Анализа и најава - Квалификације за СП 2018.: Битка за Русију!

Испред нас је нови квалификациони циклус, 13 месеци током којих ће се 55 европских репрезентација борити за 13 места УЕФА на Светском првенству 2018. године.

Фудбал 04.09.2016 | 15:00
Анализа и најава - Квалификације за СП 2018.: Битка за Русију!
Домаћин следећег Мундијала је Русија, која је као организатор аутоматски обезбедила учешће, а остали тимови ће се надметати кроз девет група.

Победници група ће се пласирати директно на СП, а придружиће им се још четири селекције које добију двомече баража у којем ће учествовати осам другопласираних тимова. Сви учесници биће познати 14. новембра 2017.

Као што смо већ навикли, и наша репрезентација ће се борити за завршни турнир. Србија је у Групи Д са Велсом, Аустријом, Ирском, Молдавијом и Грузијом.

Већ годинама српски фудбалери не успевају да прођу квалификације, у овом веку су учествовали само на два, у оба случаја то су били Мундијали, 2006. и 2010.

Једина новина у овим квалификацијама у односу на претходне су два нова учесника, Гибралтар, који је дебитовао у борби за ЕУРО 2016. претходних година, те самопроглашена Република Косово, која је мимо статута добила чланство у УЕФА, а потом и ФИФА.

Група А: Холандија, Француска, Шведска, Бугарска, Белорусија, Луксембург

Времена се мењају, генерације смењују, тако да после доста времена Холандија више није селекција од које се стрепи у фудбалу. "Орање" пролази кроз тежак период транзиције која је лоше почела након Мундијала 2014. Дебакл у квалификацијама за ЕУРО 2016. најавио је тешке године за “лале”, а припремни мечеви овог лета су показали да им неће бити лако ни у борби за Русију.

Због тога је апсолутни фаворит групе вицешампион Европе Француска, тим који би у наредним годинама тек требало да достигне врхунац и на СП 2018. се бори за титулу.

Предвођени најскупљим фудбалером свих времена Полом Погом, уз неколико изузетно талентованих играча, међу којима се пре свих истиче можда човек који би могао да обори Погбин рекорд Антоан Гризман, "триколори" би, ако не буде неочекиваних момената, требало да се "прошетају" до Русије.

Тако би најзанимљивија борба у овој групи требало да буде битка за другу позицију и бараж, а Холандија се ни ту неће тако лако изборити, јер Шведска и Бугарска свакако нису тимови који се смеју потценити, иако и они имају више проблема него адута.

Ту се пре свега мисли на Швеђане који су остали без свог дугогодишњег вође Златана Ибрахимовића. У трећем плану ће бити Белорусија и Луксембург, иако тим са истока Европе зна да буде веома незгодан ривал, посебно на свом терену.

Група Б: Португал, Швајцарска, Мађарска, Фарска Острва, Летонија, Андора

Логично, фаворит број 1 је актуелни првак Европе Португал, предвођен једним од најбољих играча свих времена Кристијаном Роналдом. Успех у Француској би требало додатно да утиче на самопоуздање Португалаца који нису одушевили блиставом игром на ЕУРО, али су показали да знају да побеђују.

То их је пре Француске годинама красило управо у квалификацијама за велика такмичења, па ни сада не би требало да оману, без обзира што ће свакако као и увек ту бити доста осцилација.

Међутим, на терену им сигурно неће бити лако јер су у групи још два, и то прилично добра, учесника протеклог ЕП. Швајцарци имају доста талента у својој екипи, који би могао да "експлодира" и донесе можда и неки неочекивани резултат. Мађарска је одушевила у ФР током јуна, посебно у мечу управо са Португалом када су три пута водили, али на крају нису успели да славе.

Фарска Острва, Летонија и Андора су потпуни аутсајдери, па је логично очекивати борбу раније поменутог трија за прва два места, пре свега Швајцарске и Мађарске за бараж, наравно, под претпоставком да је Португал већ виђен као директан путник у Русију.

Група Ц: Немачка, Чешка, Северна Ирска, Норвешка, Азербејџан, Сан Марино

Све је јасно, Немци су фаворити без трунке сумње. Нису се прославили на ЕП, али и даље имају једну од најбољих селекција на свету.

Одлазак Бастијана Швајнштајгера неће превише пореметити тим Јоакима Лева, који ће можда временом више шансе давати млађим адутима, а главно питање је ко ће му предводити напад, јер је то био највећи проблем у Француској.

