Универзитет у И. Сарајеву на кољенима

Универзитет у Источном Сарајеву у два уписна рока успио је да попуни тек половину планираних мјеста за бруцоше. У општини Пале, на чијој територији се налазе четири факултета, сматрају да је за то одговорна Влада Републике Српске која финансијски дискриминише Универзитет у Источном Сарајеву.

Република Српска 11.09.2016 | 19:25
Универзитет у И. Сарајеву на кољенима
"Прије 10 година Правни факултет уписао је 200 бруцоша од 400 пријављених, а ове године уписана су само 42. Поједини студијски програми на Филозофском факултету су пред гашењем јер нема ни минимум од 10 уписаних у прву студијску годину'', упозорава руководство општине Пале и оптужује Владу Републике Српске да стихијски уништава Универзитет Источно Сарајево.

Своје тврдње поткрепљују чињеницом да Влада за бањалучки Универзитет годишње издваја 34 милиона марака, а за Универзитет у Источном Сарајеву 27 милиона марака, иако има више факултета распоређених од Требиња до Добоја.

Још опаснија је чињеница, сматра паљанско руководство, што министар просвјете и други високи функционери владајуће структуре у Српској имају интересе на приватним факултетима.

"Због тога долази до гашења државних факултета. То је злочин према Палама јер овдје има пет хиљада студената на четири факултета. Сви Паљани од тих студената имају користи, од економске па до чињенице да је овдје концентрисан велики интелектуални капацитет. Наши грађани требају размилсити да ли ће у овој предизборној кампањи продати све факултете и Универзитет за 50 марака, колико им неки нуде за глас на изборима", упозорава начелник општине Пале, Миодраг Ковачевић.

Руководство Универзитета Источно Сарајево тврди да су са лошим уписним резултатима ове године суочене све високошколске установе.

Истичу да је и бањалучки Универзитет уписао само половину од планираних бруцоша, а приватни факултети једва 20% панираних. Разлог виде у демографском паду броја становника Српске, мањем броју свршених средњошколаца, али и отварању Српске према свијету и Европи гдје одлаже многи млади на студије.

Што се тиче финасирања од стране Владе Српске признају диспаритет на штету Источног Сарајева, али истичу да је буџетски оквир направљен прије 10 година када је Универзитет у Источном Сарајеву имао мање факултета у односу на бањалучки.

"Тај буџетски оквир који је тада зацртан из године у годину остаје исти. Такав буџет није у стању да прати раст и развој Универзитета'', истиче проректор за наставу Универзитета Источно Сарајево Ранко Божичковић.

Професор Божичковић тврди да је финасијска ситуација на Универзитету Источно Сарајева за сада стабилна те да ће у сарадњи са Владом Републике Српске радити на рјешавању спорних финасијских питања.

Као проректор за наставу не жели да коментарише податак да Универзитет за потребе плата и материјалних трошкова узима новац са рачуна факултета и тако им онемогућава финасирање студентских активности, израду научних радова, набавку литературе и слично.
У општини Пале згрожени су таквим поступцима.

"То доказује да постоји отворена дискриминација. Смањење средстава неким институцијама увод је у њихово гашење. Ово је аларм за нашу јавност. Велика је то опасност на нашу општину и за град Источно Сарајево", каже начелник општине, Миодраг Ковачевић.

Руководство општине Пале позива све институције на подручју града, све политичке партије да се укључе у рјешавање неповољног статуса Универзитета Источно Сарајево. Универзитет и млади који се ту школују су једина будућност не само Пала и Источног Сарајева већ и цијеле Републике Српске.



БН телевизија

Коментари / 40

Оставите коментар
Name

Професор

11.09.2016 17:43

Какав је то Универзитет када су на њему асистенти и предаваци моји подпросјецни дјаци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Подпросјецни

11.09.2016 19:35

Какав професор такви и дјаци. Гдје си науцио ту ријец "подпросјецни" професоре.

Name

мами

11.09.2016 22:57

Цији си ти подпросјецан студент био! Тај израз си измислио Професоре!

Name

Професор

12.09.2016 18:19

Зао ми је сто нисте цули за појмове натпросјецност и подпросјецност. Морате се образовати, не само корисцењем интернета вец књигу у саке. Претпостављам да сте дио "савремене мастер интелигенције". И на крају, да не заборавим, ПОВРАЦА МИ СЕ ОД ТАКВИХ!

