Референдум - доказ дисфункционалности БиХ

Загреб је крив за погоршање односа са Београдом, а референдум у Српској доказ је дисфункционалности БиХ, каже Џејмс Кер Линдзи, британски експерт за Балкан.

Босна и Херцеговина 04.09.2016 | 21:49
Референдум - доказ дисфункционалности БиХ
Односи Србије и Хрватске чине се најзатегнутијим у последњих 20 година и док нетрпељивост из Загреба многи приписују агресивној изборној кампањи, професор Лондонске школе економије страхује да ће тензије наставити да расту.

"Веома сам разочаран и забринут односима Србије и Хрватске у последњих годину и по дана јер се једно време чинило да две државе коначно граде позитиван пут. Према мом мишљењу, бреме кривице пада на Загреб. Откако се Хрватска придружила Европској унији, дошло је до значајног пораста национализма у земљи.

Чињеница да Загреб сада покушава да поремети пут Србије ка ЕУ је посебно несретан развој догађаја. Нажалост, сама Европска унија учиниће врло мало поводом тога јер у овом тренутку има и више него довољно унутрашњих проблема", каже Кер Линдзи.

На питање како ће најављени референдум у Републици Српској утицати на односе Београда и Бањалуке, али и Запада и Истока према овом делу Европе, Кер Линдзи каже да је у питању одлична прилика за Милорада Додика да стекне додатне поене.

"Криза око референдума само је још један доказ дубоке подељености Босне. Никада није смело да се дозволи да такво питање постане извор будућих тензија између заједница. Наравно, разумем због чега доста Бошњака сматра да је Дан републике неукусна церемонија и прослава. Ипак, да ли је заиста било мудро инсистирати на овом питању када постоји много већих проблема? Гледајући унапред, нисам сигуран на који начин би ово тренутно могло да се реши. Додик делује одлучно у намери да спроведе референдум".

Поред свега, наглашава наш саговорник, халабука око референдума показује да Босна и Херцеговина остаје изузетно дисфункционална држава, те да делује да ниједна од заједница нема реалну жељу да такво стање поправи.

Коментаришући запаљиве изјаве Бакира Изетбеговића о нападу на премијера Александра Вучића прошле године у Сребреници, Кер Линдзи истиче да то "није неуобичајено".

"Тврдње те врсте обично и долазе након таквих инцидената, али не бих да коментаришем ништа без опипљивих доказа".

Још један узрок нестабилности на Балкану је и ситуација на Косову.

" Пре неколико година изгледало је да Србија и Косово праве осетан напредак у нормализацији односа. Сада постоје озбиљне бриге о томе куда тај процес иде. Много споразума није спроведено у дело", закључује професор.

Извор: Блиц

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

цудно

04.09.2016 17:45

Коментирусици изјаве Бакира цовјек нема коментар. А ста је са Додиковим увредама свакодневно? А да то га нисте питали!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мф

04.09.2016 18:21

Твој Бакир је хиљаду пута гори од Додика

Name

Ре Мф

04.09.2016 21:54

Оба су исти. Свако од њих гледа да утрпа сто висе у своју гу.ицу. Оба ентитета као и дрзава це боље функциониста без њих. Све док они буду на целу, бице лоса и напета ситуација.

Name

фф

04.09.2016 18:01

Ето открио си топлу воду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Логик

04.09.2016 18:18

Заборавио си Сесеља прдлозити за нобелову награду за мир

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сарајевско-Романијски Корпус ВРС

04.09.2016 18:19

Све сте ви Енглези закували још 1918. маму вам вашу хоштаплерску...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Андјеомм

04.09.2016 18:27

Конацно и Енглези виде да је оваква Босна неодрзива.Неце висе да се бакцу са нама имају они својих брига.Према томе Бакир це полако као и његов тајко да развали Босну коју су му поклонили странци.Босна је била готова јос 1991 само Изетбеговицима то нико није рекао.Ово је све било гратис да покусају да буду нормални али дјаба.Сви на референдум па цемо послије другације да разговарамо са Бакиром и његовим сателитима јер послије 1 референдума долазе остали референдуми свима је то јасно .Наравно само Бакиру није.Наравно да оцекујем неслагање са овим мојим ставом и пљување да је Милорад Додик председник РС лопов и да је све покрао али молим да се коментари усреде на тему коју је професор изрекао.А за лоповлуке цемо када то буде тема..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сепаратиста

04.09.2016 18:56

Додик је тема и ако неко скочи са зграде и убије се, ако крава отели двоје телади, ако је малољетница остала трудна, ако је неки доктор добио понуду у Њемацкој за 4000€ па запалио одавде. Додиком се лијече сви комплекси и фрустрације. Оно буде ти дан као да си устао на лијеву ногу па свратиш овде и оплетес по Додику и миран.

Name

ре андзеом

04.09.2016 19:24

Ти си незналица,,,босна је кроз историју презивјела окупацију великих сила,,данас је независна и суверена дрзава и на твоју залост тако це и остати јер је много висе људи за босну а не некакав распад који ти споњес,,цовјеце процитај коју књигу остави се романа,, блек стена је измисљен лик и не постоји као сто не постоји могуцнос за распад босне,,лаку ноц

Name

За овог горе

04.09.2016 19:55

Дрзи се ти стрипова а мани историју.

Name

Ортаци

04.09.2016 19:23

Мислим да се Изетбеговиц понаса исто као Ероган.Бар се по његовим иступима то мозе видјети.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

04.09.2016 19:48

Све си лијепо написао само си једно изоставио.оваква Босна је настала у Дејтону и Дејтон је рекао два дијела Мф и РС 51%:49%Па да ти објасним струцнаце један референдум це се одрзати у РС На 49%а не на како ти зелис цјеловитој Босни.Јер једном је тако било 1992 и знамо да је гос.Радован молио Алију да непрегладава Српски народ али сте били глуви.И било је ста је било сада је доста и тога Дејтона СВИ НА РЕФЕРЕНДУМ И ЦАО БОСНО ко је воли немора далеко да путује све је близу.Мени се згадила а вјерујем и све и једном Српском и другом ГРАДЈАНИНУ.Па некидан Рамиз Салкиц прима у Бањалуци Зелене Беретке а ви цвијеце у контејнер бацате када јадни родитељи донесу у Сарајево када је помен у Добровољацкој улици СРАМИТЕ СЕ .Јели то политика помирења.Вуциц вам даје помоц за Сребреницу и онда је добар да би га послије напали да га убијете багро једно.Оградите се од тих који вас томе уце.25 година исто стамите се.СДА од рата влада у РС је промијењено бар су били СДС па Пдп СНСД а код вас сМо Изетбеговици. .

Name

Ци

04.09.2016 20:10

Људи смирите се 9 јануар остаце дан РС ниста се неце знацајно доводити ама људи избори а тад једозвољено да се обецава лазе обецања остварења мала

Name

нико_битан

04.09.2016 20:59

Интересантно , срби против свију хахаа а ста цес све по старом и никако другације ајд пукло куд пуко и бит це сто мора и бити

Name

Ре на Ре

04.09.2016 21:24

И мени и мени кад је год неко помене одмах би поврацо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

који вам је К

05.09.2016 05:45

О какој суверености писете Ста је сад са Босњацима.. 90_ ти година хоце да се одвоје од југе..па добро.. Ста сад хоце да натјерају србе да немају право на своје опредељење...исто и срби имају право као своји на своме да одлуцују ста хоце..не треба да вредја то никога..исто тако мислим да и Босњаци могу ста хоце..то је њихов избор.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Онај који гоогле

05.09.2016 11:29

Да би се неко схватио ста казе, треба видјети ко је и ста је. Онда на Гоогле укуцас име дотицног господина , који је 4 маја ове године сасвим другације говорио. Издвајам поцетну реценицу која гласи: Џејмс Кер-Линдзи (Јамес Кер-Линдсаy), британски експерт за југоисточну Европу угледног Европског института "Лондон Сцхоол оф Ецономицс", изјавио је у интервјуу за "Аваз" да политичари у БиХ не смију дозволити да тензије расту на нечему што је свакако осуђено на пропаст, а то је, како каже, неко имагинарно отцјепљење РС или било којег другог дијела БиХ. - Сее море ат:

ОДГОВОРИТЕ
Name

роуззз

05.09.2016 14:28

БиХ ЈЕ ПРОИЗВОД ПРАВНОГ НАСИЉА, ГДЈЕ СЕ НЕСТО ЗЕЛИ СИЛОМ ПОСТИЦИ А НЕ РЕАЛНОСЦУ И ЗАТО СЕ И ДЕСАВА реферндум, И БИЦЕ ГА ЈОС И ТРЕБА ЈЕР СРБИМА У БИХ, ускрацују се основна људска права и дискриминису се за разлику од БОСЊАКА И ХРВАТА.......Таква земља за србе нетреба да постоји.

ОДГОВОРИТЕ