БиХ има скоро три одсто неписмених

БиХ 8. септембар, Међународни дан писмености, дочекује са 2,82 одсто неписменог становништва и 36,2 одсто компјутерски писменог становништва, саопштило је Министарство цивилних послова БиХ позивајући се на податке пописа спроведеног 2013. године.

Босна и Херцеговина 08.09.2016 | 07:31
БиХ има скоро три одсто неписмених
"Да би БиХ била у могућности да прати стандарде ЕУ и савременог света, неопходна је реформа свих нивоа образовања, а како би се обезбедила писменост која не значи само способност читања и писања" истиче се у саопштењу.

Министарство цивилних послова подсећа да се тренутно у БиХ спроводе програми који омогућавају одраслим лицима завршетак основне школе, што треба да доведе до смањења неписмености.

"Треба нагласити и чињеницу да, иако се ради на подизању свести о још присутном проблему неписмености и промовисању програма накнадног стицања основног образовања одраслих, и даље постоји незаинтересованост одређене популације за описмењавање, као што су припадници трећег животног доба и жене домаћице у руралним срединама" констатује се у саопштењу.

Идеја о обележавању Међународног дана писмености појавила се у септембру 1965. године у Техерану, на Светској конференцији министара образовања о теми искорењивања неписмености.

Као дан обележавања одабран је 8. септембар, а Унеско је са обележавањем почео већ следеће, 1966. године.

Ове године Међународни дан писмености обележава се под мотом "Читајући прошлост - пишемо будућност".

Према подацима Унесковог Института за статистику, 757 милиона одраслих људи у свету и даље је неписмено, а две трећине тог броја чине жене.

У неким земљама неписменим се сматра лице које не зна читати или писати, док у другим земљама оно које не зна ни читати ни писати.

У пракси, међутим, преовладава схватање писмености као способности читања, писања и /повремено/ рачунања, комбиновано са дефинисањем писмене особе као оне која је завршила основно образовање.

 Извор: Срна

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Босанац

08.09.2016 06:03

Није тачно - кад погледаш коментаре овдје, има нас барем 50% неписмених и још толико примитивних и некултурних.

ОДГОВОРИТЕ
Name

XY

08.09.2016 06:50

Како са толико фаxова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Талибан

09.09.2016 17:16

Тачно је да је толико неписмених, али изгледа да су сви они на власти.

ОДГОВОРИТЕ