Name

дијаспора_ДЕ

13.09.2016 16:48

Са оваквим руководством - реторика и ријецник - и оваквом политиком не требају нама образовани људи. Зато они одлазе тамо гдје се тразе. Знате ону народну: "Какав отац такав и син". Надаље, погледајте села која изумиру, и политицаре и њихова обецања истима! Нема од тога круха. Па за све ове године назадовања би и много богатије дрзаве банкротирале, истина?

Name

Андреа

15.09.2016 20:13

Е, мој професоре! Више си обрукао себе него своје "подпросјецне дјаке". Ни двије реченице ниси знао правилно написати. Јеси ли чуо за једначење сугласника по звучности? Требало је да га примијениш у овој својој накарадно "склепаној" ријечи. Да ли си чуо да се латинично ђ пише овако: ђ? Ау, професоре, што се брукаш? Поклопи се и ћути и моли Бога да ученици и родитељи не примијете твоје незнање.

Name

Саса

11.09.2016 18:10

Опет предизбона! Евидентан је пад упуса на свим фскултетима и Универзитет на Палама је дио тога! Многи млади студирају у Србији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Карадоз

11.09.2016 18:17

Отписани истоцни дио ПЦ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Владо

11.09.2016 18:20

Све истина

ОДГОВОРИТЕ
Name

Срдјан Првоборац

11.09.2016 18:28

СНСД је изједнацио приватне и дрзавне. Сад је дрзавни Универзитет у проблему. Браво и то сте стигли да унистите.

ОДГОВОРИТЕ
Name

клик

11.09.2016 18:28

Људи драги па то је сасвим логицно коме да се сколују па да цекају посао гидинама. Сад отварајте занате да се дјеца науце радити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

11.09.2016 18:28

Случај није изолован, него логичан слијед догађаја. Као прво студира се у већем центру, због квалитета живота и културних те спортских догађаја- Друго Пале су, руку на срце, мала планинска варош, квалитет и култура професора нису ни изблиза рецимо Бањалуци. Сљедећи фактор јесу признате дипломе, руку на срце када се појавите послодавцу и кажете да сте завршли факултет на Палама неће вас узети ако је нко рецимо завршио исти студиј у Бањалуци или Београду или Сарајеву. Поред набројаних ту је могућност студирања у Европи, одакле се ријетко ко и враћа, и ако се којим случајем врати иде у Бањлуку или Београд, логично. треба бити искрен, факултети на Палама и сличном варошима су само фабрике диплома.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сунчица

11.09.2016 19:32

Милане не лупај!Одакле ти знаш какав је квалитет и стручност професора на Палама!Види се по коментару да ниси упознат која све звучна имена и стручњаци предају на факултетима на Палама!Информиши се мало боље,па онда коментариши!

Name

Гоја

11.09.2016 20:41

Сунце, ајде, љубим те, реци ми само једно звуцно име. Све свјетски струцњаци, ал до Рогатице

Name

Милан

13.09.2016 15:08

На свим факултетима се ући исто градиво, међутим није факултет и настава једино образовање. разлика студената из Београда или већих центара у односу на студенте из малих варошица је огромна, Нпр. замислите треба нам трмвај, како ће студент који никад није видио трамвај нити се возио њиме пројектовати, или аеродром или неку другу фабрику или мост и шта већ не. Не стиће се знање само из књиге ућењем напамет, треба то доживјетии упознати напреднију културу људи како би се прењела на сљедеће генерације.

Name

Андреа

15.09.2016 19:59

Милане, добро ти неко рече: не лупај. По твојој писмености могло би се закључити да ниси завршио ни основну школу. А ја заврших факултет на Палама. И предаваше ми неки твоји вајни Бањалучани. И ни по чему не бјеху бољи од наших Паљана. Нередовно долазише на предавања, хонорарна - наравно, и редовно их наплатише. Ти твоји, вајни из Бање Луке (неправилно је Бања Луке, Миланче! А може и Бањалуке. Али, не може у твоју главу!). Мућни мало, и не пиши глупости!

Name

Студент

11.09.2016 18:35

Па када га Додик приватизује као сто је и све до сад, процвјетаце! И Жалосно!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Доста је

11.09.2016 18:50

Предсједниче, Универзитет нећемо дати. Бастион је образовања. Доста је било бахате и бескрупулозне политике.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прљави прсти

11.09.2016 18:56

Универзитет у ИС је сасвим добро функционисао, док влада није умијешала своје прљаве прсте. Срамота.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Студенткиња

11.09.2016 19:04

За потребе и напредак приватних факултета влада ће уништити државне факултете...па и сам Универзитет. Мало ли је?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Катанац

11.09.2016 19:55

Јос мало и катанац! Нестанак улази у заврсну фазу,..масала

ОДГОВОРИТЕ
Name

реално

11.09.2016 20:06

Министар Дане Малешевић помаже отварање приватних факултета јер узима новац од власника за дозволу за рад.Приватни медицински у Добоју је кажу у некој шупи.Баш га брига за школство јер му излази мандат.Хитна смјена па кривична пријава против њега.Типичан днс кадар покради и бјежи и после годинама на суд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маша

11.09.2016 20:15

Баш брига банду црвену за оне који су стварали Републику и Универзитет у Српском Сарајеву. Срам вас било!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бивси студент

11.09.2016 20:35

Па видите стоји све горе наведено а мозда и не стоји али једно сте заборавили. Ко це Вам студирати драга господо. Велики дио родитеља а и сврсених матураната једноставно види какво је стање у дрзави. Факултете заврсавају и купују за 10000 то није тајна. Лицно знам како и гдје и људе који се баве са тим. Запосљава се преко везе а не јел имас дрзавни или приватни факултет. А најбитнија ствар факултет је на црно 10000 а средња медицинска 2500. Боље да платим 2500 средњу мед и дам милион посто себе да науцим њемацки па идем "трбухом за њемацком" ..... јер овдје је давно рецено лаку ноц управо нам се пјева последња успаванка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мишко

11.09.2016 21:33

Тачно је да УИС увијек мање добија из буџета у односу на Бања Луку, али ипак има и унутрашњих резерви које се не користе на прави начин. Нико не зна како се новци троше на Универзитету, а посебно средства сопствених прихода организационих јединица (факултета) су црна рупа. И онај новац што остане њима троше декани како хоће, а најмање за оно што је потребно да би се факултети развијали. Тако је бар на већини факултета. Примају се административни радници иако реално нема потребе за њиховим радом, а професорима и асистентима се се ускраћује и оно што им по закону припада, У администрацији су све нечије жене и оне друге. Колико је пара студентска организација добијала све ове године и на шта су те паре потрошене? То нико не зна нити о томе води рачуна. Професори из Србије возе се колима факултета све по један у ауту. Службеница ректората службено у Кини. Итд...

ОДГОВОРИТЕ
Name

НовицаБН

11.09.2016 21:50

Универзитет у Источном Сарајеву има 3 (три!) факултета економије у свом саставу и то у Брчком, Палама и Бијељини. Мало ли је? А економиста највише незапослених на бироу! Универзитет у Источном Сарајеву је отварао факултете широм источне Српске, тамо гдје треба и гдје не треба. Ко им је дао дозволу за тако нешто? Треба ли сваком мјесту са више од 10.000 становника факултет (два факултета овог универзитета у Фочи која има 13.000 становника!)? Има ли сваки градић у нпр. Њемачкој факултет? Мислим да треба смањити број факултета и одсјека на оба јавна универзитета јер се млади школују за биро због хиперпродукције кадра (нпр. ДИФ, политикологија, право, историја, учитељски...). Такође, требају ли нам толике уписне квоте и на државним и на приватним факултетима када се сваке године смањује број дјеце која се уписују у школе?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђука

12.09.2016 18:04

Најбољи су они факултети који на појединим одјсецима немају нити једног професора већ су сви гостујући. Здравствена њега у Фочи има својих неколико асистената који су опет ту претходно дипломирали у вријеме када су од кадра који живе у Фочи имали само 2-3 асистента старости 24-26 година. Смјешно!! Посље ти који дипломирају носају туте старим сестрама који су завршиле средњу медицинску школу и уз то се још и деру на њих до раде. Јадна је то диплома.

