Да ли Олимпијски центар "Јахорина" иде у стечај

Олимпијски центар "Јахорина", највећи привредни потенцијал Сарајевско-романијске регије, након избора ће у стечај. Да ли је ова информација тачна? Влада Републике Српске се по том питању не оглашава, Руководство Олимпијског центра не зна шта се дешава, а становници Пала су забринути јер многима животна егзистенција зависи од Јахорине.

Република Српска 10.09.2016 | 19:41
Да ли Олимпијски центар "Јахорина" иде у стечај
Зимска сезона је на прагу, а у Олимпијском центру "Јахорина" немају ни фенинга за припрему сезоне. Да ли ће бити снијега Бог зна, а на преплаћени систем за осњежавање који не задовољава ни минималне потребе Јахорине не може се рачунати.

Резервни дијелови за вертикални транспорт нису набављени, јер добављач тражи кеш, а пара нема. Одлука Владе Републике Српске из децембра прошле године о додјели 300 хиљада марака за прошлогодишњу сезону никада није реализована, а Влада, тачније Министарство просвете, Олимпијском центру дугује и 80 хиљада марака колико је коштао састанак актива директора основних и средњих школа одржан на Јахорини.

Предузеће Скијалишта Србије изгледа да више није заинтересовано за Јахорину јер није испоштован њихов захтјев да Влада ријеши финасијске малверзације са ИРБ-ом.

Посљедице овакве небриге за Јахорину могли би, уколико остану без посла, осјетити радници од којих је огромна већина са подручја општине Пале.

"Директно је угрожено преко 160 запослених у Олимпијском центу `Јахорина`, а индиректно сви хотелијери и радници запослени у хотелима, то је скоро три хиљаде људи који ће остати без посла већ у наредној зимској сезони'', упозорава у изјави за БН телевизију начелник општине Пале Миодраг Ковачевић и подсјећа да општина нема никакве ингеренције над Јахорином.

"Влада Републике Српске је учинила све да отјера општину са Јахорине. Узели су нам све надлежности. Имао сам неколико састанака још у марту ове године са руководтвом Олимпијског центра које се мени обратило јер су остали без подршке локалног СНСД-а, ДНС-а и социјалиста. Имали смо састанак и са министром који је требао да донесе одређене одлуке на Влади, али он то није урадио. Од тада је прошло шест мјесеци и то значи да Влада Републике Српске уопште не размишља о Оломпијском центру `Јахорина`. Да размишља не би их довели у овакву ситуацију'', каже за БН телевизију Ковачевић.

На алармантно стање у Олимпијском центру "Јахорина", али и осталим јавним предузећима Републике Српске, упозоравали су народни посланици са ове регије, али узалуд.

"Када је у питању Олимпијски центар `Јахорина` изгледа да је стање такво да се `држи вода` до избора, а након тога Олимпијски центар иде у стечај'', сматра посланик СДС-а у Народној Скупштини Републике Српске Маринко Божовић.

Он додаје да ова држава не води рачуна о јавним предузећима већ жели да ресурсе које су нам оставиле предходне генерације уништи.

"То је сценарио по којем се већ дужи период понаша Влада Републике Српске. Од предузећа која могу позитивно пословати направе губиташе, а онда их за јефтине паре продају неким својим тајкунима, пријатељима и кумовима који од тога направе успјешне фирме, али успјешне у своју корист, а не у корист Републике Српске и њених грађана'', тврди Божовић за БН телевизију.

Из Владе Републике Српске и ресорног министарства по питању Јахорине нико се не оглашава. Нема више ни лажних обећања. Још у априлу ове године на Јахорина бизнис форуму министар трговине и туризма Предраг Глухаковић тврдио је како ће убрзо бити пронађено рјешење за Јахорину.

"Ми смо себи дали задатак да очистимо све обавезе које има Јахорина и да помогнемо Олимпијском центру да изађе из кризе. Обећавам јавно, на БН телевизији да ћемо наћи рјешење за Јахорину. Влада стоји иза Јахорине'', рекао је тада министар Глухаковић.

Можда Влада стоји иза Јахорине, али ко стоји иза Владе? Чије интересе штити Влада, свих грађана или привилегованих појединаца?



БН телевизија

Коментари / 24

Оставите коментар
Name

перо

10.09.2016 18:49

Па паљани. Ви опет оцете. Додика а он све потра. Што стигне

ОДГОВОРИТЕ
Name

сова

10.09.2016 19:00

Јел то онај центар, гдје је предсједник Надзорног одбора поштени инспектор из Бања Луке. Па има ли логике да буде предсједник одбора ако закон не дозвољава. Али пардон, Може бити и посланик ако је у правој странци. Ма ко пита за закон....

Name

Ана

10.09.2016 20:32

Све је пропало цега се Влада РС дотакне.

Name

Сарајевско-Романијски Корпус ВРС

11.09.2016 15:06

Тачно Ана, све владе од Кличковића, Додика, Иванића , Букеловића, Додика, Цвијановићеве и тако даље... А зашто? Па вјероватно зато што наше ресурсе треба да предају у руке неолибералних капиталиста... Зато је је и Јахорина сјебана... да се појави неки Арап, са Ротшилдовим парама...

