СП: Срби - сами себи највећи непријатељи!

Трилер са Ирском завршен поделом плена! Србија квалификације за Мундијал у Русији почела ремијем од 2:2 уузбудљивом окршају са Ирском пред нешто мање од 15.000 људи на стадиону "Рајко Митић".

Фудбал 05.09.2016 | 23:15
СП: Срби - сами себи највећи непријатељи!
Нов селектор, стари проблеми и резултат који најбоље осликава тренутак у којем се српски фудбал налази. Жеља је ту, ту је добрим делом и игра, али ту су и бољке које већ дуго спречавају Србију да се крене напред. На почетку квалификација за Мундијал у Русији 2018. године Орлови су у трилеру са Ирском изборили реми од 2:2  пред нешто више од 15.000 људи на стадиону "Рајко Митић".

Истини за вољу, Србије је вечерас направила корак напред, па може и да жали што селекторски деби Славољуба Муслина није увеличала победом. Међутим, озбиљан фудбал подразумева игру без грешака, а Орловима је требало свега два минута и 21 секунд да гостима поклоне предност која им је од преосталих 88 направила пакао.

Матија Настасић је једну наизглед безазлену лопту ка Шејну Лонгу спором реакцијом претворио у опасну ситуацију на ивици казненог простора, Лука Миливојевић је акцију Ираца пресекао фаулом, а после још једне смушене реакције српске одбране на центаршут из прекида ударац Џефа Хендрика је закачио несрећног Бранислава Ивановића и завршио у мрежи немоћног Предрага Рајковића.

Само два минута и 21 секунд и Србија је већ била у јурњави. Грч са којим Орлови већ дуго играју још јаче је стегао.

Овај пут, међутим, нису се зачули јауци, нису - бар не моментално - ни звиждуци. Нити је Србија запала у панику. Напротив, играла је фудбал. А није било нимало лако на пљуском расквашеном терену, по бусенима који су кочили дриблинге Душана Тадића и продоре Филипа Костића и можда и најпријатнијег изненађења утакмице Антонија Рукавине.

У таквим околностима Ирци су Орлове ограничили на убацивања са бокова, али Александар Митровић вечерас није успевао да се избори са корпулентним штоперима Ирске, па осим две солидне прилика за Филипа Костића нисмо видели много тога пред голом Дарена Рендолфа, иако је лопта све време обигравала око казненог простора гостију.

Са друге стране, две добре интервенције Предрага Рајковића тек да удахну ваздух у плућа саиграча у пољу, изморена константним атацима ка Рендолфовом голу.

И таман када се цела нација вероватно забринула да ће вероватно причати о јефтино примљеним головима и лошем терену - због тога вероватно и прерани звиждуци уочи паузе - рапсодија на почетку другог полувремена! Шта је Муслин Орловима рекао на полувремену можда ни нећемо сазнати, али све оно добро из првог дела игре у наставку је надограђено дозом агресивности каква краси екипе које играју да победе. Сложићемо се сви да последњих година то често није био случај.

Вечерас је игра Србије била дефиниција фудбала каквог желимо, уз све недостатке које морамо да прихватимо. Јер ипак нисмо фудбалска велесила. Међутим, добрим делом вечерашњег меча барем смо се понашали као да јесмо. Храбро, дрско у дуелу, одлучно у нападу, мада  конфузно позади.

Та очигледна жеља да се коначно придобије поверење српске јавности брзо се исплатила. У 62. минуту Тадић је завртео музак једном штоперу и лопту оставио Филипу Костићу коме није било тешко да поравна резултат. Већ у 69. минуту одлична акција Филипа Младеновића - такође заслужио све похвале - и Костића, овај други је паметно пао и изнудио пенал са ког је Тадић преокренуо резултат на 2:1.

Штета само што четири минута касније, после снажног шута Младеновића и несигурне реакције Рендолфа, ударац резервисте Андрије Павловића није завршио на пречки. Да је ишао који центиметар ниже био би то крај.

Овако, могли смо још једном да се уверимо да смо сами себи највећи противници.

Период апсолутне доминације Орлова наједном је прекинут, Србија је дозволила Ирској да је набије у шеснаестерац, а у таквим ситуацијама острвљани се много боље сналазе. Неколико најавних напада нису нас пробудила, па је после Дарил Марфи у 80. минуту још једном казнио потпуно одсуство система у последњој линији.

У самом финишу Бранислав Ивановић је имао зицер за ново вођство, Рендолф је одбранио, Србија је морала да се задовољи бодом. Али је заслужила да мало већу подршку уочи октобарских сусрета са Молдавијом и Аустријом.

СРБИЈА - ИРСКА 2:2 (0:1)
/Костић 62, Тадић 69 - Хендрик 3, Марфи 80/
Стадион: Рајко Митић; Судија: Виктор Касаи;

Србија (3-4-2-1):  Рајковић - Ивановић, Настасић, Вуковић - Рукавина, Гудељ, Миливојевић, Младеновић (од 77. Д. Тошић) - Костић (од 82. Катаи), Тадић - Митровић (од 59. Павловић).

РЕП. ИРСКА (4-4-2): Рендолф - Колеман, О'Шеј, Кио, Ворд (од 70. Квин) - Хендрик (од 76 Марфи), Брејди, Вилан, Меклин - Лонг (од 90. Кларк), Волтерс.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

БГ

05.09.2016 22:37

Толики Београд а репрезентацију прати мање од 15 000 ??? Пропаст.

ОДГОВОРИТЕ