Ускоро: Секс-роботи замијениће швалер(к)е

Будуц́ност човечанства ц́е бити таква да ц́е људи морати да траже љубав од робота — сексуалних лутака, тврде научници на конференцији која се одржава на северу Велике Британије.

Свијет 08.09.2016 | 11:20
Ускоро: Секс-роботи замијениће швалер(к)е
Конференција „Људски избори и компјутери“ одржава се у Манчестеру и бави се истраживањима веза између технологије и људске интиме. Експерти из психологије, људског понашања и технологије разматрају утицај технолошких иновација на шире друштво.

Кад је реч о настанку вештачке интелигенције, конкретно робота-лутака, речено је да ц́е „љубавни роботи“ стварати такву зависност да ц́е бити у стању преузму „међуљудску интиму“. Бојазан да би роботи могли преузети човечанство је вец́ добро документована, чак је и један од најпознатијих светских научника Стивен Хокинг једном изјавио да би „развој пуне вештачке интелигенције могао довести до краја људске расе“ и да би уз опадање правог људског контакта то и био случај.
У свету у коме роботи обављају многе послове боље него људи, у случају робота сексуалних играчака могло би доц́и до сусрета људи са роботима који би били бољи него сексуални сусрети са другим људима.

Интимни сусрети са роботима ц́е захтевати мало или нимало емоционалног везивања и они нец́е захтевати да им се купују скупи поклони или да се изводе на састанке, што ц́е бити предност за људе који тешко ступају или одржавају било какве међуљудске односе.

Доктор Дејвид Крепс, виши предавач на Катедри за информационе системе и друштво на Универзитету у Салфорду каже да је најновији напредак технологије повец́ао ниво интимности између људи и технолошких справа.

„Све више користимо технологију да бисмо пратили своје здравље или да бисмо имали стални приступ информацијама, ангажовани смо на друштвеним мрежама у веома личним стварима, а технологије можемо уградити и као импланте у наше тело да бисмо пратили кретање, или да бисмо комуницирали. Секс-роботи су само још један од начина на који се технологија развија да бисмо повец́али своје задовољство“, објашњава он.

Међутим, иако будуц́ност присних односа са роботима звучи застрашујуц́е, има неколико области у којима ц́е секс-роботи имати позитиван утицај на шире друштво.

Светска индустрија секса, на пример, може у случајевима сусрета клијената са роботима спречити ширење полно преносивих болести, као и елиминисати велики број друштвених осуда наспрам оних који су умешани у „бизнис“.

Кејт Мојл, психосексуална терапеуткиња из Лондона, каже за Спутњик да би идеја секса са роботима могла бити добра из неколико разлога. „Много тога што бисмо могли рец́и о сексу са роботима заснива се на спекулацијама, али би то могло бити привлачно онима који имају страх од интимизације и одбацивања, или онима који су рањиви кад уђу у међуљудске односе“, каже она.

Мојлова је део тима који је покренуо апликацију „Пилоу плеј“, намењену за „ајфон“, која је дизајнирана тако да помогне паровима да побољшају своју интиму употребом интерактивне технологије. Иако каже да о будуц́ношц́у са порастом сусрета са секс-роботима не би требало судити, додаје да би то могло имати негативан ефекат на могуц́ност појединца да се повеже са другим људима.

„Ако људи буду дугорочно практиковали секс са машинама или репликама робота, то би могло да им отежа интимност са другим људима јер су навикли на нешто друго“, каже она.

Доктор Крепс са Салфорд универзитета, у студији из 2013. насловљеној „Извођење дискурса сексуалности онлајн“, писао је о нивоу интимности којег је уопште могуц́е постиц́и са роботом.

„Морамо поставити питање — колико истински хуман може бити робот“, навео је он. „Љубав подразумева двоје људи — дакле, реч је о људима. Веома велики део физичке и хемијске везе између људи остварује се контактом очима и то никада нец́емо моц́и остварити са машинама, без обзира колику вештачку интелигенцију оне поседовале“, наводи доктор Крепс.

Али могу ли роботи-љубавници иц́и толико далеко да побољшају везе паровима у дуготрајним везама, где један члан више није заинтересован за сексуалну интиму са другим или неспособан за то из било ког разлога.

Идеја о секс-роботу у спавац́ој соби уз нулте емоционалне односе, уз пристанак оба партнера потенцијално би могла донети „нове вредности“ за оба члана, посебно ако би то постало општеприхвац́ено у широј друштвеној заједници.



Коју год страну да одаберете у расправи за „Терминатор“ секс-робота или против њега, изгледа да се вец́ све наместило да то буде растуц́а индустрија у свету, са фабрикама које су вец́ отворене у Кини и Јапану и које су спремне да задовоље раст ране глобалне потражње.

Извор: Спутњик

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Драган

08.09.2016 09:32

Вјестацка интелигенција це да унисти људе .Цуди ме да се то вец не догоди.Једном кад масине постану свјесне себе схватице да су људи непотребни и да само униставају планету и ту це поцети крај људске расе .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е?

08.09.2016 10:13

Јел то неко гледао Терминатора

Name

Боске

08.09.2016 09:47

Ма нема везе,битно је да се гути.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неконтам

08.09.2016 10:25

Јестели сигурни да це замјенит само свалерке!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Муња

08.09.2016 13:06

Ништа без швалерке

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИХАИЛО Микиц

08.09.2016 14:12

Природну љубав и сексуални однос измедју мускарца и зене неце моци никада да замјени вјестацка интелегенција коју имају робити. Роботи никада неце моци да имају моц свог лицног самосвјесног расудјивања, да сами могу да размисљају и стварају. То сведоци и њихово име РОБОТ која долази од СРБске реци РОБ, сто знаци зависи не слободни цовјек који не мозе самоунцијативно ниста да ради изван овласцења свога слободно господара!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Поп Зивко

08.09.2016 16:17

Не правим питање,само да се закајкари.

Name

Никола

08.09.2016 19:15

И брате једва цекам да ме ни једна не пита сто сам био недоступан од 16.20 до 16.45.

ОДГОВОРИТЕ