Српска: Ни цвјећарима баш не цвјетају руже

Због беспарице за већину Бањалучана куповина цвијећа постала је луксуз, па цвјећари кажу да им више не цвјетају руже када је посао у питању, чак ни за празнике.

Република Српска 05.09.2016 | 16:07
Српска: Ни цвјећарима баш не цвјетају руже
И када се пазари, углавном су то скромнији букетићи, или понекад ружа, а цвијеће се све мање купује као знак пажње иако многе Бањалучанке кажу да нема љепшег поклона.

Јагода Добровољски из цвјећаре "Ирис" каже да је у односу на прошле године продаја цвијећа лошија.

"Некако крпимо рупе, и не може се нешто баш пуно зарадити јер се једва извуче плата. Ружно је рећи, али је реална чињеница да куповина цвијећа или вијенаца за гробље сваку цвјећару мало извуче када је посао у питању. Знатно мање се купују букети за поклон, а више купци долазе по сузе за гробље", нагласила је Добровољски.

И њене колеге цвјећери, мада нису хтјели да говоре пуним именима, кажу да се једна ружа или гербер купују као знак пажње и за рођендане, а све мање букети. Ипак да и даље међу Бањалучанима има понеки џентлмен са ружама у рукама, потврдила је Јагода Добровољски.

"Имам једну муштерију која једном мјесечно дође и купи својој жени велику корпу цвијећа, чисто да је изненади, што је јако лијепо", рекла је ова цвјећарка.

У мањим цвјећарама су нам казали да они ријетко раде аранжмане за свадбе јер се за то ангажују веће цвјећаре, али да понекад неко наручи бидермајер.

"И Дан жена, 8. март, не увећа нам нешто пословање јер има све више уличних трговаца који тада продају цвијеће. Они на Тргу Крајине закупе тезгу на дан- два и зараде за дуже вријема, а ми смо доведени у ситуацију да размишљамо о затварању цвјећаре", казала је једна продавачица у цвјећари.

Из Градске управе су потврдили како је на подручју града регистрована 51 цвјећара, те да је једна нова отворена од почетка године, а четири су затворене.

(Независне новине)

Коментари / 0

Оставите коментар