Name

Подграб

11.09.2016 22:03

Опет овај лик иза Ковацевица

ОДГОВОРИТЕ
Name

Посматрач

11.09.2016 22:11

Да ли се ико запитао каква је пролазност на Праву или неким одсјецима Филозофског? Сјећате ли се кад је дјевојка умрла на испиту код професора Римског права? Поједини професори, попут Марковићки душу узеше студентима. Није ни чудо што је упис мали, што да се људи муче кад је лакше на неким другим Универзитетима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

никола

11.09.2016 22:15

Хоцемо подјелу на Истоцну и Западну РС. ДОСТА ЈЕ ТИРАНИЈЕ ИЗ БАЊАЛУКЕ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да се зна

12.09.2016 07:06

Факултети се отварају због предавача а не због студената и потреба друштва и заједнице. Како у Источном тако и западном дијелу, на сјеверу и југу РС-а.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Един

12.09.2016 07:09

Право већ годинама одржава одјељење у Сребреници иако нема студената уопште. Довозе се професори из Ниша, Крагујевца, Београда да држе наставу за једног или два студента. Деси се да ниједан студент не дође, а професор дође и упише се се да је одржао наставу и добије хонорар. Брани се одјељење речима да је то "политички интерес". Куд ћеш љепше. А нико не пита колико то кошта буџет РС. Сад кукају да нема пара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Един

12.09.2016 07:21

Ти који не могу да положе код проф. Марковића нек иду у Беч и Београд нек виде да ли тамо могу. У Сребреници ако студент не зна одмах се пишу петиције скупштини да је то дискриминација на националној основи. Поједини декани су хтели од државног факултета да направе приватни, па им је сметао проф. Римског права из БЛ јер радио свој посао одговорно и часно. Такви би и сад да мешетаре па пишу по сајтовима у име студената. Студенти знају ко вриједи, а ко се само буса у груди да је професор.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коwалски

12.09.2016 07:54

Зашто не рече праву истину. Буџет је исти годинама, али је у Ректорату запослено десетине врлих стручњака на чије плате сада одлазе паре и зато их недостаје за професоре и асистенте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Славко

12.09.2016 10:17

То је такође истина, али није једини разлог зашто пара нема. Највећа је истина да о парама на универзитету одлучује узан круг људи, што у ректорату, што по факултетима. Најмање се ту води рачуна о интересима студената и развоју науке и струке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Владан

12.09.2016 18:00

Ректори и проректори само раде међунаредне пројекте и кроз њих преко редовне плате зарађују десетине хиљада марака, путују и пресипају из шупљег у празно. Њих уопште није брига шта ће бити са универзитетом јер су се они већ " поткожили".

Name

Мирко

12.09.2016 10:21

Управни одбор Универзитета доноси одлуке електронским путем. Мрско им да дођу у Лукавицу на живу сједницу. Толико о њиховој заинтересованости за финансијске планове и начин утрошка средстава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Српско Сарајево

12.09.2016 20:12

Ма људи истоцни дио РС-а лагано отписују. Боли њих брига за од Зворника овамо ка Сарајеву зато и униставају све сто се мозе унистити. Боли њих брига сто су сарајевски Срби напустили вјековна огњиста крвљу натопљена и поново смогли снаге да се скуце, да направе ново Српско Сарајево. Презиру нас, и увијек це имати и постојати тај јаз измедјy запада и истока који они "тамо" неце моци превазици, назалост, док нас не угасе скроз

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па паметно

13.09.2016 16:44

Па млади људи ко веле: "Сто да студирамо право када је замјењено политицко-родбинско-партијско-коруптивним системом" - Паметна омладина!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

фројд

13.09.2016 17:06

на приватним факултетима у бања луци немају проблема са уписом казе декан НУБЛ пролазност има казе одлицна струцан кадар услови за студирање на врхунском нивоу до запослења долазе брзе од дрзавних вјести РТС 24.4.2016 ..И ко це онда на дрзавни платис сједис куци и за пар мјесеци добијес диплому..У заводу за статистику РС 58% са ВСС има диплому приватног факултета.. ЈАД И ЦЕМЕР

ОДГОВОРИТЕ