Рјеђе улазе у бизнис, али и из њега излазе

У Републици Српској је током првих шест мјесеци ове године забиљежен благи пад броја новоотворених фирми и предузетничких радњи у односу на исти период лани, али је и број дерегистрованих пореских обвезника знатно смањен.

Република Српска 05.09.2016 | 16:00
Рјеђе улазе у бизнис, али и из њега излазе
Тешки услови пословања главни су разлог због којег се становници Српске тешко одлучују на покретање сопственог бизниса. С друге стране, фирме муку муче са неликвидношћу због које газде неријетко одлучују и да ставе катанац на браву.

Подаци Пореске управе Републике Српске показују да је број регистрованих пореских обвезника у периоду од јануара до краја јуна ове године нешто мањи у односу на исти период лани.

"У првој половини ове године у Српској су отворене 793 фирме и 1.499 предузетничких радњи, док је у истом периоду лани регистрована 801 фирма и 1.696 занатских радњи", кажу у Пореској управи Српске.

Највећи број новоотворених фирми забиљежен је у највећем граду Српске, гдје је за шест мјесеци регистровано 387 фирми и 631 предузетничка радња. На подручју Добоја у истом периоду отворено је 107 фирми и 194 занатске радње, у Бијељини 78 фирми и 185 предузетничких радњи, док је на у Приједору са радом почело 50 предузећа и 159 малих предузетничких радњи.

Тренд смањења броја отворених фирми пратио је и мањи број затворених радњи. Тако су током првих шест мјесеци одјављена 32 предузећа и 265 предузетничких радњи, док је у истом периоду лани са радом престало 106 фирми и 647 занатских радњи.

Предсједник Подручне привредне коморе Бањалука Горан Рачић каже да је број отворених привредних субјеката на задовољавајућем нивоу.

"Тржиште диктира судбину фирми. Ријеч је о чишћењу тржишта, јер они који лоше послују одлазе у стечај или ликвидацију и вјерујем да ће у наредном периоду бити присутно све мање дерегистрованих фирми, јер на тржишту остају здраве фирме", каже Рачић и додаје да се из године у годину усвајају закони који подстичу привредну активност, али да је привреди потребан значајнији замајац.

Предсједник Занатско-предузетничке коморе Републике Српске Лазо Шешић каже да су економска криза и одлив квалификоване радне снаге довели до пада броја отворених занатских радњи.

"Морамо спријечити да нам млади и перспективни радници одлазе трбухом за крухом. Држава се мора постарати да им обезбиједи стипендије и да им понуди посао у малим радионицама и фирмама", каже Шешић и наглашава да је привредни амбијент у коме послују занатлије знатно бољи у односу на претходне године, јер им је одобрен захтјев за дефискализацију.

(Глас Српске)

Коментари / 0

Оставите коментар