Name

ТО ЈЕ НАСА СЛИКА

10.09.2016 18:54

НАЗАЛОСТ БИСЕР ОЛИМПИЈСКА ПЛАНИНА ЈЕ ЈОС ЈЕДАН ПРИМЈЕР КАКО САМИ СЕБИ НАНОСИИМО СТЕТУ ИЗ НЕОЗБИЉНОГ АМАТЕРСКОГ ПРОВИНЦИЈАЛНОГ САРАЈЕВСКИГ ПРИСТУПА НА НИВОУ 84 те ГОДИНЕ СА МАЛВЕРЗАЦИЈА ДЗОМБИЦА И ЕКИПЕ ИЗ ЛАКТАСА ДОСЛИ СМО ДО МРАКА ИЗ КОЈЕГ ЈЕДИНО МОЗЕ ЦАРОБНИ СТАПИЦ ДА НАС ИЗВУЦЕ ЗАО МИ ЈЕ ЦЕСТИТИХ ЉУДИ КОЈИ СУ ПОКУСАЛИ ДА ЈАХОРИНУ ПРЕТВОРЕ У БИСЕР АЛИ ТО ЈЕ НЕМОГУЦЕ ОД ЛОКАЛНИХ ПРИМИТИВАЦА КОЈИ СУ ПРЕСЕЛИЛИ У БЕОГРАД И ОДАТЛЕ БУСТЕР И БАЊАЛУЦАНА ЈАЛОВИХ И НЕСПОСОБНИХ КОЈИ БИ ТУДЈОМ ГУЗИЦОМ ГЛОГИЊЕ МЛАТИЛИ ФУЈЈЈЈ

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

11.09.2016 07:55

Тацно. А највеци кривац је: политицари који никако да схвате да се сваки рат заврсава лијепим ријецима. Како то могу Њемацка (обје), Француска и Енглеска након толико сукоба да заједно раде, или Кина и Јапан... Или Пољска, Цеска, Словацка и остали са ЕУ? Само ми као несто се водимо о неке традиције, неке историје које су дубоко под земљом... Као ето озивицемо и Лазара, и Карадјордја, и Мурата, Матију Губца, и ко зна кога јос и онда це они да нам помогну у ери брзог технослоског напретка помоци са својим буздованима, тољагама, мацевима да будемо напреднији... Ето гдје је проблем.

Name

Муња

10.09.2016 18:55

Све је под контролом жичара има да се наново изгради и свашта нешто донатора има и превише и воље народа а богами и душмана који неће моћи то спријечити

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хахаха

10.09.2016 19:14

Отела влада све,осим плацева оних појефтиних,између стаза, њих сте подијелити(продали) сами себи.Исти си ти Румени ко и ти сто их критикујес

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јахорина

10.09.2016 19:19

Свака на мјесту ал ми није јасно ста је овај лик иза нацелника па брате пастету отворис он се појављује задњих мјесец дана

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мокро

11.09.2016 07:30

Обезбједјење

Name

Скијас

10.09.2016 19:47

Проблем Јахорине су бахате газде хотела које не помисљају ни марку да инвестирају у осњезавање, а о вертикалном транспорту да не прицамо, него би своју гу..цу прислонили на рацун дрзаве. Па докле висе?! У Аустрији, Италy и др власници зица и свега уз то су и власници хотела, па инвестирају за себе и своје госте. Нема помоци дрзаве. Свако се бори за свога госта. А додес на Јахорину а Термаг, Вуцко итд скупљи од најбољег хотела који је то горе све заокрузио. Провијерите. Ниста вама не треба дати. И те сте нове зице упропастили!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре скијас

10.09.2016 21:24

Ниси ти никакав скијас. Не знас ни о цему прицас. Засто би власници објеката улагали у зицаре. Гости који долазе на Јахорину ту и скијају, не иду на Бјеласницу скијати. Знаци гости тих објеката остављају паре на Јахорини. А сто се тице опстине, нису у стању ни смеце да покупе на Јахорини, а камоли да се мало потруде око било цега. Не могу 500 метара пута да оцисте у насељу сатор и они прицају о нецему. Брука и срамота.

Name

Освајаци са истока!

10.09.2016 23:12

Иза свега стоје Арапи. Они преузимају

ОДГОВОРИТЕ
Name

хехехе

11.09.2016 00:28

Дајте приватнику да то домацински газдује, како Мајнекс ради без проблема.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кобац

11.09.2016 02:33

Хоће и то до зиме

ОДГОВОРИТЕ
Name

Галеб

11.09.2016 04:00

Плацкаси дрзаве И народа знају сигурно докле су стигли са плацком

ОДГОВОРИТЕ
Name

андјелка

11.09.2016 06:47

Нема ста..опозиција скупља поене, поготово од ових 3000 радника који це остати без посла. Треба их изгласати да и ово сто је остало иза тренутне власти у Палама, свуку у раван!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xxx

11.09.2016 07:42

Има пара код Дзомбица он је смртовницу за о.ц.давно потписао

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЉИЉАН

11.09.2016 07:54

Иста десавања на свим Олимпијским планинама,лоповлук безвласце,запосљавања породица,дизање кредита који се немогу врацати ...и стецај ко је....е народ ,ОВЦЕ СМО МИ СВИ У САРАЈЕВСКОЈ РЕГИЈИ...И СИРЕ ..ТРАЗИЛИ СМО ГЛЕДАЈМО,..и опет це нас превеслати....

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре.

11.09.2016 20:10

Не сликтај се. Постуј себе дупелизац.

Name

Карадоз

11.09.2016 08:18

Дуго вам је и трајало

ОДГОВОРИТЕ
Name

радник

11.09.2016 09:41

Како се ради и краде поцевси од портира па до директора добро је гурала и довде !!! Имају бас струцан кадар БРУКА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Забринути грађанин

11.09.2016 14:13

Хоће, отићи ће у стечај, а онда ће Додик за 1 км да купи ОЦ Јахорина. Све је приватизовао што се могло приватизовати. Само ви гласајте, бићете и ваздуха гладни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пале првоборац

11.09.2016 18:34

И то цете да приватизујете. Ако не продате Арапима па да сви пакујемо кофере одавде.

ОДГОВОРИТЕ