На данашњи дан: 1997. Лукач извршио удар

У фељтону наслова „Битка за Радована“ детаљно сам образложио околности кршења међународног мировног споразума какве су почетком 1997. године довеле до тешке политичке кризе.

Република Српска 10.09.2016 | 21:58
На данашњи дан: 1997. Лукач извршио удар
Суштински, српски народ је крвавим ратом одбранио своју Републику Српску и није био спреман одрећи се досегнутог нивоа државности. Са друге стране бошњачки и водећи западни лидери настојали су у мирнодопским околностима реализовати ратне циљеве. Тешко да би у свом науму остварили иоле битне промјене да унутар српског корпуса нису пронашли особу „залуталу у животу и политици“ – Биљану Плавшић.

Ова „ботаничарка“ започела је врло чудну борбу против криминала и корупције унутар институција Српске и то грубим кршењем устава и закона државе чији је предсједник. Њој је било „сасвим природно“ да смјењује министре полицији (Драгана Кијца) иако таква радња представља грубо прекорачење овлаштења.

Кад се највише законодавно тијело супротставило њеним противправним одлукама, предсједница је врло једноставно одлучила распустити парламент – без свијести да без сагласности предсједника владе и парламента то не смије чинити. Залуд је Уставни суд утврђивао почињене незаконитости јер „ботаничари“ ионако слабо разумију правничке заврзламе.


Елем, проблем настаје када један још увијек несвршени студент бањолучке више полицијске школе почне тумачити уставну материју. Са данашње дистанце морамо се запитати како је (наш заједнички) професор Рајко Кузмановић овог студента оцијенио на испиту из уставног права.

Да, говорим о оновременском колеги студенту Више школе унутрашњих послова – Драгану Лукачу. У то вријеме било је „прихватљиво“ да одабраним студентима ове школе додијеле чин мајора и функцију команданта специјалне полиције, а колико су појединци били компетентни за такве положаје и чинове понајбоље су показали њихови поступци.

На врхунцу кризе, или боље рећи: супротстављања тадашњег руководства Републике Српске правном и физичком насиљу над нашом младом и врло крхком државом, министар Кијац је одлучио смијенити Драгана Лукача са позиције команданта „специјале“.

Међутим, овај мајор-студент у духу омиљеног му предмета „правне ботанике“ одлучује да свог министра Драгана Кијца, заједно са чланом Предсједништва БиХ Момчилом Крајишником, предсједником Народне скупштине Драганом Калинићем, премијером Гојком Кличковићем, те низом посланика, министара, сенатора и других највиших државних функционера, једноставно протјера из Бањалуке.

Данас се оновременска дешавања представљају како то моћницима одговара, но чињенице су неумољиве. Лукач је из структура специјалне полиције тада успио окупити врло мален број својих истомишљеника (једва дванаест). Да би ову „слабост“ надомјестио позвао је водеће бањолучке криминалце, ваљда као „резервни састав“.

Овај новоуспостављени „одред“, нормално, не би ништа постигао да иза њега нису стале снаге НАТО. Многи су се тих дана питали да ли један број одметнутих полицајаца ЦЈБ Бања Лука дјелује у саставу НАТО/СФОР, или је НАТО постао организациона јединица бањолучке полиције!?

У сваком случају, припадници НАТО снага блокирали су простор око Хотела „Босна“, као и већину улаза у Бању Луку. Жак Клајн је више пута улазио у хотел и покушавао преговарати са Крајишником и другим функционерима, међутим ови су одбијали да се повинују вољи једног „студента“ и смијењеног мајора, а посебице нису прихватали да им вољу намећу локални криминалци.

Тада наш „будући правник“ доноси одлуку: улази у хотел, хапси, разоружава (колеге из пратње функционера) и прогони. Замислите, један млад' мајор из највећег града Српске протјерује члана предсједништва, предсједника парламента, министре, посланике и сенаторе. Једини ког није успио протјерати био је премијер Кличковић који током ноћи „јуначки“ побјегао из града!

Само, кад највише функционере противправно и насилно онемогућите у вршењу уставних овлаштења на цјелокупном простору или у дијелу државе – такво понашање правне и безбједносне доктрине дефинишу као државни удар.

Можда Драган Лукач, као студент, те 1997. и није био свјестан противправности и појединих околности сопственог понашања, но проблем је што ни данас као „магистар државно-правних наука“ не схвата да је у ствари починио државни удар против сопствене државе.

Доиста, баш ме занима како је на Високој школи унутрашњих послова мога стећи звање „магистра наука“ (како стоји у његовој званичној биографији)? Или у тој „ВКВ полицијској школи“ неко озбиљно крши важеће законе или Лукач не разумије какво звање је стекао (могао је стећи само звање магистра струке, а никако наука!).

Како год, након државног удара слиједи насилно мијењање изборне воље грађана и на власт долазе „окупациони намјесници“, који по налогу својих западних господара заувијек и неповратно дерогирају један по један елемент државности Републике Српске.

Српска је успјела своју државност одбранити у рату, исту верификовати међународним споразумом, а након тога бива окупирана, разорена и обесмишљена. И све то примарно захваљујући тешким кршењима сопствених закона од стране оних који су задужени да законе проводе. Жалосно, али је тако!


Елем, након годину и нешто на врло болан начин откривамо како је сламање самосталности Српске представљало тек припрему новог и још бруталнијег злочина против српског народа – агресије на СР Југославију. Подсјетићу да је Милорад Додик марта ове године на РТС јавно признао моје наводе да је био НАТО оперативац ангажован за потребе агресије и злочиначког бомбардовања. Зато је у појединим медијима прозван као „Милосрдни Додик“.

Данас се Додик и Лукач представљају као два највећа „голмана“ који бране Српску од свега и свачега, а може им се обзиром на већ пословичну српску заборавност. Но, ја и даље стојим на становишту да је Милорад Додик те 1997. године извео прву у свијету „обојену револуцију“ и то против сопственог народа, те да је био један од кључних актера друге икада изведене „обојене револуције“ – Петооктобарске.

Драган Лукач је истовремено починио државни удар, каквим је сопствену државу предао НАТО окупатору и након чега је услиједила разградња државности и државотворности Српске до данашњег степена и обличја. Уз све то, свиђало се то њима или не, свјесно или нехатно (свеједно!), саучествовали су у припремању новог злочина против сопственог народа, односно у злочиначком бомбардовању Србије.

Блог Борислав Радовановић

Коментари / 55

Оставите коментар
Name

Милос

10.09.2016 09:39

Издајници и лопови докопали се новца и моци и то данас под окриљем "српства" користе као полугу владавине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бака

10.09.2016 11:36

Неразуман је забораван,и заборавља све неправде своје;па кад га спопадне страдање,он се у муци преврће и у чуду пита:зашто баш њега да боли глава?зашто баш његово богатство да пропадне?зашто баш његова дјеца да помру?И у неразуму своме он указује прстом на свако биће,на земљи,као на виновника свога страдања,пре него што ће указати прстом на себе самог,тј на правог виновника своје муке-говорио је за живота Св.владика Велимировић.Његова дјела су забрањивана,да народу ускрате право на истину.Потписник текста је веона храбар човјек и веома одважан.Нека му је Господ на помоћи.

Name

Деки

10.09.2016 23:20

97-е Издајници и Америцки плаценици а данас највеци Срби.Има нас који памтимо како нас је Сфор хапсио а били смо само клинци у ВРС.Ако има бога,надам се дацете патити дуго,дуго,дуго и умирати у мукама.Додик,Биља,Лукац и сви који су то радили....

Name

Зоран

10.09.2016 23:24

Овај СНСД је 100 пута гори од СДС-а у то време.Они су били мале маце за ове лопове.