Одређена "подешавања" и "шминка" би требало да врате "Елф" на очекивани ниво и лаган пут ка Русији где ће бранити трофеј освојен у Бразилу пре две године.

Тешко је рећи да ће имати неког “главног” ривала, Чеси су били на ЕП али нису одушевили, Северни Ирци су великом борбеношћу и дисциплином привукли доста симпатија, али тешко је очекивати да могу поновити сличан подвиг.

Норвешка је далеко и од тог нивоа, али Скандинавци често знају да изненаде. Азербејџан ће покушати да на свом терену загорча живот неком од фаворита, док се од Сан Марина не очекује апсолутно ништа.

Група Д: Велс, Аустрија, Србија, Ирска, Молдавија, Грузија

Србија. Волимо је, обожавамо, навијамо, чекамо, бринемо, стрепимо, често се разочарамо. Сувише често. Следи нови круг. Ништа лакши него раније. Ниједан ривал није апсолутни аутсајдер, чак и најслабији тимови по рангу Молдавија и Грузија нису наивни.

Поред тога, конкуренција за пут у Русију је жестока, иако ту нема неке елитне селекције, Велс, Аустрија и Ирска су тимови у најмању руку у рангу са Србијом, а према резултатима прошлих година и далеко изнад.

Шта рећи о Велшанима који су на ЕП овог лета савладали Белгију 3:1 и играли полуфинале, или за Аустријанце који су глатко освојили своју групу у прошлим квалифиацијама. Ирци можда по именима нису Енглези, али по резултату су свакако велика претња.

Године разочарања учиниле су да навијаче апсолутно незаинтересованим за још један "нови почетак" са новим селектором. Тим "Орлова" је пун европских звезда, али су нас одавно научили да то ништа не значи.

Наравно, пратићемо, бодрити, надати се, али с обзром да су нас одавно разочарали, очекивања нису велика. Тако да "Орлови" могу само да пријатно изненаде.

Група Е: Румунија, Данска, Пољска, Црна Гора, Јерменија, Казахстан

Још једна група без изразитог фаворита у којој су четири селекције равноправни кандидати за прва два места, а у којој и преостала два тима могу да направе доста пометње.

На папиру најквалитетнија селекција је свакако Пољска, учесник претходног ЕП има сјајан нападачки тандем Роберт Левандовски-Аркадијуш Милик уз још неколико изузетно талентованих играча иза њих.

Данска би са Ериксеном, Хејбјергом, Корнелијусом, Фишером, Кјаером, Вестергардом требало да им буде уз раме, али често су Скандинавци знали да закажу и разочарају.

Румуни су такође били на ЕП, били чврст орах, али нису ни одушевили. Највећа непознаница је Црна Гора, има доста успона и падова током година, као и Србији тек јако име зна да извуче максимум из тима, па је тешко прогнозирати шта може екипа Љубише Тумбаковића.

Јерменија и Казахстан овде имају статусе “аутсајдера”, али ми најбоље знамо колико су ове селекције “безопасне”, посебно на свом терену.

Група Ф: Енглеска, Словачка, Шкотска, Словенија, Литванија, Малта

Енглези крећу испочетка. Нови селектор значи и нови систем. Сем Олердајс има довољно искуства и ауторитета да се носи са звездама из Премијер лиге које су у Француској најавиле боље дане, а онда су опет разочарале у кључном тренутку.

Неће ту бити много промена, гро тима је исти из Француске, али Олердајс сигурно има другачије виђење од Роја Хоџсона. Пре свега треба очекивати ротације у одбрани и везном реду, док је за напад све јасно, Хари Кејн је прва опција, главна подршка на терену ће му бити капитен Вејн Руни, док ће други адут пред голом бити Џејми Варди.

Конкуренција на папиру није баш најопаснија, а главни такмац за прво место требало би да буде незгодна Словачка. Пре нешто више од два месеца су ремизирали са "Гордим Албионом" на ЕП, што јасно говори шта може да се очекује од њихвих дуела.

Шкоти покушавају да се врате бар у златну средину европског фудбала, али испред њих је још доста посла. Словенци као и већина екс-Ју тимова имају потенцијал, имају и таленат, али се никад не зна шта и колико заиста могу, посебно у тако дугом временском распону.

Литванија и Малта не би требало никоме да направе проблем.

Група Г: Шпанија, Италија, Албанија, Израел, Македонија, Лихтенштајн

Толико група без елитне селекција, а у овој две. Шпанци и Италијани нису на свом врхунцу, али су репрезентације од којих се увек могу очекивати победе.

Нема сумње да ће се између њих водити директна борба за прво место, да ће слабији тим у међусобном обрачуну морати у бараж, што значи да су остале селекције ту чисто да “попуне место”.

Шпанци су пре неколико дана у Бриселу показали да се враћају на велику сцену, док су Италијани разочарали против Француске у Барију, али ко још сме да отпише “Азуре”?

Албанија иза себе има историјско учешће на ЕП, али тешко је очекивати да ће им се опет коцкице сложити као пре коју годину када су били у групи са Србијом.

Свакако неће моћи да понове случај “дрон”, мада им потенцијал и за то доноси сусрет са Македонијом. Биће напето, врело, нажалост вероватно и проблематично, али тешко да ће одлучивати о било чему другом осим о међусобном "ко је бољи у селу".

Израел такође тешко да може да направи неки проблем Шпанцима и Италијанима, док ће Лихтенштајн служити као добар спаринг партнер свим селекцијама.

Група Х: Белгија, БиХ, Грчка, Естонија, Кипар, Гибралтар

Белгија је разочарала на ЕУРО, као друга селекција на ранг листи ФИФА била је један од главних фаворита у Француској, а стала је већ у четвртфиналу.

Пораз од Велса је коштао посла Марка Вилмотса, кога је заменио Шпанац Роберто Мартинес. Његов први селекторски посао није почео најбоље, његови земљаци су лако надиграли "Црвене ђаволе" у већ поменутом пријатељском мечу у Бриселу.

Ипак, тим који му је на располагању има у себи огроман потенцијал, а управо је Русија место где се очекује максимум. Главни ривал у групи биће Босна и Херцеговина, нимало наиван противник са неколико веома талентованих играча.

Имали су доста сусрета протеклих година, Белгијанци су знали да их реше у своју корист, па директан пласман не би требало да буде доведен у питање. Више него о Белгији, БиХ ће свакако размишљати о Грчкој, главном конкуренту за бараж.

Хелени су далеко од тима који је 2004. био првак Европе, али су пре неколико дана преокретом у Ајндховену против, каква год је у питању је Холандија, показали да се враћају.

Били су очајни у квалифиацијама за ЕП, горе од тога тешко да могу, па "Змајевима" неће бити лако у борби за бараж и напад на Белгију.

Естонија и Кипар свакако могу да направе проблем сваком тиму, јесу аутсајдери, али би могли да одиграју важну улогу ако приреде неко изненађење.

Не желимо никога да потцењујемо, али Гибралтар ће свима поправи гол разлику.

Група И: Хрватска, Турска, Украјина, Исланд, Финска, Косово

Изузетно занимљива група која обећава доста узбуђења и неизвесну борбу за Русију. Фаворит је сигурно Хрватска, али ће "Ватрени" морати доста да се намуче како би освојили групу.

Модрић, Манџукић, Ракитић и компанија је виђена као првопласирана, али имена ривала гарантују тешке мечеве, пре свега гостовања.

Турска је у прошлим квалификацијама показала да опет може да се носи са најбољим селекцијама света, а Хрвати су их добили тек са 1:0 у Француској.

Оно што посебно храбри тим са Босфора је пре свега победа над Чешком на ЕП, због чега бисмо их могли сврстати у главног фаворита за бараж.

Свакако, ништа мање шансе за то немају сјајни Исланђани од којих мало ко очекује да наставе у ритму у којем су играли претходне квалификације и ЕП, али оно што они поседују мало који други тим има.

Трећа селекција која би требало равноправно да се бори за бараж је Украјина, нема годинама код њих звучних резултата, али су свакако тим који може да осваја бодове у дуелима са раније поменутим тимовима.

Финска би могла да буде "нагазна мина", док је аутсајдер такозвано Косово, којем ће само учешће бити равно титули шампиона света, па би притивници пре свега требало да се концентришу на себе, а не да подлегну фанатизму навијача који их очекује у Скадру.

Квалификације почињу данас.

Термини утакмица:
И 4-6. септембра 2016.
ИИ 6-8. октобар 2016.
ИИ 9-11. октобар 2016.
ИИИ 9-11. октобар 2016.
ИВ 11-13. новембар 2016.
В 25-26. март 2017.
ВИ 9-11. јун 2017.
ВИИ 31. авг-2. септ 2017.
ВИИИ 3-5. септембар 2017.
ИX 5-7. октобар 2017.
X 8-10. октобар 2017.
Бараж И мечеви 9-11. новембар 2017.
Бараж ИИ мечеви 12-14. новембар 2017.
Светско првенство 14. јун – 15. јул 2018.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар