Упознајте хрватски панк бенд "Срби"

Када је британски колектив Црасс 1978. прогласио смрт панка, био је то израз револта због све евидентније комерцијализације ове супкултуре у "још један јефтин прозивод за конзумеристичке главе".

Регион 08.09.2016 | 12:34
Упознајте хрватски панк бенд "Срби"
Произвођачи одеће присвојили су идеје подераног џинса и нитни, а сва та, некада специфична обележја панк идеологије почела су да губе свој опозициони смисао и да оснажују систем против којег се панк заправо бори(о). Довољно је проћи било којим тржним центром или ноћним клубом да видимо да чирокане и мајице са логоом Рамонес-а нису више резервисане само за бунтовнике.

Можда је некадашња појавност панка превазиђена и његова естетика постала прихватљива, па чак и мејнстрим, али његова суштина остаје неприкосновена. Бес, побуна, борба за слободу и једнакост, за угњетену радничку класу, "уради сам" филозофија, борба против естаблишмента, репресивних ауторитета, експлоатације, расизма, хомофобије, национализма и других неправди и даље чине етос панка, ма како се он материјализовао.

У јеку прљавих политичких игара, распиривања нетрпељивости и националне мржње на Балкану, има ли ичег панкерскијег од хрватског бенда под именом Срби? Тешко.

И не, панк никада није умро, нити ће икада умрети.
Иза овог релативно младог бенда стоје три жене - Надиа, Миyу и Соња.

Соња је донекле већ позната регионалној панк рок сцени - али под другим именом и другим родом. У питању је алиас Давора "Њеца" Храњеца, кога многи знају и као фронтмен/ку социо-културолошког панкенрол бомбардера Абергаз, панкерку флуидног родног идентитета, бритког ума и незаустављиве енергије.

На омоту албума првенца Срба под називом Рај исцртана је мапа Хрватске, назив групе исписан је глагољицом, а натпис "панк плоча" ћирилицом. Трорифним песмама, двојком на бубњевима и стиховима прожетим здравом дозом хумора и сарказма, Срби гурају три прста у око свима онима којима их треба гурнути. Док таблоиди са обе стране српско-хрватске границе малициозно призивају почетак (хладног) рата, ови млади људи 'културом отвореног и критичког ума' позивају на 'суживот и смислен цивилизацијски живот'.


Давор Њец Храњец а.к.а. Соња. Фото: Њец Храњец Фацебоок Паге.

О бенду "Срби", провокативности, родним нормама, панкерским мобилним апликацијама и судбини младих у сенци политичких сукоба Србије и Хрватске читајте опширније на ВИЦЕ Србија.

Извор: ВИЦЕ Србија

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

ЛЕПО

08.09.2016 11:18

ЈА ЛИЈЕПЕ ГРУПЕ, ЈА ЛИЈЕПЕ МУЗИКЕ И ИМЕ ИМ ЈЕ ПРВА ЛИГА САМО МИСЛИМДА ЋЕ ИМ ПРОДАЈА СЛАБО ИЋИ У ХРВАТСКОЈ МИСЛИМ ЦД-еова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

вирус

08.09.2016 17:40

Мислити ср..и гроздје брати, за тебе је исто.

Name

Ханиште

08.09.2016 11:48

Браво цуре,Пунк'с нот деад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

XXX

09.09.2016 07:18

Свака част на храбростри

ОДГОВОРИТЕ