Побуна! Све више савеза се противи новом систему Лиге шампиона!

Удружење европских фудбалских лига (ЕПФЛ) саопштило је да се противи реформи Лиге шампиона пошто ће бити штетна за мале клубове и позвало је будућег председника Европске фудбалске уније (УЕФА) да размотри промене усвојене прошлог месеца.

Фудбал 15.09.2016 | 09:30
Побуна! Све више савеза се противи новом систему Лиге шампиона!
У саопштењу објављеном по завршетку састанка директора, ЕПФЛ је оптужило УЕФА да спроводи промене без подршке европских домаћих лига.Европска кућа фудбала је прошлог месеца одлучила да обезбеди гаранотвана места у групној фази Лиге шампиона за четири најјаче европске лиге, шпанску, немачку, енглеску и италијанску. Према одлуци, те лиге ће од сезоне 2018/2019 имати по четири гарантована места у групној фази.

Такође, УЕФА је обећала и да ће годишње награде за све учеснике групне фазе Лиге шампиона од 1,32 милијарде евра, бити значајно увећане у три сезоне почевши од 2018/2019. Од осталих промена, освајач Лиге Европе ће се од 2018. године директно пласирати у групну фазу Лиге шампиона. Према тренутном систему, освајач Лиге Европе иде у бараж за најелитније европско такмичење.

“Европске лиге сматрају да је неприхватљив начин на који је УЕФА спровела овај процес. Неприхватљив за организацију која тврди да је управљачко тело фудбала у Европи. Главна промена у европском фудбалу саопштена је без подршке и консензуса организатора домаћих фудбалских лига у Европи. Ова одлука ће бити штетна по домаћа такмичења и довешће до великог финансијског и спортског јаза између највећих клубова Европе и свих осталих”, наводи се у саопштењу ЕПФЛ.

ЕПФЛ је оптужило УЕФА за кршење Меморандума о разумевању две организације и запретило да ће дозволити европским лигама да саме организују своје утакмице према свом нахођењу, укључујући и истим данима, на истим местима и у истим терминима у којима се одржавају клупска такмичења под окриљем УЕФА.

Избор за председника Европске куће фудбала одржаће се наредне недеље у Атини, а кандидовали су се потпредседник те организације Мајкл ван Праг и председник Фудбалског савеза Словеније Александар Чеферин.

Извор: БЕТА

Коментари / 0

Оставите коментар