УС опен - Ана Коњух: Сад сам показала шта могу!

Са 16 година стигла је до трећег кола Вимблдона, али пут до врха никада није лак.

Тенис 06.09.2016 | 18:15
УС опен - Ана Коњух: Сад сам показала шта могу!
Ове године Ана Коњух мучила се са повредама – прво су јој леђа стварала проблем, а онда је и искренула скочни зглоб у мечу са Радвањском на Вимблдону и морала је да паузира још месец дана.

Наставила је вредно да ради и коцкице су се склопиле у Њујорку – избацила је полуфиналисткињу Ролан Гароса Кики Бертенс, затим Куруми Нару и Варвару Лепченко, а онда је дочекала да се реваншира Радвањској и са 6:4, 6:4 ушла је у четвртфинале УС опена. Поетска правда.

Млада Дубровчанка забележила је 38 винера и 27 неизнуђених грешака, а њен тренер Јелена Костанић констатовала је да је Ани то најбољи меч у каријери.

“Дефинитивно један од најбољих – пре три-четири недеље Јелена ми је у шали казала да ће бити задовољна четвртфиналом УС опена, па је сад срећна и каже: ’Јесам ти рекла?“, почиње Ана причу за Б92.

Ове године прекинула је сарадњу са дугогодишњим тренером Кристијаном Шнајдером, а Костанићева, некада 32. на WТА листи, преузела је бригу о Ани.

“Кристијан никада није тренирао врхунске играчице, а и с њим сам била од десете године, некако смо се и превише знали. Са друге стране, Јелена је такође била професионална тенисерка и много ми помаже – прошла је кроз иста стања на терену, разуме нерве и притисак, па може и да ми понуди боље савете. Фитнес тренер је остао исти, али сам додала свом тиму физиотерапеута – здравље је најважније и желим увек да будем на 100% могућности“.

Ана спомиње притисак, али на терену делује апсолутно мирно у току меча, а и по његовом завршетку – после тријумфа над Варваром Лепченко у трећој рунди нимало није славила, само је подигла руку и без превише еуфорије пошла ка мрежи.

“Таква сам – истина је да уме некад и да се види када сам живчана на терену, али покушавам већину ствари да задржим за себе. Четврто коло Грен слема први пут у животу јесте велика ствар, то треба доживети, али треба још напредовати и увек гледам ка будућности“, рекла нам је Ана после тог окршаја.

Обећано-испуњено, није се Коњух зауставила на осмини финала, већ је надиграла и четврту тенисерку света.

“Први пут у каријери играла сам на Артур Ешу и очекивала сам да будем нервозна, али уопште нисам била. Ушла сам у меч нормално, знала сам да затворен кров више одговара мени него њој, успела сам да останем фокусирана све време и да искористим прилике, за разлику од Вимблдона, па сам срећна што сам нешто научила из тог дуела. Надам се да ћу наставити овако“.

Један дуел из прошлости сигурно је био од користи у до сада највећој победи у каријери 18-годишње Хрватице.

“Меч са Ли На на Аустралијан опену био ми је први на великом терену – она ми је била један од узора док сам одрастала, цео живот сам је гледала на телевизији, а онда се одједном нашла преко пута ње. Била сам мало нервозна, био је посебан осећај, узела сам свега неколико гемова, али било је то лепо искуство“, каже Ана и истиче значај управо разних искустава које је стицала за две године на WТА туру:

“Играла сам и квалификације на Грен слем турнирима и знам колико је тешко проћи три рунде само да би дошао до главног жреба. Касније сам онда више знала да ценим када улазим директно. Са друге стране, ни ренкинг некад не значи много, свака девојка може да добије сваку. Такође, научила сам више да верујем у себе, а значајно је и искуство на великим теренима – онда ти нећеш пасти психички на 5:5 у трећем сету, него противница“.

Већ пласман у осмину финала био је Анин најбољи Грен слем резултат, а тада смо је питали како ће се частити за највећу ’исплату’ у каријери.

“Недавно сам положила возачки испит и чекам велики резултат да купим аутомобил – биће ’мерцедес’, али сачекаћемо још мало“.

После тријумфа над Радвањском упитали смо Ану да ли је сада време за мерцедес, на шта се она насмејала и рекла:

“Видећемо, размишља се, можда следеће године, да буде нова класа“, каже Хрватица, која је за сада у Њујорку зарадила 450.000 долара.

После велике победе сигурно ће уследити бројне честитке, али у тренутку нашег разговора Ана их још није примила.

“Нисам уопште такла мобилни телефон, изгубио је батерију, сада се пуни, тако да ћу погледати све кад завршим. Имам још масажу да одрадим, док дођем у хотел и погледам поруке... Мало ћу касније на спавање“.

Конференција за медије после победе над Радвањском била је изузетно посећена – уз спонзоре, то је један од изазова који ће Коњух чекати у будућности.

“Навикне се човек на то – ту је агент са мном, имам спонзоре још од раније, видећемо како ћемо даље“, каже Ана опуштено, у свом стилу.

Прецизно, сигурно, паметно, ефектно – Хрватица је доказала себи да је способна за такву партију, врхунску са сваког аспекта.

“Управо то – већ неколико пута рекли су ми да имам потенцијал да будем у врху, али потребно је време да и ти почнеш да верујеш у то. У суштини је то и најважније – да верујеш у себе. Сада сам показала шта могу“, каже Ана и додаје да не размишља много између гемова:

“Нисам неки филозоф на терену, у смислу да анализирам сваки гем и шта се све десило – заборављам шта је било, знам шта треба да урадим у следећем гему и то покушавам“.

Ана је тренутно 92. на WТА листи, али после УС опена напредоваће за четрдесетак места и оствариће нови најбољи пласман (тренутно је то 55. место). Ипак, свесна је да мора још да се усавршава ако жели да оствари снове.

“Није посреди ништа конкретно, али 18 ми је година и нормално је да могу да унапредим сваки сегмент игре. Мислим да нисам лимитирана ни у чему, што је добра ствар, окупила сам нови тим око себе и њима препуштам да виде шта треба. Дефинитивно ми је форхенд мало слабији од бекхенда, затим кретање, да дигнем проценат првог сервиса, али још сам млада, доћи ће све то. Моји снови су наравно велики – желим да освојим Грен слем титулу и да будем број један“.

За крај, питали смо Ану како проводи слободне дане на турниру.

“Обожавам филмове, често идем у биоскоп и овде сам већ четири пута отишла, не волим да будем у соби и да лежим у кревету – гледала сам ’Суициде Сqуад’, новог Борна, затим ’Саусаге Партy’, а нашао се ту и цртаћ – ’Финдинг Дорy’. Идем и у ’шопинг’ на Петој авенији, волим да откривам нове ресторане и да шетам по граду. Увек има дан између мечева, завршим тренинг око подне и онда сам слободна – имам 18 година, волим да радим и друге ствари осим тениса“, закључила је Ана Коњух за Б92.

За пласман у полуфинале и за наставак своје бајке Ана ће се борити за Каролином Плишковом, пет година старијом Чехињом. Како год да се заврши тај меч, Коњух је показала да је пред њом блистава будућност

Тетоважа ФАИТХ

На левом ручном зглобу Ана има истетовирану реч “вера“ на енглеском језику и мали крст поред. Каже, нарадила се за ту тетоважу.

“У питању је била опклада са родитељима пре Аустралијан опена 2013. године. Хтела сам још раније да урадим тетоважу, непрестано сам их наговарала, али ми нису дозвољавали. Онда су ми дали додатни мотив пред тај Мелбурн – ’ако освојиш титулу, можеш да се истетовираш’. Завршило се титулом и отишла сам да се истетовирам чим сам дошла кући. Само су рекли ’немој велику молим те’, то сам их послушала“, рекла је Ана

Ана Коњух (174цм, 65кг)

Освојила је јуниорски Аустралијан и УС опен 2013. године
За сада једину WТА титулу у каријери узела је у Нотингему прошле године
Узори су јој били Роџер Федерер и Ким Клајстерс
Рођена је у Дубровнику, са 11 година преселила се у Загреб, а тренутно је пријављена у Дубаију

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар