УС опен: Какво вече Француза! Цонга и Монфис прошли, Пуи шокирао Надала!

Француски тенисер Гаел Монфис први је четвртфиналиста овогодишњег УС опена, после лаке победе над Маркосом Багдатисом. Потом се и Жо-Вилфред Цонга пласирао у четвртфинале. Лука Пуј забележио је победу каријере елиминисавши Рафаела Надала у четвртом колу УС опена!

Тенис 05.09.2016 | 09:15
УС опен: Какво вече Француза! Цонга и Монфис прошли, Пуи шокирао Надала!
Монфис је одиграо још један одличан меч у Њујорку и славио резултатом 6:3, 6:2, 6:3, после два сата игре.

Тренутно 12. играч на АТП листи тако је поновио успех са Аустралијан опен у јануару када је дошао међу осам најбољих, уједно остваривши најбољи пласман на последњем Гренд слему, јер је као 2010. и 2014. ушао у четвртфинале.

Он је у шестом гему направио једини брејк у првом сету и лако га привео крају, а када Кипранин вратио брејк за 1:1 у другом, очекивала се већа борба.

Међутим, уследила је серија Француза и рутински завршетак меча.

Потом се и Жо-Вилфред Цонга пласирао у четвртфинале Отвореног првенства САД.

Цонга је у четвртом колу победио домаћег тенисера Џека Сока, после одличног меча у четири сета – 6:3, 6:3, 6:7 (7-9), 6:2.

Лука Пуј забележио је победу каријере елиминисавши Рафаела Надала у четвртом колу УС опена!

Пуј је одиграо фантастичан меч против петог тенисера света и потпуно заслужено славио у пет сетова, после више од четири сата игре – 6:1, 2:6, 6:4, 3:6, 7:6 (8-6).

На другом узастопном Грен слему играће у четвртфиналу, али је његов тријумф над Рафом још импресивнији јер је у Њујорку добио трећи узастопни маратон од пет сетова.

Такође, био је изузетно храбар када је то било најпотребније, пошто је у одлучујућем делу надокнадио брејк заостатка, а онда се вратио у тај брејку када је пропустио три меч лопте. На крају, агресивна игра му се исплатила, забележио је 59 винера и 51 неизнуђену грешку, док је Надал такође био у 'плусу' (52:41).

С друге стране, Надал је поново прерано завршио наступ на неком од четири највећа турнира – до трећег кола стигао је и прошле сезоне на УС опену, као и на овогодишњем Ролан Гаросу када је морао да преда, а последњи пут у четвртфиналу Гренд слема нашао се у Паризу 2015.

Пуј је заокружио фантастичан дан француских играча и за своје прво полуфинале ће се борити са сународником Гаелом Монфисом, који је декласирао Маркоса Багдатиса са 6:3, 6:2, 6:3.

Први сет почео је баш онако како је Француз пожелео – играо је агресивно и имао изузетну дубину удараца, а Надал је нешто спорије кренуо. Направио је брејк већ на старту и после тешког гема отишао на 3:0. Сервис га је одлично служио, па до краја сета није дозволио ривалу брејк шансу. У шестом гему поново је одузео сервис Рафи фантастичним поеном из бекхенда, а онда реализовао другу сет лопту за 1-0.

Наставио је у истом ритму и почетком другог дела игре – погодио је три сервиса и брзо дошао до 40:0, али га је онда коштао један ноншалантан ударац. Испустио је вођство и дозволио Надалу да направи брејк. Пети гем био је одлучујучи јер је Пуј константно притискао, имао чак четири шансе да се резултатски врати, али није успео. Ту је био крај сета јер је Рафа искористио индиспонираност ривала и добио други сет.

Квалитет тениса у тим тренуцима био је веома висок, видели смо неколико изузетних поена, како са основне линије, тако и када су играчи излазили на мрежу. Ситуација се још једном окренула – Француз је одмах одузео сервис и консантно мучио 'Бика са Маљорке' у сервис гемовима. Надал је преживео један маратонски гем, а онда се изборио за брејк шансу код 2:1. Није је искористио, Лука је подигао ниво игре и дошао на сет до сензације.

Тада је почео да осећа притисак, проценат сервиса му је опао, али је се и поред тога држао до средине. Испоставиће се, кључни гем читавог меча био је пети, јер је Шпанац одсервирао две везане дупле грешке за 0:30. Уследио је слаб ритерн, а онда још три поена Рафе и изједначење. Надал је већ у следећем гему повео је 4:2 и када су сви очекивали преокрет, почео је мало да срља. Пуј је вратио брејк, али се истрошио и дозволио да поново поклекне – 4:6.

Тада је веома важна постала чињеница и да је Пуј одиграо два маратонска меча у пет сетова један за другим, што је разлог све већег броја грешака. Момак из Манакора играо је довољно агресивно и на почетку одлучујућег сета направио брејк. Опет се дошло до оног тренутка када су сви већ видели тријумф Надала, али нас је 22-годишњак са севера Француске по ко зна који пут одушевио. Искористио је неколико лоших одлука ривала и неком новом енергијом вратио брејк за 4:4.

У следећем гему спасао је једну брејк шансу и нешто касније се отишло у тај брејк, што је био и најпоштенији крај овако квалитетног меча. Драма је достигла врхунац након почетне размене брејкова, па је Пуј погодио бекхенд паралелу и повео 4:1. Одржавао је предност, а Надал је за центиметар промашио форхенд паралелу и убрзо је Француз стигао до три везане меч лопте. Прве две је Шпанац спасао агресивном игром, да би код треће Француз пожурио и избацио форхенд у аут. Уследила је промена страна и поен који дефинише Надала после повреде. Имао је зицер на мрежи и форхенд који обично и жмурећи погађа, али га је закуцао у мрежу. Четврту меч лопту Пуј није прокоцкао – агресивно је градио поен форхендима и винером по паралели заокружио најлепше вече у животу.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар