Почињу Дани Републике Српске у Србији

Предсједник Републике Српске Милорад Додик данас ће у великој дворани "Сава центра" у Београд свечано отворити манифестацију "Дани Српске у Србији", у присуству високих званичника Србије и Републике Српске.

Република Српска 10.09.2016 | 09:15
Почињу Дани Републике Српске у Србији
Ова манифестација, која се по четврти пут одржава у Србији у организацији Представништва Републике Српске у Београду, почеће у 20.00 часова, а током седам дана у десет градова широм Србије посјетиоци ће моћи да присуствују богатом културно-умјетничком програму.

У ноћи отварања у "Сава центру" у умјетничком дијелу програма наступиће етно-група "Траг", хор "Бањалучанке", солисти КУД-а "Славко Мандић" из Лакташа, гудачки квартет "Паладио" и глумци Народног позоришта Републике Српске и Бањалучког студентског позоришта, најављено је из Представништва Републике Српске у Београду.

Истог дана у 14.00 часова у Вили Републике Српске биће одржан састанак и разговор премијера Републике Српске Жељке Цвијановић са страним инвеститорима под називом "Република Српска - отворена за бизнис", у организацији "СПЕА Еxецутиве Оффице" и Представништва Републике Српске у Србији.

Цвијановићева ће говорити о економској политици Српске и плановима за будућност, док ће министар финансија Зоран Тегелтија размотрити макроекономски аспект, порески систем, регистар парафискалних намета и могућности инвестирања у тржиште капитала.

На истом скупу министар индустрије, енергетике и рударства Српске Петар Ђокић говориће о конкурентности тржишта електричне енергије, могућностима инвестирања у индустрију и енергетски сектор Српске, а министар за економске односе и регионалну сарадњу Златан Клокић о третману страних инвеститора у Српској, подршци инвестирању и реформи пословног амбијента.

Отварању манифестације присуствоваће и предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић, потпредсједник Владе Српске Сребренка Голић, министар трговине и туризма Предраг Глухаковић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Миленко Савановић.

"Дани Српске у Србији" биће свечано затворени у петак, 16. септембра, у 20.00 часова у Народном позоришту "Тоша Јовановић" у Зрењанину, а на затварању манифестације требало би да говори премијер Жељка Цвијановић.

Овогодишњи "Дани Српске у Србији" биће одржани на више локација у петнаест градова и општина у Србији - Београду, Новом Саду, Крагујевцу, Нишу, Суботици, Пожаревцу, Зрењанину, Житишту, Пландишту, Панчеву, Инђији, Старој Пазови, Аранђеловцу, Смедеревској Паланци и Врбасу.

Током седам манифестације посјетиоце очекује богат културно-умјетнички програм, концерти, позоришне представе, промоције књига, пјесничке вечери, презентације туристичких потенцијала Републике Српске, спортски сусрети, научна конференција, привредни форум, трибине и многи други садржаји.

У оквиру манифестације "Дани Српске у Србији" данас, у 12.00 часова у центру Београда, у Кнез Михаиловој улици, почињу свакодневне промоције туризма Републике Српске у Београду.

У припреми и реализацији културно-умјетничког програма учествују двије куће од националног значаја - Народно позориште Републике Српске и Музеј Републике Српске.

У атријуму Етнографског музеја, у уторак, 13. септембра, биће одржана изложба фотографија Бањалуке из времена Врбаске бановине, уочи Другог свјетског рата, а потом филм "Путовање Врбаском бановином" из 1937. године који је снимио сликар Шпиро Боцарић.

У Етнографском музеју у Београду биће приређен омаж Јадранки Стојаковић, а у Академији 28 у Београду у три дана биће приказана три филма о страдањима Срба у посљедњем рату.

Од овогодишњих програма посебно се издваја позоришна представа "Посљедња пјесма", о великом српском пјеснику Јовану Дучићу, у чијој продукцији је учествовало Представништво Републике Српске.

О страдању жена у рату биће ријечи на промоцији монографије "Наша исповијест – жене жртве рата из Републике Српске 1992-1995" у београдском Медија центру.
У музичком дјелу програма представиће се, као и претходних година, Бањалучка филхармонија, затим етно-група "Ива" из Добоја и рок група "Сопот" из Бањалуке.

Посјетиоце у Новом Саду и Суботици очекује и интересантан умјетнички програм "Књижевни исток Републике Српске", гдје ће се представити три врсна књижевника и један сликар из Републике Српске.

Специјална библиотека за слијепе из Бањалуке представиће мултимедијални перформанс "Тајанства и збиље", монодраму Борке Тадић "У знаку бијелог штапа" и свој рад и издања.

Умјетнички програми "Дана Српске у Србији" биће завршени у Зрењанину представом Народног позоришта Републике Српске "Отац и син" Небојше Ромчевића у режији Николе Пејаковића.

Извор: Срна

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Репликат

10.09.2016 07:26

Ђе су они гладни да нам кажу како су гладни за рачунарима, а како ове манифестације коштају? Ђе онај Зумба да сложи своју констатацију о овоме исказивајући свој бијес према свему српском?

ОДГОВОРИТЕ
Name

миле

10.09.2016 07:30

То су рекао бих "тајкуни"и ратни шверцери,који су отишли прије него су проходали из Крајине,или евентуално у рату покуповали станове и виле по Дедињу,а плаћали их из компензације нафта балвани и људских глава,Жалосно како увјек троше паре и држе народ у страху тај исти народ који су 95-е по кафићима кад се олочу звали "стадо".Како могу у ово вријеме пјевати и играти срам их било.Наравно треба им рс да је пљачкају и даље,смишљају болесне сценарије,под фирмом инвестиција.Миле ће им бити главна звијезда можда им и запјева зашто и неби,натукли су га пара и купили дали му моћ да и даље банче рс

ОДГОВОРИТЕ
Name

Карадоз

10.09.2016 07:36

Колико видим тај васа Милорад све висе времена проводи у Београду, то због аклиматизације или има неки други разлог?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гроф

10.09.2016 12:49

Да неце у Инстамбул мозда

Name

Пантелија

10.09.2016 15:12

Не но због алиментације коју плаћа.....

Name

Вук. К.

10.09.2016 17:22

ИстаНбул грофе,ИстаНбул.

Name

$$$$

10.09.2016 23:47

Не мозе он добацити до Истанбула..

Name

перо

10.09.2016 16:55

Троши то ти је последње мислиш да ћеш моћи основати странку неће моћи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Робин Худ

10.09.2016 19:29

Ко то све плаћа? Петак у Београду, субота у Венецији, вјероватно авион, недеља ујутро брзо на туширање у Бакинце а онда хеликоптером или авионом поново за београд. Е мој народе напаћени! Колико вам сигнала још треба да вас воде жедне (а и гладне) преко воде?

ОДГОВОРИТЕ
Name

бб

10.09.2016 20:33

За БГ се иде авионом...

Name

@

10.09.2016 23:43

Миле враца у зивот умрли Бањалуцки аеродром, па много путује

Name

Нестанак творевине

10.09.2016 23:49

Јос мало па нестало,..тик-так,тик-так....

ОДГОВОРИТЕ