БЛ тражи 600 хиљада за плац од 5,5 милиона КМ

Уколико не успије судским путем поништити уговор којим је „Гранд траде“ продао „Нискоградњи“ земљиште вриједно 5,5 милиона КМ у бањалучком насељу Обилићево, Град Бањалука тражиће накнаду штете од „Нискоградње“ у износу од 642.684 КМ.
Пресуда у овом спору требало би да буде донесена за мјесец дана.

Република Српска 08.09.2016 | 22:47
БЛ тражи 600 хиљада за плац од 5,5 милиона КМ
У Окружном привредном суду у Бањалуци данас је одржана главна расправа по тужби коју је град Бањалука поднио против фирми Миле Радишића и Љубомира Ћубића у намјери да поништи уговор којим је „Гранд траде“ продао „Нискоградњи“ земљиште у бањалучком насељу Обилићево вриједно 5,5 милиона КМ.

Ради се о тужби коју је Град Бањалука поднио 2011. године и којом тражи да се прогласи ништавим упис фирме „Грнад траде“, чији је власник Миле Радишић, у земљишње књиге. Истовремено, град тражи и поништавање купоподајног уговора, односно оспорава власништво Ћубићеве фирме над земљиштем.

Пуномоћник града Бањалука, представник Правобранилаштва Републике Српске Невенка Улетиловић рекла је данас да они остају код навода у тужби те је уредила евентуални тужбени захтјев против „Нискоградње“ којим, у складу са процјеном вјештака о вриједности земљишта, тражи исплату 642.684 КМ.

О евентуалном тужбеном захтјеву ће се расправљати у случају да првобитни тужбени захтјев о ништавости уговора буде неповољан по град и то након што пресуда буде правоснажна.

Пуномоћник „Гранд траде“ Јелена Тодић је навела да они остају код одговора на тужбу и свих навода које су изнијели током суђења истичући да је тужба неразумљива, нејасна и неоснована.

Рекла је и да се тужбени захтјев заснива на прописима који нису на правној снази. Пуномоћник „Нискоградње“ Александар Томашевић је истакао да је његов клијент једина странка у спору која трпи штету јер је „законито купио земљиште на основу стања и извода из јавних књига и у цјелости исплатио купопродајну цијену још давне 2008. године, а до данас не може почети са изградњом, због овог поступка“.

Нагласио је да је недопустиво и апсурдно да се купац некретнина не може поуздати у тачност и вјеродостојност земљишних књига које су водили судови, а данас републичке управе.

На расправи је саслушан и вјештак грађевинске струке, а пуномоћник града је уложила два приговора на њен допуњени налаз. Приговори се односе се на цијену земљишта предвиђеног за комуналну инфраструктуру и на процјену вриједности некретнина, док пуномоћници тужених нису имали приговора.

Спорно земљиште Град Бањалука је још 2003. године додијелио на коришћење Мили Радишићу. Ради се о три дунума земље у Обилићеву, која су и кључна за почетак приче о изградњи пословне зграде фирме „Гранд траде“ у центру Бањалуке, јер су продата за тачно онолико новца колико је Радишич требао платити Граду Бањалука за 27 дунума у центру града.

Радишић је Ћубићу земљиште продао 09. априла 2008. године, а добијени новац је искористио да почне са изградњом пословно стамбене зграде у центру Бањалуке што је наишло на оштро противљење јавност и изазвало вишедневне протесте грађана. Власник „Нискоградње“ Љубомир Ћубић рекао је раније за ЦАПИТАЛ да ће тужити „Гранд траде“ и државу уколико изгубе спор.

Он је тада рекао да је спорно земљиште платио 5,5 милиона КМ, а да им је град Бањалука касније забранио коришћење тог земљишта уз објашњење да је оно дато Радишићевој фирми на коришћење, али да није његово власништво.

(НН/цапитал.ба)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Колач

08.09.2016 18:40

Причало се да је то био "дио улагања у Сребреницу"

ОДГОВОРИТЕ
Name

Охо

08.09.2016 21:06

Ово висе није нормално

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не може им нико ништа

08.09.2016 21:33

Све по закону. За снажну Српску.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

09.09.2016 04:58

Колективно највећа брука Бањалучана, ћутимо на ову пљачку као п..де.

ОДГОВОРИТЕ
Name

АЦХТУНГ ДИЦХТУНГ

09.09.2016 07:31

Тачно. Умјесто да сви дигнемо глас, да станемо иза оштећених па да тајкуни виде да не могу газити по живима. Овако они добили крила да наставе са пљачком.