Name

Обичан човјек

10.09.2016 09:49

Била пјесма настала тада у народу "Иде Додик води Муслимане". Тада смо " неки ми" ишли на нека мјеста да спријечимо брзо спровођење дејтонског споразума и повратак масовни Муслимана. Имало је то тада разлога зашто је то било оправдано, страх људи ?. Не бих сад о томе дуга прича. Тада смо "неки ми" били као против Муслимана, а сада смо "неки ми" као за Муслимане. Веома парадоксално и још је парадоксалније што то мишљење и тад и сад Додиково. Што се тиче Лукача он је у Поточарима тада изазвао инциндент и да није било ИФОР-а, овај лик би поубијао доста полицајаца тада из Добоја и доста из другог дјела Републике Српске. Овај лик је "Паранојични емоционални Вампир". Ово што се тиче школе има то нешто: мало иашо и више купио. Дротина без мозга и са возачким испитом води МУП. Тако је нешто , мада више образовања и ништа није купио и био је поштен народни човјек. Таквих интелектуалних квалитета, али много бољи, био је Мартић Милан и видите гдје је Република Српска Крајина. Бојим се да и овај...... Поздрав људима без обзира на нацију....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милутин

10.09.2016 10:52

Ја сам 1997 био против издајницке политике Додика и Плавсицке као Србин Бањалуцанин који је био против тога сто они раде и јавно се побунио био сам излозен теској физцкој тортури,претуцен од стране њихове полиције. Данас сам за Додика не зато сто мислим да је он цестит и добар избор вец зато сто мислим да је овакав какв је много мање зло од данасње опозиције.Окупатор је помео све оно сто је ваљало са политицке позорнице а на сцену су инсталирани разни сумљиви ликови,сада народ само мозе да бира мање зло

Name

Обичан човјек

10.09.2016 11:35

Ре: Милутин- Милутине да ти ниси можда "Драган Калинић". Он је исто тако некако еволуиро од тада до данас. Он ради Апотека, узрочно - последњичком везом из личне користи. Ти ради "убјеђења" претпостављам, Јесте тачно је да је сад у читавој регији највећи шљам испливао од, по Владимиру Ћоровићу, како је народ овдје почео политички да мисли. Поздрав Милутине и мијењај се по сопственој жељи и принципима...

Name

др

10.09.2016 12:02

Ово је гарант Калинић!

Name

Обицна раја

10.09.2016 10:04

Па ДОДИК и сад брани своју г..ицу брига њега за народ исто ко и остала два

ОДГОВОРИТЕ
Name

рудоња

10.09.2016 10:07

И Марко Павиц,он је јос одговорнији од Лукавог

ОДГОВОРИТЕ
Name

пд глупердо

10.09.2016 11:42

Марко је највећи шљам,најбогатији политичар.

Name

септембар 93

10.09.2016 10:27

Сјајан Текст.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

12.09.2016 08:44

Браво за "Сарајевско-романијски корпус"!!! Све што је написао одговара истини...

Name

Сарајевско-Романијски Корпус ВРС

10.09.2016 10:27

Млад мајор је рат преко плећа превалио... Кијац, хм...? То је онај човјек који је ловио Југослава Петрушића, са намјером да га убије, Петрушића који је донио у суд БиХ материјал француске службе о Сребреници, гдје се помињу мање од 500 стријељаних припадника 28.муслиманске дивизије... именом и презименом, тај суд после саслушања пусти Петрушића и ако је негирао наводни геноцид... Кличковић, Калинић , Крајшник, како неки активиста овог модерног, реформаторског СДС, на овом порталу рече , јесу криминогени кадрови изворног СДС...тада су требали у ћорку због профитерства и криминала... О Ботаничарки народ је рекао своје одмах на следећим изборима, када смо избрали Поплашена др.Николу... Слажем се, Бају су нам натовци увалили као реформатора, социјал-демократу, Јосипа Броза Додика, по истој матрици блативши СДС као што данас раде са СНСД... Чим ниси посушан Бастиљи од армираног бетона у Сарајеву сазиданој на тлу бивше Маршалке ... мораш бити криминалац...ако си послушан , можеш бити криминалац, али пошто слушаш тада те прогласе за поштењачину, кооперативног сарадника, демократу, реформатора...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србо

10.09.2016 10:44

Добар текст,слазем са свим написаним ,пропаст РС је поцела 1997 кад су западњаци на власт довели ове сумљиве ликове. Тада је поцело униставање РС и отимање једне по једне надлезности ,границна полиција,укида се платни промет са србијом и динар уводи км,укидају се таблице РС,укида се пасос РС итд итд 2000 год на власт се враца СДС и ја сам оцекивао да це се стати у крај издајнинцкој и злоцинацкој политици Миле Ронхила али умјесто тога тројац Цавиц-Саровиц-Калиниц наставља Додиковим стазама издаје и сад смо ту где смо .Сами смо себи сјекли грану на којој сједимо ,преостаје нам само да се надамо да се грана не откине и ми сви са њом да не треснемо од дно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Димњачар

10.09.2016 16:28

Јеси ли ти чуо да су у Дејтону потписали споразум о прекиду рата? Да су у истоме потврдили АВНОЈевске границе БиХ? Мислиш да би их неко чекао сто година да сами сконтају да је Босна остала недјељива, да има своју валуту, границе са граничном полицијом, своју војску. Текст је ништа до предизборна игра, нешто сасвим нормално и за очекивати. Једина битна чињеница је, да је Лукач један самопроглашени диверзант на батерије, мали миш који никада није имао своје ЈА. Све муниције што је он испуцао у правој борби, ја ћу примити у прса (пијанчење и насумично пуцање по кућама и цивилима не рачунам).

Name

Његос

10.09.2016 10:59

Потписујем сваку ријец. Био сам тога дана и вецери на Тргу Крајине, када су нас хулигани Бранета Пецанца поцели гадјати камењем и летвама, палили су Радованове слике и полупали сва слузбена аута испред хотела Босна. Око Банских двора били су транспортери СФОР-а и цували бабу, Додика и Радисица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милутин БЛ

10.09.2016 11:09

Хулигани су били бањалуцки муслимани хрвати и дјеца из мјесаних бракова,лицно познајм неколико таквих који су лупали аута пред хотелом Босна 1997 и бацали јаја на људе унутра ,цитав рат су се крили по рупама а онда су изасли 1997 из њих.а било је ту несто избјеглица из високе крајине којима је пропаганда говорила да су их ови издали и продали њихове опстине...

Name

будали милутину

10.09.2016 12:11

Е, мој Милутине будало.та дјеца нису смјела дисати,а камоли бацати камење.Ти си за психијатрије и треба ти забранити кориштење шибица и бензина

Name

никс

10.09.2016 17:07

МИЛУТИНЕ претјерано сер.....

Name

ревоке

10.09.2016 11:20

За Лукаца се прица да је био храбар у рату.Цисто сумњам, судеци по његовом садасњем понасању.Храбар цовјек није послусник,подгузна мува,полтрон,не руси своју дрзваву као Лукац 1997 јос уз помоц нато пакта.Храбар цовјек има достојанство,своје Ја,морал,не плива у водама криминала,не постује оне који су га поставили на мјесто комуналног инспектора па га се накнадно сјетили,све ове особине храброг цовјека недостају Лукацу,тога је свејстан па је у комплексу.А колико је струцан,ево нек организује такмицење специјала,из свих структура безбједности БИХ,могу де кладити да је свака интервентна јединица из кантоналних муп-ова способнија од његових друмских пљацкаса. Толико о цуварима Српске.Врло озбиљно треба узети у обзир процјене да у слуцају не дај Бозе рата РС без Србије не би издрзала 15 дана.Цувари би се разбјезали,а народ на тракторе ако би уопсте просли Брцко!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖУЋО

10.09.2016 11:58

ЧОВЈЕК ИМА СВОЈУ ЦИЈЕНУ И УСПИО ЈЕ СВЕ НАПЛАТИТИ, А И ЊЕГОВ ШЕФ СЕ ДУГО БАВИО ШВЕРЦОМ ТАКО ДА ЈЕ ТУ ЧИСТА РАЧУНИЦА, С ШТО СЕ ТИЧЕ ОБРАЗОВАЊА МИСЛИМ ДА ЈЕ ВЕЋИНА ДИПЛОМА УПИТНА А ОВЕ ПОЛУЦИЈСКЕ И ПРОВАТНЕ СВЕ

