико стотина.

"Па које извршио етничко чишћење? Сада могу да виде, да смо били у праву када смо се противили пријему Косова у УНЕСКО, сада могу да виде, кога су хтјели да приме у УНЕСКО. Не може онај ко руши и пали, скрнави споменике и цркве да их сада чува", истако је Дачић. Говорећи о ситуацији у БиХ, Дачић је оцијенио да Муслимани у БиХ желе да нема Републике Српске, да БиХ буде унитарна док Хрвати желе терћи ентитет.

"Срби у Републици Српској траже референдум само о Дану државности," рекао је Дачић и подсјетио на догађаје у Рамбујеу 1999. године.

"Србија је тад одбила да Албанци имају право на реферндум и да се послије три године отцјепе од Србије. Због тога су нас бомбардовали а сада им смета референдум од дану Републике Српске. Немојте да сте смијешни, кажите да вам смета Република Српска", рекао је Дачић и истакао да је обавеза Србије да штити Српску. На скупу је говорио и предсједник ЈС Драган Марковић - Палма.

(Независне новине)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Миле

12.09.2016 07:19

Немој ме ти ститити молим те.............

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бојан

12.09.2016 13:23

вази,стити се сам... Срам те било

Name

Купусар

12.09.2016 07:24

Опет овај тип , па људи постоји ли у ове три дрзаве јос који политицар осим госп. САРОВИЦА који ради несто конкретно .Сви остали продају само маглу која је на Балкану оцито на цијени.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мохиканац

12.09.2016 10:35

Овде је све јасно и једино Србија саље позитивне вибрације мира и дијалога на Балкану а њихови изабрани политицари опет у мирном тону констатују цињенице које су се десавале и указују на лицемјерство и двоструке арсине западних сила.Опет је све јасно и како год да буде на крају Србија и република Српска да зло не цује бице заједно у одбрани Српства ко год их буде угрозавао на било који нацин.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ми

12.09.2016 14:15

Ето Ми не мрзимо хрвате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Књин

12.09.2016 19:23

Ма кога ти мозес заститити клипане покварени. Брини се о себе, нас остави на миру! Ви нас нисте заститили него затрали. Багро!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Један од оних сто се не мијесају

12.09.2016 20:49

Опет композитор,..или је у ствари Нотар? Заиста висе не знам.

ОДГОВОРИТЕ