Коров ублажава анемију

Подстиче варење, уклања хемороиде, добар је лаксатив, користи се и за лечење кожних болести. Биљку треба користити умерено јер може да повећа ризик стварања бубрежних каменчића.

Здравље 03.09.2016 | 11:34
Коров ублажава анемију
Вишегодишњи коров штавељ (Румеx обтусифолис) представља драгоцену лековиту биљку. Препознатљив је по веома великим и дугачким листовима, при дну стабла на дужим петељкама. Цветови зеленкасте и црвенкасто смеђе боје биљку красе све до краја септембра, поређани у класове на стабљици високој и до метар. Специфичног су мириса и горког укуса. Штавељ (познат и као коњски штавељ) успева у влажним срединама, као што су влажне ливаде, јарци, стрништа и влажне шуме, а најчешће се може наћи на местима где расте коприва.

За потребе лечења беру се зелени листови, а сјајно смеђи плодови непосредно пре сазревања. Убрани делови суше се у хладу. Зреле семенке се лако осипају и разносе ветром и већ следећег пролећа клијају на новом месту.

Плод се користи у виду чаја против дијареје, док су листови делотворни код анемије јер садрже витамине А и Ц, а од минерала доста гвожђа и фосфора. Због завидних количина танина и оксалне киселине, чај од листова се користи за боље варење и против хемороида.

Корен делује као лаксатив, док семенке имају супротно дејство и могу да изазову затвор. У традиционалној медицини ова биљка користи се и у терапији различитих кожних болести.

Будући да садржи оксалну киселину која може да поспеши стварање бубрежних каменчића, препоручује се само умерена употреба штавеља, упозоравају народни лекари. Из истог разлога, особе које већ имају камен у бубрегу не би смеле да користе ову биљку. Унета у већим количинама може да изазове и слабост организма, повраћање, па чак и смртни исход.

Штавељ може да послужи и као савршена природна сировина за фарбање тканина. Познаваоци традиционалног начина бојења од корена ове биљке могу да добију жуту, тонове од тамно зелене до смеђе нијансе, али и сиву, а да притом не користе никакве фиксаторе.

ДЕЛОТВОРНИ ЧАЈЕВИ

За варење - Чај за регулисање варења, против хемороида и тежих дијареја спрема се тако, што се супена кашика плодова штавеља кува у 2 дл воде само 2 минута. Садржај се затим поклопи и остави да одстоји 10 минута. Потом се процеди и пије два пута дневно по једна шољица пре јела.

Против анемије - У случају малокрвности справља се чај, тако што се супена кашика лишћа попари са 2,5 дл кључале воде и остави да одстоји 10 минута. Затим се процеди и пије два до три пута дневно по шољица.

ТОНИК ПРОТИВ ВАГИНИТИСА

Упала слузнице вагине може да буде врло непријатно стање, због којег приличан број жена одлази гинекологу. Народни лекари нуде делотворни тоник добијен комбинацијом од по 30 г корена штавеља и жен-шена као и канадског златног корена. У ову мешавину треба додати и 60 г ехинацее.

Мешавина осушеног корена спрема се као чај, који се само прокува у врелој води, остави да одстоји 10-ак минута, а затим процеди и пије, два пута у току дана. Због присуства ехинацее треба водити рачуна, да се чај не пије дуже од четири недеље. Овако припремљеним и расхлађеним чајем врши и испирање вагиналног канала иригатором, ујутру и увече.

Новости
фото: интернет

Коментари / 0

Оставите коментар