Name

Хабиб Бургија

10.09.2016 11:59

Поред Лукача и Додика, трећи "јахач" апокалипсе је био Предраг Черанић, алиас "Лепа Брена", односно "Славуј". "Славуј" је био вођа шпијунске резидентуре ЦИА-е у Републици Српској. По београдским новинама се хвалио како је "успоставио пријатељске односе са православцем Џорџом Тенетом, тадашњим шефом ЦИА-е" (интервју Черанића Владану Динићу, главном уреднику београдског Телеграфа). Сећам се добро, када су небом Републике Српске летели авиони злочиначке НАТО алијансе како би изручили смртоносне товаре касетних бомби и бомби са осиромашеним урањумом на незаштићене градове и цивилно становништво Србије, тадашњи премијер Додик није организовао њедан протестни скуп народа РС у знак солидарности са страдањем народа у матици с друге стране Дрине.

Name

Милцонер

10.09.2016 12:05

Па не бих они у рат,они рацунају на искусне ратне ветеране и ако су позним годинама.Обука се не мозе поредити са искуством.

Name

РЕ: ревоке

10.09.2016 18:04

Вело друже свака ти је на месту. Имаћемо то у виду у наредној систематизацији !

Name

Алеx Јонес

10.09.2016 12:05

Једно добро дјело ти не даје за право да мозес направити било које лосе дјело!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Психо-Аналитчар

10.09.2016 12:12

Истински немам ништа против никог, али физиономија личности и поступци уз још неколико других параметара патологије ових лица јасно могу показати погубност и "значај" њихове улоге у разбијању националног ткива...само одстрањењем "рака" је могуће доћи до здравих снага за процват нашег народа и стасавање новог и младог не зараженог ткива нације којем похлепа и пљачка неће бити на првом и најважнијем мјесту ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Браво

10.09.2016 19:14

Коров мора бити унистен!

Name

Павле

10.09.2016 22:22

Истина. Константно игноришемо знакове поред пута.

Name

мами

10.09.2016 17:39

Ја сам један обицан најобицнији градјанин РС, процитала сам напред наведено и сад мислим теско нама ако је ово истина!

ОДГОВОРИТЕ
Name

раy

11.09.2016 07:18

Па зар нам није тешко?

Name

Михајло

11.09.2016 07:59

Све је то назалост наса гола истина, а они немају ни образа и ниста људско у себи. Ипак овај народ мора прогледати.

Name

владо брезовљан

10.09.2016 18:29

Ово је истина и смијем потписат ако треба и добро реце писац блога срби заборављају и само могу реци и треба вам баја

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

10.09.2016 19:12

Браво друзе, не треба им дозволити да се не зна. Треба све реци. Какав његов факултет, магистериј и остало..ексера не зна закуцати а ни сабрати два разломка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

всс

10.09.2016 19:18

Оно сто ми се највисе гади су корумпирани полицајци, тузиоци, и судије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РадикалНО

10.09.2016 20:44

Аутору чланка све честитке за оно што је написао. А вама драги мој србски народе, могу само рећи... стоко једна. Разумјет ћете зашто а можда и нећете.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мами

12.09.2016 16:28

Разуме народ све! Али висе народ воли лаз од истине! Истина увек заболи!

Name

Патриота

10.09.2016 21:46

Ратну гарнитуру водја смо требали одмах смјенути, и оптужити за издају националних интереса и шверц оружја муслиманима зна се ко је био главни! Једини прави патриота је генерал Младић! А ове сто је Лукац сменио одмах је требало с њима у бајбукану!

