Подметнут пожар у храму у Приштини

Турски председник Реџеп Ердоган наредио је покретање највеће до сада војне интервенције против побуњеника из Радничке партије Курдистана.

Регион 10.09.2016 | 08:15
Подметнут пожар у храму у Приштини
Непозната лица су данас провалила у још недовршени храм Христа Спаса у центру Приштине и подметнула пожар, саопштено је из Епархије рашко-призренске.

Приштински парох јереј Саша Митровић утврдио је да је на металним вратима пререзана једна шипка што је вандалима омогућило да уђу у храм и подметну ватру.

Епископ рашко-призренски Теодосије најоштрије је осудио овај инцидент указавши да је он последица одбијања косовских власти и полиције да поставе сталну заштиту пред храмом Христа Спаса, који је више пута до сада био изложен провалама и скрнављењу.

"Подметање ватре у објекту који припада Српској православној цркви у центру Приштине, нажалост, показује да наши црквени објекти нису адекватно заштићени на Косову и Метохији. Већ два пута смо постављали нова метална врата на недовршеном храму Христа Спаса и оба пута имали смо провале, а овом приликом и подметање ватре", рекао је Теодосије.

Он је дода да су се два пута до сада званично обраћали косовском министру унутрашњих послова како би се пред храмом поставио стални полицијски пункт и оба пута су остали без одговора.

Овакво неодговорно понашање, наноси штету свима на Косову и Метохији и не доприноси изградњи поверења, указао је Теодосије.

Епархија рашко-призренска обавестиће о овом инциденту и међународне представнике на Косову и Метохији.

О подметању ватре у недовршеном храму Христа Спаса у Приштини јавио је и отац Сава Јањић.

"Непозната лица провалила су у недовршени српски православни храм Христа Спаса у центру Приштине и подметнула ватру", написао је отац Сава Јањић на свом твитер налогу.

Јевтић осудио скрнављење храма Христа Спаса у Приштини

Министар за повратак и заједнице Далибор Јевтић најоштрије је вечерас осудио још једно скрнављење храма Христа Спаса у Приштини оценивши да је то резултат појаве радикализма у косовском друштву.

Подметање пожара у светињи али и ломљење спомен плоче у Старом Грацком, насилни протести у Мушутишту последице су све чешће појаве нетолеранције, национализма и радикализма у косовском друштву, рекао је Јевтић агенцији Тањуг.

Он се запитао шта треба да се деси па да коначно неко заштити провославни храм у центру Приштине и шта треба да се догоди да се сцене насиља из 2004. године више никад не догоде.

"Спроводили се то поново погром на Косову? Верујем да већина грађана на Косову не подржава оне који на овај начин промовишу своје идеје и циљеве, оне који и ово мало Срба желе да протерају. Крајње је време да институције обезбеде владавину права и закона", рекао је Јевтић.

ПС: Расветлити подметање пожара ако се жели мир на КиМ

Подметање пожара у православној светињи у Приштини представља озбиљан напад на верски објекат српског народа који не сме проћи некажњено, саопштио је покрајински одбор за КиМ Покрета социјалиста.

"Овај напад мора бити расветљен уколико се жели мир на Космету, а за нас одговорни за овај напад су градоначелник Приштине, премијер Иса Мустафа и командант КФОР-а", додаје се у саопштењу.

Уколико верски објекат у центру Приштине није заштићен. шта могу да очекују Срби и њихови верски објекти у забаченим деловима Косова и Метохије, пита ПС.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

абц

10.09.2016 06:23

Да није у питању опет неки бескуцник у алкохолизираном стању.

ОДГОВОРИТЕ