И Мишковић је тема кампање у Америци

Лобистичка фирма коју је основао први човек председничке кампање Хилари Клинтон, а води је један од њених главних представника за сакупљање донација, истовремено ради за српског олигарха Мирослава Мишковића кога САД и српске власти оптужују за корупцију.

Свијет 09.09.2016 | 21:00
И Мишковић је тема кампање у Америци
Позивајући се на документа објављена у Америци, ово тврди конзервативни вашингтонски сајт "Фри бикон". Познати по истраживачком новинарству, аутори текста подсећају да је од 2013. године "Подеста група" представљала две Мишковићеве фирме.

"Интерни документи Стејт департмента показују да америчка влада дуго сматра Мишковића водећим званичником из времена некадашњег председника Слободана Милошевића, који је представљао болесне снаге друштва и претњу по америчке интересе", наводи се.

"Групу Подеста" је основао 1998. године садашњи председник Хиларине кампање Џон Подеста са братом Тонијем, "високодоларским донатором Клинтонове", који сада и води фирму.

Документа показују да је Мишковић ову америчку групу ангажовао 2013. године, "отприлике баш у време када је упао у озбиљне законске проблеме". "Подеста" је представљала две Мишковићеве фирме, "Делта холдинг" и "Хитоми фајненшал".

"Компанија је платила "Подеста групи" 940.000 долара од марта 2013. године да лобира у Конгресу, Стејт департменту и Белој кући. Према документима, фирма "промовише послове компаније, њених власника и подуговарача са партнерима и владама у региону, ЕУ и САД", наводи се.

Тим лобиста који раде за "Хитоми" укључује, како показују документа, Тонија Подесту лично, бивше помоћнике сенатора и конгресмена, службенике у конгресним одборима за унутрашњу безбедност и спољне послове САД, као и бивше званичнике НАТО, Стејт департмента, Савета за националну безбедност Беле куће.

Прошлог месеца, каже се, група препушта лобистички рад за "Хитоми" фирми "Роберти глобал" и њеном шефу, такође демократском консултанту и финансијеру Вину Робертију.

"Подеста група" је, како се истиче, одиграла значајну улогу у одбрани Мишковића од оптужби, тврдећи да је он "жртвени јарац" политичара који покушавају да повећају сопствену популарност, "подстичући народни гнев":

Случај указује на озбиљне недостатке у владавини закона у Србији, који је водио неправедном хапшењу једног од најзначајнијих пословних лидера у земљи... из политички мотивисаних разлога - писала је "Подеста група" српским и политичарима ЕУ.

Но, њихови напори, наводи се, уродили су плодом код појединих демократских конгресмена. Када је премијер Вучић посетио Вашингтон септембра 2015. године, конгресмен демократа из Мериленда Крис ван Холен изјавио је да "случај Мишковић" показује да је "српском правосуђу потребна озбиљна реформа".

Притом је, додаје се, заборавио да напомене Мишковићеву улогу у Милошевићевом режиму, као и "високе профите од послератних пословних дилова, које власти САД описују као корумпиране".

АМБАСАДОР ТРАЖИО ЗАБРАНУ УЛАСКА

Дипломатске депеше које је у Стејт департмент слао амерички амбасадор у Србији 2007. године, препоручују да се Мишковићу забрани улазак у САД:

"Мишковић каже да је сам стекао богатство у банкарству и индустрији осигурања... Прикладније би било рећи да је то учињено на леђима српског народа док су се борили са санкцијама и хиперинфлацијом, да је зарадио на њиховој беди... Сада имамо солидне доказе да је Мишковић профитирао од политичке корупције", закључује се у депеши коју је објавио "Викиликс".

Препорука је била да председник САД забрани Мишковићу улазак у САД.

Извор: Вечерње новости

Коментари / 0

Оставите коментар