ОДГОВОРИТЕ
Name

МУП Републике Српске

11.09.2016 05:04

Ето колико су способни, када ни уз помоћ НАТО нису успјели заузети сједиште МУП у Бијељини.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

11.09.2016 06:46

Зивио Лукац,Додик,Младиц,Карадзиц...Зивела Република Српска..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоки

11.09.2016 11:11

Гдје ти Младица и Карадзица мјесас са овим лопужама.

Name

озрен

11.09.2016 06:57

Заборавили сте да додате да је Лукач са батаљоном полиције смјестеним под цераде у шлепере рег.ознака Сбије, кренуо у освајање МУП-а РС у Бијељини, гдје је фактички требао да почне Српско - српски сукоб, чиме би РС била потпуно уништена!!?? Кадрови МУП-а који су остали доследњи у одбрани легалних органа РС, доласком Додика на власт преко његвог министра мајора Станковица сасјекли су, истјерали, пензионисали... тада је извршена највећа чистка МУП-а од чега се ни до данас није опоравио!! ЗА ОВА ЗЛОДЈЕЛА , ДРЖАВНИ УДАР КАД ТАД ОНИ МОРАЈУ ОДГОВАРАТИ!! А ДАЋЕ БОГ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мф

11.09.2016 07:35

Свака Биљана је катастрофа од зене,ја знам нетреба вриједати Али тако

ОДГОВОРИТЕ
Name

Магистар

11.09.2016 08:03

Искрене честитке на сјајном тексту и велики поздрав за колегу Борислава с поруком да ово зло мора нестати!

ОДГОВОРИТЕ
Name

серум

11.09.2016 08:11

Кад Лукацу видите фацу,одмах се види да је неписмен цовек,постоји ту где је само сто изврсава Додикова наредјења, као и сви други министри а инаце он неби на тој функцији седео,ни минуте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

фаца

11.09.2016 14:36

Фаца му све каже, глуми замишљеног и духовног, али глупа фаца га одаје.

Name

Јоја с Козаре

11.09.2016 19:08

Тачно и истинито, ал оваком народу треба овакав вођа. Паметан човјек мисли својом главом, а будали бира другог да мисли за њега.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина је следеца

11.09.2016 20:43

Јесте министар Лукац је био борац и теско је рањен..и то се не сме лагати...и није магистрирао на високој сколи мупа јер тамо се по природи сколе не мозе магистрирати...нико није..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

12.09.2016 07:33

И ја сам два пута рањен, имам диплпому с државног факултета, магистар струке по вокацији па нисам министар!

Name

Мајор

12.09.2016 01:15

Па цијели Муп РС је пун таквих као он,сколовани људи се могу набројати на прсте једне. руке,његови сарадници су углавном са дипломама менадзмента из Приједора.Треба га питати кад су полицајци и управа имали задњи пут љекарски преглед.Ту раде полицајци који су психицки поремецени и таквих је 70%

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да се зна

12.09.2016 06:58

Тачно. Једина књига коју су прочитали од корица до корица су Тестови за полагање возачког испита. Морало се, није могло друкчије.

Name

Пантелија

12.09.2016 08:33

Добио је он апартман у Будви...није он џаба "ратово" '97 године......

Name

Терор над здравим умом

12.09.2016 08:50

Свака част за написан садржај текста. Додик, Лукач и још неколицина њих су гробари срба у Републици Српској. Увијек ме је иртирала и вријеђала реченица," Милорад Додик = Република Српска" , или "Додик чувар Српске." Па зар смо тако ниско пали да нас један дезертер и шверцер Ронила заступа и усмјерава и кроји судбину нама и наше дјеце на овом простору. Годинама нас наш властодржац са својом послушно инсталираном екипом ментално загађује и врши терор над здравим умом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Селтик

12.09.2016 16:58

Из прве руке, Жељко Јанковић Луна: Како је почео успон Драгана Лукача хттп://славицнет.цом/плс/ије/форум_в5.направи_страну_најновији?ин_тип=АУТХОР&ин_оут=Луна_Луна луна - 24349 - 20.04.2010 : Луна - бест (0) Биљана Плавшић Све је почело доста раније, око организовања насилне промјене власти у Бањалуци 1997. године. Ја сам тада радио у Бањалучком одреду Специјалне полиције. У канцеларији до моје су били Предраг Ћеранић са Обавјештајном и контраобавјештајном групом коју је формирао Томо Ковач и додијелио је команди бригаде за АТД. Сједиште им је било у Бањалучком Специјалмном одреду полиције. Пеђа је био шеф тог одељења и имао је пет, шест људи. Свако јутро сам са њим пио кафу и разговарао о дневним активностима. Негдје почетком 1997. године, због бројних пријава од стране полиције и грађана са пута Мркоњић Град - Бихаћ, да полиција отима возила, камионе, робу и друге ствари и да пљачка све који се креће тим путем, министар је наредио да се то истражи. Истрагу је водила група Педје Ћеранића. Након неких мјесец дана истраге, Пеђа ми је показао већину докумената, забиљешки полиције, изјаве грађана, негдје око четрдесет пријава у којима се наводи да су Драган Лукач или његови људи на том путу отимали камионе са робом, пратили сумњиве конвоје, те отимали цигаре које су Срби продавали муслиманима у Бихаћу. У једној изјави неког студента, сјећам се да му је Лукач са још једним специјалцем у шорцу показао службену легитимацију и са оружјем одузео шест картона цигарета. Напомињем да је доста забиљешки о томе доставио садашњи директор полиције МУП-аа Републике Српске, Урош Пена, који је у то вријеме био начелник крим полиције у ЦЈБ Мркоњић Град. У једној од тих његових забиљешки, полиција је записала да су зауставили камион који је праћен од стране цивилног возила и да су из тог возила изашли специјалци, конкретно Пераћ Радомир, касније пратилац Биљане и садашњи пратилац Додика, те отјерали полицију са пиштољима рекавши да то раде по наредби министра Кијца. Касније су ти људи у догађајима које ћу послије описати, били највеће букаџије у борби против криминала, и Министра Кијца. Када се и Биљана супротставила криминалу лагала је бањалучки народ и окружила се баш тим људима. А они који су поштено радили свој посао испало је да подржавају ту криминалну страну министарства. Када је Биљана покушала да смијени министра МУП-а Драгана Кијца, влада је то одбила. Онда се Биљана из чистог женског ината окренула ка странцима и издала све националне интересе, завадила је Србе. Најприје је послала депешу у којој је наредила да се она слуша и да је незаконито министарство које води Кијац. Ја сам тада стао на страну Владе, МУП-а и команде Специјалне бригаде, што је сасвим разумљиво за једног припадника МУП-а. Замислите да данас Кузмановић као председник државе уради то што је урадила Биљана? Ја бих поново слушао наређења председника Владе, министра и команданта Бригаде. И сто пута тако! Међутим, Пеђа је уцијенио Лукача са тим својим забиљешкама и овај није имао другу могућност него да пређе на његову страну, тј. подржи Биљану Плавшић. Напомињем да се ради о изузетном борцу: храбром, интелигентном и до тада великом патриоти. Изненадило ме је да је он пристао да уз помоћ СФОР-а заузима српске станице полиције које смо раме уз раме бранили од муслимана. Непосредно након преузимања власти од стране Биљане сам код Ферхадије срео Пеђу Ћеранића и разговарао са њим. Рекао сам му да разумијем његово политичко опредјељење и неке разлоге што је стао уз Биљану али, откуда то да је након што је сакупио 40 забиљешки о Драгану Лукачу и његовим незаконитим активностима, узео Драгана са собом. Он ми је тада рекао да му је Драган требао у почетку као физичка заштита свих њих а да му више не треба јер га сада штити политика. Ето то је један дио тих дешавања из угла непосредног учесника. луна- 24310 - 13.04.2010 : Специјалац Момцило Република Српска - бест (0)

Name

Селтик

12.09.2016 20:27

Из прве руке, Жељко Јанковић Луна: Како је почео успон Драгана Лукача хттп://славицнет.цом/плс/ије/форум_в5.направи_страну_најновији?ин_тип=АУТХОР&ин_оут=Луна_Луна луна - 24349 - 20.04.2010 : Луна - бест (0) Биљана Плавшић Све је почело доста раније, око организовања насилне промјене власти у Бањалуци 1997. године. Ја сам тада радио у Бањалучком одреду Специјалне полиције. У канцеларији до моје су били Предраг Ћеранић са Обавјештајном и контраобавјештајном групом коју је формирао Томо Ковач и додијелио је команди бригаде за АТД. Сједиште им је било у Бањалучком Специјалмном одреду полиције. Пеђа је био шеф тог одељења и имао је пет, шест људи. Свако јутро сам са њим пио кафу и разговарао о дневним активностима. Негдје почетком 1997. године, због бројних пријава од стране полиције и грађана са пута Мркоњић Град - Бихаћ, да полиција отима возила, камионе, робу и друге ствари и да пљачка све који се креће тим путем, министар је наредио да се то истражи. Истрагу је водила група Педје Ћеранића. Након неких мјесец дана истраге, Пеђа ми је показао већину докумената, забиљешки полиције, изјаве грађана, негдје око четрдесет пријава у којима се наводи да су Драган Лукач или његови људи на том путу отимали камионе са робом, пратили сумњиве конвоје, те отимали цигаре које су Срби продавали муслиманима у Бихаћу. У једној изјави неког студента, сјећам се да му је Лукач са још једним специјалцем у шорцу показао службену легитимацију и са оружјем одузео шест картона цигарета. Напомињем да је доста забиљешки о томе доставио садашњи директор полиције МУП-аа Републике Српске, Урош Пена, који је у то вријеме био начелник крим полиције у ЦЈБ Мркоњић Град. У једној од тих његових забиљешки, полиција је записала да су зауставили камион који је праћен од стране цивилног возила и да су из тог возила изашли специјалци, конкретно Пераћ Радомир, касније пратилац Биљане и садашњи пратилац Додика, те отјерали полицију са пиштољима рекавши да то раде по наредби министра Кијца. Касније су ти људи у догађајима које ћу послије описати, били највеће букаџије у борби против криминала, и Министра Кијца. Када се и Биљана супротставила криминалу лагала је бањалучки народ и окружила се баш тим људима. А они који су поштено радили свој посао испало је да подржавају ту криминалну страну министарства. Када је Биљана покушала да смијени министра МУП-а Драгана Кијца, влада је то одбила. Онда се Биљана из чистог женског ината окренула ка странцима и издала све националне интересе, завадила је Србе. Најприје је послала депешу у којој је наредила да се она слуша и да је незаконито министарство које води Кијац. Ја сам тада стао на страну Владе, МУП-а и команде Специјалне бригаде, што је сасвим разумљиво за једног припадника МУП-а. Замислите да данас Кузмановић као председник државе уради то што је урадила Биљана? Ја бих поново слушао наређења председника Владе, министра и команданта Бригаде. И сто пута тако! Међутим, Пеђа је уцијенио Лукача са тим својим забиљешкама и овај није имао другу могућност него да пређе на његову страну, тј. подржи Биљану Плавшић. Напомињем да се ради о изузетном борцу: храбром, интелигентном и до тада великом патриоти. Изненадило ме је да је он пристао да уз помоћ СФОР-а заузима српске станице полиције које смо раме уз раме бранили од муслимана. Непосредно након преузимања власти од стране Биљане сам код Ферхадије срео Пеђу Ћеранића и разговарао са њим. Рекао сам му да разумијем његово политичко опредјељење и неке разлоге што је стао уз Биљану али, откуда то да је након што је сакупио 40 забиљешки о Драгану Лукачу и његовим незаконитим активностима, узео Драгана са собом. Он ми је тада рекао да му је Драган требао у почетку као физичка заштита свих њих а да му више не треба јер га сада штити политика. Ето то је један дио тих дешавања из угла непосредног учесника. луна- 24310 - 13.04.2010 : Специјалац Момцило Република Српска - бест (0)