Анализа - УС опен: Новаково оружје које се не спомиње...!

Биће да се Новак Ђоковић ужелео тениса...

Тенис 05.09.2016 | 18:45
Анализа - УС опен: Новаково оружје које се не спомиње...!
Од уторка до недеље провео је непуних пола сата играјући званичне мечеве, али у дуелу с Кајлом Едмундом није било ни трага ’зарђалости’.

Напротив, Новак је показао апсолутно све што поседује у свом богатом репертоару – бекхендом је држао темпо, погађао пасинге и дроп шотове, одиграо је два дивна лоба, а шлаг на торти била је игра на мрежи на којој је освојио 17 од 18 поена.

Од старта је Ђоковић ударао лопту средином рекета и фино диктирао ритам – у првих десетак минута поткрала се још понека грешка јер је тражио праву дубину, али када ју је пронашао, почео је да меље Едмунда.

Тако је било све до вођства од 2:0 у трећем сету, онда је уследило мало опуштање, Едмунд се накратко размахао, али већих проблема није било – 6:2, 6:1, 6:4 за сат и 55 минута игре.

Више од свих ефектних потеза радује Ђоковићево добро расположење на терену, веза та два значајна је, али није увек нужна, и било је лепо видети Новака да се поново смеје у току меча.

Једина замерка могла би се пронаћи у броју дуплих грешака – чак седам, ружно изгледа. Ипак, ко је гледао меч, зна да је само једна дошла у важном тренутку (у првом сету на 30:30) и да ниједна није завршила ’килаво’ у мрежи, већ су дупле биле последица тактичког опредељења да се ризикује на другом сервису, а то се много чешће исплаћивало.

После меча питао сам Новака зашто не користи ’кик’ на други сервис тако често као раније, а други сервис један је од сегмената игре који га одваја од других.

“Користим га у зависности од тога ко је преко пута мреже – примера ради, сада Кајл није улазио у терен, већ је чекао мало иза основне линије. Чекао је тај кик на бекхенд, онда воли да се извуче, па сам се трудио да мењам углове, да не зна где ће ићи ни први ни други сервис“, каже Новак и додаје:

“Волим на другом сервису доста да варирам, понекад су то дупле грешке и то је у реду, али то је генерално рецепт који ми је користио у последњих четири-пет година. То је једно од мојих већих оружја о којима се не говори много, мислим да њима доста одузимам и времена и простора противнику за напад“.

“Како вежбаш други сервис?“, питао сам га неспретно, ипак сам већ 15 сати био на комплексу (знам, знам, ко објашњава, тај се правда...), а Новак није пропустио прилику да се нашали:

“Обично узмем лопте и сервирам“, насмејао се и у цугу наставио, јер је наравно разумео шта сам заправо желео да упитам, “Тренирао се први или други сервис, не остајем више од два-три сервиса у истом углу, углавном мењам – не могу да сервирам као Изнер или Цонга, немам ту снагу у техници, али покушавам да користим прецизност и да себи омогућим лакшу другу лопту, то је моја игра“.

А следећи супарник биће му управо Жо-Вилфред Цонга, који у Њујорку игра несвојствено без већих осцилација и пласманом у четвртфинале изједначио је свој најбољи резултат на УС опену (2011, 2015).

“Дозволио је само неколико брејкова на целом турниру и то је његово највеће оружје – ако има висок проценат првог сервиса, аутоматски се боље креће и боље се намешта на лопту, форхендом постаје врло агресиван, буквално после прве или друге лопте излази на мрежу. Знам да је играч који воли да дигне енергију у публици, то га мотивише. Играћемо увече, услови су тада спорији и лопте теже, не одскачу толико, а то ми се допада“, анализира Новак игру француског тенисера, којег је савладао 11 пута у последњих 12 окршаја.

Миомир Кецмановић стартовао је победом, мада ни сâм није задовољан својом игром – јесте био превише пасиван и на моменте нервозан (“ништа не иде“), али основно је да ниједног тренутка није одустајао, што му се раније дешавало.

Део заслуга за то припада и доктору Игору Четојевићу, који је 2011. године био део тима Новака Ђоковића, а који већ неко време ради са 17-годишњим српским тенисером. Приметили смо да је Миомир смршао, што нам је брзо и потврдио – скоро шест килограма.

“Избацио сам доста ствари из исхране – глутен наравно, затим и млеко, не узимам ни лактозу. Требало је времена да све то почне да даје резултат и сада се осећам боље – лакше ми је да играм, лакше се крећем. Више ми уопште није ’тешко’ у стомаку после јела, могу одмах да идем да играм и да се добро осећам на терену“, каже Кецмановић.

Иако је пети носилац, наш тенисер не осећа нарочит притисак, јер је усмерен на будућност.

“Схватам да још нисмо дошли до онога што желим да урадим касније, ово је само јуниорски турнир – наравно да ћу дати све од себе, али амбиције су везане за сениорски ниво.“

Питали смо и Миомира како је играти са новим правилом ’сата за сервис’ – по завршетку поена сат има отклон од две-три секунде, а затим на семафору креће 20 секунди током којих играч треба да сервира. Јуниорски турнир представља пробу за увођење нечег сличног и на највиши ниво, али Кецмановић нам открива да примена ипак још није стриктна.

“Мало ме нервира, искрено, неко ти одбројава... Ако играм 40 удараца, треба за десет секунди да се нацртам на линији? Мало нема смисла, али позитивно је што можеш да видиш колико још имаш времена. У суштини нема разлике, и до сада је било исто време, а и судија нам је пре меча рекао: ’Трудите се да одсервирате пре нуле, али ја могу и не морам да вам дам опомену’. И даље постоји простор за толерисање које секунде више“, објашњава Кецмановић.

Вознијацки је наставила свој низ, каква би иронија била да сада као 74. на свету освоји Слем, али то је још далеко, Кербер је све ближа финалу и сигурном ’броју’ један, а Севастова је била завршила каријеру, па се ето вратила и сада је у четвртфиналу УС опена...

Цртице из Њујорка

- Гулбис, Јелена Остапенко, Кристапс Порзингис, ти – сви сте колоритне личности. Шта је то са Летонцима, сви сте шармантни? Тако је гласило питање постављено Анастасији Севастовој. “У Летонији када изгубите, сви кажу: ’Толико си лош’, а када победите онда је: ’Толико си добар’. Не знам зашто смо такви, можда зато што живимо до велике земље Русије, а ми смо мали. Срчани смо, борбени и увек дајемо све од себе“. Звучи ми овде нешто познато...

- Излазим из тоалета, пролазим поред човека... Да ли је или није? Откуд он? А опет, нисам луд, видео сам га милион пута. Јесте, био је то Раул Гонсалес Бланко – замолило сам га за два минута времена, био је врло љубазан, али је одбио. Дошао је да бодри Рафаела Надала, био је врло страствен, што нарочито ценим код тих славних који дођу и заправо гледају тенис, али није му донео срећу.

- Лука Пуј каже да му је победа над Ђоковићем у сету који су играли на тренингу пред Вимблдон дала самопоуздање. “Не знам о чему говори – колико се ја сећам, победио сам у тај брејку“, рекао је Новак уз широк осмех и додао да се шали.

- На данашњи дан: Године 1959. на УС опену дебитовао је Артур Еш и изгубио је од 21-годишњег Рода Лејвера; У борби тинејџерки пре 1999. тада 17-годишња Серена Вилијамс савладала је годину дана млађу Ким Клајстерс у трећем колу са 4:6, 6:2, 7:5; Године 1993. Матс Виландер победио је Микаела Пернфорса у мечу који је завршен у 2.26 ујутру, што је и до данас најкасније завршен меч на УС опену. После су Швеђанина питали да ли је икада играо до тако касно, а он је одговорио: “Играо шта?“

- Како дани пролазе, лакше је утврдити неке навике у ресторану за играче – Нишикори је сада јео неко тесто налик на пирошку, Монфис је уживао у пасти, а Пјотра Вознијацког већ неколико пута виђам са сладоледом – провео је Каролинин отац и неколико минута у разговору са Марјаном Вајдом, на чијем менију је био суши.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар