Анализа: Како до ЛШ?! Четири мјеста мање, обрачун коефицијената највећа промјена!

Од сезоне 2018/2019 још мање простора за мале. Партизан убедљиво најбоље стоји кад су коефицијенти српских клубова у питању!

Фудбал 09.09.2016 | 23:00
Анализа: Како до ЛШ?! Четири мјеста мање, обрачун коефицијената највећа промјена!
Мишел Платини је отишао, мали су изгубили леђа у Ниону. Новац највећих или можда боље рећи најбогатијих клубова Европе лако је однео победу у овим новим околностима. Уефа је обезглављена, без Управе, Европска асоцијација клубова (ЕЦА) никад моћнија. Промене су већ усвојене, Лига шампиона реформисана, а на редовној Скупштини ЕЦА у Ниону свим клубовима је јасно представљено како ће све то изгледати у периоду од 2018 до 2021. године.

У име Партизана састанку у Швајцарској присуствовао је Ненад Даниловић, који је преко клупске телевизије навијачима црно-белих, али и целокупуној српској јавности појаснио шта нас чека већ од сезоне 2018/2019. Први утисци су: не чека нас много тога доброг.

Под број један, уместо 10, Лига шампиона ће кроз квалификације убудуће добијати само шест учесника. Од тога ће четири доћи кроз онај "шампионски" део квалификационог костура у коме ће се такмичити и будући прваци Србије.

А како ће све ићи?

Прелиминарна рунда: представници четири најслабије рангиране земље на Уефиној листи. Према тренутном стању то су Гибралтар, Андора, Сан Марино и самопоглашено Косово. Само један иде даље.

Прво коло: ускачу чак 33 екипе, укључујући и шампиона Србије. Укупно дакле, 34 учесника, боре се за 17 места.

Друго коло: ускачу три нова тима. Шампиони земаља који су на 15, 16. и 17. месту на Уефиној ранг-листи. По тренутном пласману то су Холандија, Румунија и Аустрија. За 10 места бори се 20 клубова.

Треће коло: још два нова тима. Шампиони 13. и 14. државе на Уефиној Листи. Хрватска и Грчка по актуелном пласману. За шест места бори се 12 екипа.

Плеј оф: још два нова клуба. Шампиони 11. и 12. земље на Уефа листи. Тренутно, Чешка и Швајцарска. Игра осам екипа, четири иду у Лигу шампиона.

То је то у делу костура резервисаном за шампионе. Оном који се нас тиче. Нешампиони ће се борити за два последња места у групној фази такмичења, али то нас не занима превише.

Оно што ће сигурно занимати све српске фудбалске фанатике јесте нови начин обрачуна коефицијената. Јер ту је било великих промена. Коефицијенти клубова ће се убудуће рачунати узимајући у обзир резултате из последњих десет, а не пет сезона. Што ће суштински одговарати Партизану. И само Партизану, јер су црно-бели од 2008. године били једини српски клуб који је учествовао - шест пута укупно - у групној фази европских такмичења, а тамо се осваја највише бодова.

Према тренутном стању, а према рачуници црно-белих: Партизан тренутно има 51 бод, Војводина 22,5, Црвена звезда 15,5, Чукарички 7, Борац 3...

У преводу: Партизан би био носилац у првом и другом колу, после не би. Сви остали српски клубови би у старту били у групи неповлашћених. А како је до увођења новог система такмичења остало да се одигра још само једна сезона, неће се ту пуно тога мењати.

Бар не одмах. У будућности нас сигурно чекају још многе. И тешко да ће нам се било која од њих допасти.

"Главни утисак са овог састанка је да је тај јаз између великих и мањих клубова само још већи и да једни и други потпуно другачије размишљају. Велики су тако захтевали да се сам формат смањи са 32 на 24 учесника, да се повећа број утакмица, али суштински смањи простор за условно речено мале. Мали су инсистирали да се задржи учинак клубова приликом рачунања коефицијената и да се задржи овај ’пут шампиона’ кроз квалификације. Да ту нису успели тешко да би било ко од слабије рангираних земаља могао до групне фазе Лиге шампиона", преноси утиске Даниловић.

Ђорђо Маркети је рекао “еволуција, не револуција“. Али та “еволуција“ одговараће само највећима. Ово мало привилегија које су сиромашнији успели да задрже добрим делом су последица консензуса да не би требало улазити у радикалне резове док су избори у Уефи у току. Због њих се већ касни са маркетиншким активностима за период од 2018. до 2021. године. А после? После више неће бити исто. Већ од 2018. у ствари ништа неће бити исто.

"Једна велика промена ће се десити, а тиче се управљања самим такмичењем. Основаће се Уефина ћерка фирма. Њу ће 50 одсто чинити људи из Уефе, а 50 одсто људи из ЕЦА и она ће управљати Лигом шампиона. Видећемо куда ће то све да води, али мој лични утисак је да ће од 2021. године бити драстичнијих промена и бојим се да се иде ка коначном раздвајању великих и малих".

Као пример због чега се се све то дешава Даниловић је поменуо једну утакмицу из овогодишњих квалификација.

"Супер пример је дуел Стеауе и Манчестер Ситија. Можда је Стеауа гледајући кроз историју већи клуб, али новац је учинио своје. И Ситију уопште није требало да игра тај двомеч, да путује до Букурешта... Зато ће Енглези, само примера ради, да убудуће имају четири директна представника у Лиги шампиона".

Новац се пита. Сиромашни нека се навикну. Пардон, нека се навикнемо.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар