Филипини: Проглашено "стање безакоња"

Предсједник Филипина Родриго Дутерте прогласио је "стање безакоња" у читавој држави након што је у његовом родном граду Даваоу исламска екстремистичка група Абу Сајаф извршила бомбашки напад у којем је погинуло 14 људи.

Свијет 03.09.2016 | 11:59
Филипини: Проглашено "стање безакоња"
Дутерте, који је касно синоћ посјетио локацију напада у центру Даваоа, изјавио је да проглашење "стања безакоња" не значи да се уводи ванредно стање, пренијела је агенција АП.

То ће, међутим, омогућити распоређивање војске у урбане центре ради подршке полицији у успостављању контролних тачака и појачања броја патрола, навео је предсједник Филипина.

Портпарол Абу Сајафа Абу Рами је изјавио да та група преузима одговорност за бомбашки напад у близини Универзитета Атенео де Давао, којег воде језуити, као и једног хотела са пет звездица.

Дутерте, међутим, наводи да истражни органи још нису одбацили ни друге могућности, укључујући да су експлозивну направу детонирале нарко групе, против којих је предсједник недавно покренуо рат.

"Ово су ванредна времена, а ја имам овлашћења да наложим безбједносним снагама ове земље да врши рације", рекао је Дутерте новинарима и позвао грађане да сарађују и буду на опрезу.

"Покушавамо да изађемо на крај са кризом. У овој земљи постоји криза у вези са дрогом, убиствима и читавом атмосфером безакоња и насиља", навео је Дутерте, који је прије избора за председника Филипина у јуну био годинама градоначелник Даваоа.

(Агенције)

Коментари / 0

Оставите коментар